Tunnetut urheilijat seitsemästä lajista ovat mukana epäasiallisen käytöksen ja häirinnän vastaisessa kampanjassa.
Väestöliiton ja suomalaisen urheilun yhteishankkeessa tarjotaan jatkossa urheiluseuroille konkreettisia työkaluja epäasiallisen käytöksen vähentämiseksi.
Tutkimusten ja selvitysten mukaan kiusaamista, häirintää ja väkivaltaa esiintyy urheilussa kaikissa lajeissa ja kaikilla tasoilla. Urheiluharrastus on kolmanneksi yleisin paikka kiusaamiselle koulun ja netin jälkeen.
Väestöliitto ja lajiliitot perustivat reilu vuosi sitten Et ole yksin -palvelun, joka tarjoaa puhelimessa ja chatissa tukea, apua ja neuvontaa urheilua harrastaville nuorille, aikuisille, vanhemmille, valmentajille, huoltajille sekä seurojen ja lajiliittojen työntekijöille.
– Ensimmäisen toimintavuoden aikana palveluun on ottanut yhteyttä niin aikuisia kuin nuoria. On pidetty hyvänä, että voi olla yhteydessä muualle kuin omaan seuraan tai suoraan lajiliittoon. Asian arkaluontoisuuden takia on joskus helpompi puhua tuntemattomalle ja nimettömänä, kertoo Väestöliiton asiantuntija Saara Ruotsalainen.
Seuroille luvassa lisää tietoa ja työkaluja
Toisen toimintavuoden aikana lisätään tietoa aiheesta urheilevien nuorten ja heidän vanhempiensa keskuudessa sekä koulutetaan urheiluseuroja ennaltaehkäisyssä ja puuttumisessa. Ensimmäisessä vaiheessa seurat saavat konkreettisia toimintaohjeita ennaltaehkäisyyn ja syksyllä käynnistyvät koulutukset seuratoimijoille.
– Tiedon lisääminen ja avoimuus ovat tehokasta ennaltaehkäisyä. Mitä enemmän urheilijat, vanhemmat ja valmentajat ilmiöstä tietävät, sitä hankalampaa tekijöiden on toimia. Nuoret alkavat tunnistaa milloin heidän rajojansa on ylitetty, kertoo Saara Ruotsalainen.
– Tärkeässä roolissa kiusaamiseen liittyvien asioiden käsittelyssä ovat seurat, joissa harrastaminen tapahtuu. Seuratoimijoiden valmiudet käsitellä näitä tapauksia voivat kuitenkin vaihdella, vaikka halua olisikin, toteaa Et ole yksin -hankkeen ohjausryhmään kuuluva Salibandyliiton seurakehittäjä Elina Anttonen.
– Onpa aikuisen rooli mikä hyvänsä harrastustoiminnassa, tulee pitää mielessä, että aikuisten tehtävänä on taata turvalliset ja yhdenvertaiset mahdollisuudet jokaisen lapsen ja nuoren harrastamiselle, hän muistuttaa.
Et ole yksin -hankkeen verkkosivuilla löytyy seuratoimijoille ja valmentajille suunnattuja toimintamalleja ja -ohjeita, kuinka kiusaamista ja seksuaalista häirintää voidaan ehkäistä. Myös seurakoulutusta on luvassa. Salibandyliiton kolme seuraa osallistuu hankkeen pilottikoulutukseen.
Tunnetut urheilijat kannustavat avoimuuteen
Avoimuuteen kannustavat myös seitsemän lajin entiset ja nykyiset urheilijat, jotka ovat mukana lisäämässä tietoisuutta aiheesta ja Et ole yksin -palvelusta. Salibandyn lähettiläinä hankkeessa ovat maajoukkuepelaajat Veera Kauppi ja Peter Kotilainen. He haluavat esimerkillään rohkaista urheilun parissa toimivia puhumaan avoimesti aiheesta.
Et ole yksin -kampanjasta lisää osoitteessa etoleyksin.fi
Mukana kampanjassa ovat:
Jalkapallo: Markku Peltoniemi ja Nana Yang
Jääkiekko: Annina Rajahuhta ja Tuomo Ruutu
Koripallo: Annika Holopainen ja Hanno Möttölä
Lentopallo: Riikka Lehtonen ja Lelu Ojansivu
Salibandy: Veera Kauppi ja Peter Kotilainen
Uinti: Jani Sievinen ja William Söderling
Voimistelu: Emma Rantala
Voimistelu ja Suomen Olympiakomitea: Jani Tanskanen
Lisätiedot Et ole yksin -palvelusta: Väestöliitto, asiantuntija Saara Ruotsalainen 040 630 5386
Et ole yksin -hankkeessa ovat mukana Jääkiekkoliitto, Koripalloliitto, Lentopalloliitto, Palloliitto, Salibandyliitto, Uimaliitto, Voimisteluliitto, Suomen Olympiakomitea ja Suomen urheilun eettinen keskus SUEK. Hanketta tukevat Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Veikkaus.
Video: Tunnetut urheilijat kannustavat avoimuuteen