Et ole yksin -juttusarjan minidokumentissa Sukevan Sulttaanina tunnettu hyväntekijä Mika Hujanen kertoo tarinansa.
Mika Hujanen tutustui salibandyyn 7-8-vuotiaana, kun Sukevalla, Pohjois-Savossa järjestettiin salibandykerho. Salibandy on seurannut Mikaa tähän päivään saakka, eikä hän sanojensa mukaan ole katunut valintaansa päivääkään. Salibandysta hän sai myös lisäkipinää toiseen sydäntään lähellä olevaan asiaan eli hyväntekeväisyystyöhön, jota on jatkunut jo kahdeksan vuoden ajan.
– Hyväntekeväisyystyötä teen sen vuoksi, että mahdollisimman monella lapsella ja nuorella olisi parempi olla. Yritän jeesata, jotta lapsi voisi saada sen saman kipinän kuin minä nuorempana säbän tai yleensä liikunnan pariin, Hujanen kertoo.
Yli 2000 nuorta eri puolella Suomea on päässyt paremmin salibandyn pariin Hujasen toimittamien salibandymailojen ja -varusteiden ansiosta, joita hän hankkii lahjoituksina, mutta myös järjestämällä erilaisia hyväntekeväisyystapahtumia. Onpa hän käyttänyt jopa 600 mustikkalitran keräämisestä saamansa tulot salibandyvarusteiden lahjoittamiseen niitä tarvitseville.
Pyyteetön työ erityisesti lasten ja nuorten, mutta myös vähävaraisten perheiden auttamiseksi on viitoittanut Hujasen aikuisiän taivalta merkittävällä tavalla. Hujasen toiminnan pohjalla on huoli ja tietoisuus siitä, että elämä kohtelee ihmisiä monin eri tavoin, ja että heikompiosaisia on autettava. Kiusaaminen on yksi tällainen asia.
– Saan aika paljon viestejä vanhemmilta, joissa kerrotaan, että lasta kiusataan tai että ei ole minkäänlaista harrastusta. Yksi säbämaila ei auta kuin ehkä liikunnan pariin, mutta kiusaaminen, jota lapset kokevat, on kaikissa muodoissaan väärin. Kiusaamisen poistaminen on vaikeaa, mutta sitä voidaan kitkeä paljon enemmän kuin mitä tällä hetkellä tehdään.
Ongelmista voi kuitenkin selvitä. Murheidensa kanssa ei kannata jäädä yksin.
– Apua on aina saatavilla, mutta sitä pitää uskaltaa pyytää. Kiusaamisen aiheuttamia vaikeita tunteita ei pidä pitää sisällään, hän rohkaisee.
Videon käsikirjoitus, kuvaus ja editointi: Panu Kotilainen
Et ole yksin – mistä on kyse?
Urheiluharrastuksesta saa parhaimmillaan iloa, onnistumisia ja hyviä ystäviä. Väestöliiton ja suomalaisen urheilun Et ole yksin -yhteishankkeessa edistetään jokaisen oikeutta nauttia urheilusta turvallisesti sekä tulla kohdelluksi tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti.
Et ole yksin -palvelu tarjoaa ilmaista tukea puhelimessa ja chatissa.
Salibandyliitto on mukana Väestöliiton ja suomalaisen urheilun Et ole yksin -yhteishankkeessa, jossa tarjotaan urheiluseuroille konkreettisia työkaluja epäasiallisen käytöksen vähentämiseksi.
Tutkimusten ja selvitysten mukaan kiusaamista, häirintää ja väkivaltaa esiintyy urheilussa kaikissa lajeissa ja kaikilla tasoilla. Urheiluharrastus on kolmanneksi yleisin paikka kiusaamiselle koulun ja netin jälkeen.
Salibandyliitto on laatinut toimintaohjeet epäasiallisen käytöksen ja häirinnän ennaltaehkäisyyn ja käsittelyyn.
Tutustu myös:
Väestöliiton Et ole yksin -hanke
Salibandyliiton Et ole yksin -hankkeen infosivu: salibandy.fi/etoleyksin