Erotuomarointi lähentää Jani ja Leevi Lehtisen isäpoikasuhdetta – ”Myös muista elämän asioista on helpompaa puhua avoimesti”

Erotuomarointi yhdistää Lehtisen perheen isä Jania ja poika Leeviä. Harrastus opettaa tärkeitä taitoja elämään, mahdollistaa tutustumisen uusiin ihmisiin sekä tarjoaa lisätienestiä.

-Kun perheenjäsenet tuomaroivat, yhdessä tai erikseen, se vahvistaa keskinäistä suhdetta. Kokemukseni mukaan yhteinen harrastus lähentää, pohtii Jani Lehtinen ja jatkaa:

-Se vahvistaa samalla myös luottamusta, kun erotuomaritehtävissä vastaan tulevia haastavampia tilanteita ratkotaan ja puretaan yhdessä avoimesti kotona. Puolin ja toisin on varmasti helpompi ottaa puheeksi muitakin haastavia asioita avoimesti.

Keravalaiset Jani, 47, ja Leevi Lehtinen, 18, innostuivat tuomaroinnista alun perin sen takia, että salibandyharrastukseen saisi uusia ulottuvuuksia. Jani osallistui erotuomareiden peruskoulutukseen kaudella 2018–2019 ja vihelsi harjoitusotteluissa. Kaksi vuotta myöhemmin Leevi alkoi pohtimaan tuomarointia oman pelaamisen rinnalle ja ajatus yhdessä tuomaroinnista innosti molempia niin, että sekä Jani, että Leevi osallistuivat erotuomareiden peruskoulutukseen. Leevi ensimmäistä kertaa ja Jani toistamiseen.

Koulutuksen jälkeen tuomarointi alkoi tuomariparina harjoitusotteluissa sekä erikseen Liiton alaisissa otteluissa. Kokemuksen karttuessa Lehtisten tuomaripari vihelsi myös yhteisiä Liiton alaisia virallisia otteluita. Tällä hetkellä Leevi viheltää juniorisarjoja P13, P14 ja P15 ja Jani enimmäkseen aikuisten sarjoja M4D sekä N2D asti, seniorisarjoja ja lisäksi vanhempien ikäluokkien juniorisarjoja P16 ja T18 asti.  Janin ja Leevin tuomariparina työskentely on hieman vähentynyt virallisten pelien osalta eri sarjojen tuomarointien takia, mutta yhteisiä pelejä löytyy tällä hetkellä harjoitusotteluiden kautta.

Leevi erotuomaroi juniorisarjoja.
Leevi erotuomaroi juniorisarjoja.
Jani viheltää enimmäkseen aikuisten sarjoja.
Jani viheltää enimmäkseen aikuisten sarjoja.

Hyvä erotuomari toimii pelin virtauksen ohjaajana

Tuomaroinnissa kiinnostaa erityisesti se, että se antaa uusia ulottuvuuksia lajiin. Jania kiinnostaa myös sääntöjen syvällisempi ymmärtäminen ja Leeviä motivoi mahdollisuus lisätienesteihin. Leevi korostaa työn mielekkyyttä ja lisätienestien keräämistä työllä, joka ei tunnu työltä.

Leevi listaa hyvän tuomarin ominaisuuksiksi sen, että on itsevarma, osaa kommunikoida ja ymmärtää lajin säännöt niitä soveltaen. Myös johtamistaidot korostuvat tuomaroinnissa, koska peliä pitää osata ohjata turvalliseen ja reiluun suuntaan. Salibandyssa on luonnollisesti selvät pelisäännöt, mutta erotuomarilla on myös paljon valtaa ja samalla velvollisuutta tulkita tilanteita sopivalla tavalla. Tämä onkin oma taiteenlajinsa ja samalla yksi erotuomaritoiminnan hienouksista ja haasteista.

-Hyvä erotuomari toimiikin ns. pelin virtauksen ohjaajana, kullekin pelille sopivalla tavalla. Jämäkkyys, kyky tehdä päätöksiä nopeasti ja paineensietokyky ovat kuitenkin tarpeellisia ominaisuuksia, kun tulee tarpeen sanktioida rikkeitä tai rauhoittaa peliä, lisää Jani ja jatkaa:

-Erityisen hienoa tuomaroinnissa on, kun kokee onnistuneensa tuomaroimaan peliä joukkueita ja pelin sujuvuutta palvelevasti ja ohjaavasti siten, että pelin jälkeen eri osapuolet (tuomarit mukaan lukien) ovat tyytyväisiä tuomariparin toteuttamaan yhtenäiseen linjaan, turhia loukkaantumisia ei satu, eikä ratkaisevia tapahtumiakaan jää huomioimatta.

Erotuomaroinnin haasteet

Jani ja Leevi kertovat, että tuomaroinnin haastavin osuus on välillä vastaan tuleva vääränlainen ulkopuolinen palaute. Haastavia ja samalla hyvin harmillisia ovat tilanteet, jossa joukkueiden taustahenkilöt tai katsojat pyrkivät huutelulla ja arvostelulla lietsomaan peliin ylimääräistä jännitettä, joka sitten tarttuu herkästi pelaajiin ja häiritsee myös luonnollisesti tuomareiden työskentelyä ja pelin mielekkyyttä. Erotuomari toki puuttuu näihinkin tilanteisiin herkästi.

Kuten pelaajille, valmentajille ja muillakin lajin parissa toimiville, myös erotuomareille tapahtuu virheitä. Se on inhimillistä, mutta erotuomariin kohdistetaan enemmän näkyvää painetta. Tällaisista tilanteista onkin hyvä päästä mahdollisimman nopeasti yli ja jatkaa työskentelyä eteenpäin normaalisti.

-Erityisesti junioripeleissä ympärillä olevien aikuisten olisi hyvä miettiä kannustaako heidän oma toimintansa nuoria pelaajia pelaamaan rehdisti ja luoko se aitoa peli-iloa, kannustaa Jani.

Jos olet joskus miettinyt erotuomarointia, suosittelen suorittamaan avoimin mielin peruskoulutuksen ja kokeilemaan tuomarointia käytännössä. Todennäköisesti innostut hienosta uudesta harrastuksesta ja erotuomariyhteisöstä.

Yhteinen juttu

Erotuomarointi lisää Leeville ja Janille tärkeää merkityksellisyyttä arkeen. Harrastus tuo rytmiä ja raameja viikkoihin sekä tarjoaa säännöllistä liikuntaa. Erotuomaroinnissa opitut taidot ovat hyödyllisiä myös yleisesti elämässä niin kotona, koulussa, työpaikalla kuin vapaa-ajalla. Parhaiksi asioiksi tuomaroinnissa molemmat kertovat erotuomari- ja salibandy-yhteisön.

Kotona erotuomaroinnista puhutaan paljon. Tuomarointipäivän kokemukset ja tilanteet käydään kotona läpi ja niistä keskustellaan avoimesti. Molemmat kokevat, että harrastus yhdistää ja luo yhteisen jutun. Kotona harrastus näkyy konkreettisesti myös keskinäisessä kommunikaatiossa:

-”Nyt valoja päälle!” toimii hienosti monessa arjen tilanteessa – pilke silmäkulmassa toki, naurahtaa Jani.

Erotuomarointi vahvistaa isäpoikasuhdetta ja yhteinen harrastus lähentää. Myös luottamus lisääntyy avoimemman kommunikoinnin ja myös haastavien asioiden läpi käynnin myötä, joka madaltaa kynnystä puhua myös muista elämän iloista ja suruista luottamuksellisesti toiselle.

”Kannattaa aloittaa tuomarointi”

Leevi ja Jani kannustavat erotuomaroinnin aloittamiseen ja korostavat harrastuksen sopivan hienosti kaiken ikäisille nuorista senioreihin. Tuomareille asetetaan heille sopivan haastavia pelejä ja kehittymisen eri vaiheita tukemaan myös sopivia tuomaripareja. Lehtiset kokevat, että toiveita kuunnellaan aidosti ja vihellettävien pelien määrää voi itse säädellä helposti. On siis mahdollista tuomaroida omien halujen sekä mahdollisuuksien mukaan.

-Jos olet joskus miettinyt erotuomarointia, suosittelen suorittamaan avoimin mielin peruskoulutuksen ja kokeilemaan tuomarointia käytännössä. Todennäköisesti innostut hienosta uudesta harrastuksesta ja erotuomariyhteisöstä, kannustaa Jani, Leevin tiivistäessä:

-Kannattaa aloittaa tuomarointi.

Ytimessä on sarja, joka tutustuu salibandya harrastaviin henkilöihin ympäri Suomen. Mitä salibandy antaa arkeen ja millaista on joukkueurheilulajin harrastamisen ytimessä? 

Miten aloittaa erotuomarointi?

Erotuomariksi pääset osallistumalla erotuomareiden peruskoulutukseen. Erotuomarina voivat toimia kaikki kauden aikana 14 vuotta täyttävät. Peruskoulutuksia järjestetään kaikilla alueillamme sekä valtakunnallisina verkkokoulutuksina syyskuun ja helmikuun välisenä aikana. Koulutukseen ilmoittautuminen tapahtuu  Suomisportissa. Peruskoulutuksen lähi- tai verkko-opetusosuus on pituudeltaan 8–9 tuntia (1 viikonloppupäivä tai 3 arki-iltaa, ajankohdan mukaan), sen lisäksi koulutukseen kuuluu oppimisympäristö Moodlessa suoritettavia tehtäviä ja sääntökoe.

Teksti: Vilma Pekkala
Kuvat: Jani ja Leevi Lehtinen

Jaa artikkeli