Iiro Parviainen (kuvassa) aloitti kesällä Salibandyliiton erotuomarivaliokunnan jäsenenä. Parviaisella on itsellään kokemusta liigatasolta sekä erotuomarina että valmentajana. Lisäksi hän on luotsannut myös sekä Ruotsin Superliigassa että Latvian maajoukkueessa. Aikanaan hän oli myös kansainvälinen erotuomari. Lajitausta on siis vahva ja näkemystä asioihin on kertynyt monesta vinkkelistä. Nyt Parviainen kertoo työstään erotuomarivaliokunnassa ja avaa muun muassa syksyllä puhuttaneita pääsarjojen uusia vihellyslinjauksia.
Sinut on viime vuosina totuttu näkemään salibandyhalleilla enemmän valmentajan roolissa. Mikä sai nyt lähtemään mukaan erotuomarivaliokuntaan?
– On kysytty aiemmin monta kertaa ja nyt kun valmennus on vähintäänkin tauolla, niin oli kiva lähteä mukaan. Olen saanut siltä sektorilta itse paljon ja haluan antaa jotain takaisinkin. Olen hyvin kiitollinen et-vuosista.
Vastaat erotuomarivaliokunnassa osaltasi miesten pääsarjaryhmistä. Kauden alla lanseerattiin uudet linjaukset (https://salibandy.fi/uutiset/liigan-uutiset/miesten-paasarjojen-linjaukset-sarjakaudelle-2015-2016/), joissa teemana oli muun muassa selkeiden vahingoittamisyritysten kitkeminen. Mikä on pähkinänkuoressa suurin muutos aiempaan?
– Pyritään suojelemaan pelaajia. Törkeistä vahingoittamisista pitää joutua ”tuomiolle” ja siinä on onnistuttu hyvin. Tämä on kaikkien yhteinen toive ja halu.
Miksi tällainen ”linjanmuutos” on nähty tarpeelliseksi, ja mistä aloite siihen on lähtenyt?
– Aloite on lähtenyt joukkueilta. Kävimme rakentavan keskustelun kesällä ja nyt näitä vahingoittamisia lähdetään sitten ottamaan pois.
Alkukaudella miesten liigassa ja Divarissa on nähty aiempia kausia enemmän punaisia kortteja kuin aiemmin. Onko tämä suuntaus ollut sitä, mitä erotuomarivaliokunnan linjauksilla on haettu?
– Kyllä. Toki tässä on hakemista kaikkien osalta, mutta suuntaus on oikea. Pitää muistaa, että osa korteista on johtunut aivan muista syistä kuin linjauksista.
Miten erotuomarit ovat mielestäsi kokonaisuudessaan onnistuneet alkukaudella uusien linjausten mukaisessa toiminnassa pääsarjoissa?
– Kohtuullisen hyvin. Virheitäkin on sattunut, mutta niitä tulee aina.
Miten joukkueet ovat mielestäsi ottaneet vastaan ja sopeutuneet uusiin linjauksiin?
– Joukkueet saivat tiedon hieman liian myöhään koska uusi ETV ”syntyi” vasta kesän kynnyksellä. Se on meidän aiheuttama ongelma. Lähtökohtiin nähden sopeutuminen on sujunut ihan ok. Jatkossa jalkaudumme joukkueiden luokse kerran kaudessa ja käymme asiat läpi, jotta ymmärrys molemmilla olisi parempaa.
Nykyaikana kaikki tilanteet ovat videolta jälkikäteen koko salibandykansan arvioitavissa. Mielipiteet yksittäisistä tilanteista tuntuvat jakavan lajiväkeä välillä todella rajusti. Millä ajatuksilla seuraatte ETV:ssa tätä keskustelua ja mitä ajatuksia se herättää?
– Seuraamme tarkasti. Pyrimme olemaan avoimia ja meidänkin ajatuksemme/tekomme tulevat jatkossa kaikille nähtäväksi. Tapahtuneita arvioidaan paljon tunteilla. Meidän toiminnan pitää perustua faktoihin. ”Pelisilmää” on vaadittu, mutta sitä ei voi joka paikassa soveltaa. Videot ovat hyvä lisä ja täällä pitää uskaltaa nostaa ”kättä pystyyn” kun virheitä sattuu. Ei haluta eristäytyä.
Olet viheltänyt miesten liigaa vajaat satakunta peliä (97), lisäksi miesten ykkösdivaria 20 ja naisten liigaa 41 ottelua. Millaisia muistoja oma ura pääsarjatason erotuomarina jätti?
– Loistavia. Kotimaan otteluiden lisäksi piippailimme noin 50 kansainvälistä ottelua, joissa helminä ehdottomasti 3 CC-finaalia. Nämä olivat kokemuksia, joita en unohda ikinä. Sain ison kasan hyviä ystäviä ja kaipaan suuresti niitä aikoja.
Vihelsit aikanaan Jukka Parviaisen parina. Kuinka usein teiltä kysyttiin, oletteko veljeksiä?
– Vieläkin kysellään joskus. Ruotsin Globenissa 1996 meidät oli kirjattu hotelliin nimillä Mr & Ms Parviainen. Jukka veti rouvan roolin ihan kivasti.
Sinulla on valmennuskokemusta liigatasolta myös Ruotsista. Mitä ruotsalaisesta erotuomaritoiminnasta haluaisit tuoda Suomeen?
– Pelin johtamisen ja molemminpuolisen arvostuksen. Virheineen kaikkineen, erotuomareita arvostetaan ja kohdellaan meidän erotuomareita paremmin. Huonoa käytöstä tapaa äärettömän harvoin. Kummaltakaan osapuolelta.
Vastaavasti, mitä toivoisit vietävän tällä sektorilla Suomesta lahden yli Ruotsiin?
– Meidän huippuparit pitäisi saada sinne 2–3 krt/kausi tuomitsemaan. Tarvitsemme kokemusta lisää maailman parhaasta sarjasta. Kouluttamisen puolella meillä ei juuri nyt ole ”vientituotetta”, joka poikkeaisi heidän vastaavasta.
Salibandyliiton tilastojen mukaan olet toiminut päävalmentaja 97 ottelussa miesten Salibandyliigassa. Vieläkö joskus tuossa tilastossa menee rikki sadan raja?
– Ei mene. Jos valmennan miesten pääsarjassa, valmennan ulkomailla.
Sitten vielä vakiokysymys: kerro joku hauska tarina tai kommellus oman erotuomariurasi varrelta?
– Näitä olisi aivan älytön määrä. Kerran olimme tuomitsemassa jossain ulkomailla ja lämmittelimme neppailemalla pallolla kentällä. Jukka syötti ylitseni ja yritin sitten jollain takapotkulla/kantapäällä tavoitella palloa. Tuloksena putoaminen maahan, ilmat pois ja Jukan talutuksella koppiin.
Teksti: I-P Airola