EräViikingit vastaanotti lauantaina merkittävän huomionosoituksen, kun se palkittiin vuoden 2022 lasten ja nuorten Tähtiseurana. Palkinto luovutettiin Olympiakomitean Tähtiseurapäivien iltajuhlassa Marina Congress Centerissä Helsingissä lauantaina.
Valinnan perusteluissa todetaan seuraavaa:
”EräViikingit vie salibandyn sinne, missä on kysyntää – kotien lähellä sijaitseviin kouluihin. Seuran Floorball for Happiness -yhteiskuntavastuuohjelma, arvopohjainen strategia ja hyvä johtaminen toivat seuralle Olympiakomitean myöntämän, Gasumin lahjoittaman vuoden lasten ja nuorten Tähtiseura 2022 -palkinnon.”
Olympiakomitea palkitsi jo seitsemännen kerran lasten ja nuorten urheiluseuroja Tähtiseura-laatupalkinnoilla, jotka lahjoittaa energiayhtiö Gasum. EräViikinkien 5000 euron palkinnon lisäksi Olympiakomitea palkitsi 14 alueellista lasten ja nuorten Tähtiseuraa 1000 euron kannustepalkinnoilla.
EräViikingit syntyi vuonna 2016, kun vuosaarelainen salibandyseura Viikingit ja Tapanilan Erän salibandyjaosto yhdistyivät yhdeksi seuraksi. Seuran toiminnanjohtajana alusta lähtien työskennellyt Jari Oksanen muistaa, että seuralle haettiin Olympiakomitean Tähtiseura-auditointia heti seuran perustamisen jälkeen.
– Toiminnan laatu on meille kaiken a ja o, joten lähdimme mukaan Olympiakomitean Tähtiseura-laatuohjelmaan, Oksanen sanoo.
Oksasen urheilujuuret ovat Tapanilan Erällä, jossa hän aloitti oman salibandyharrastuksensa 1990-luvulla lajin rantautuessa Suomeen. Harrastus johti seuratyöhön ensin vapaaehtoisena, sittemmin palkattuna työntekijänä. Tänään Oksasella on takanaan jo yli 20 vuotta seuratoimintatyötä. Ei ihme, että Tähtiseura-palkinto maistuu hyvältä.
– Palkitseminen tuli meille täytenä yllätyksenä, vaikka olimme hakeneet palkintoa aikaisemminkin. Nyt, vaikeiden koronavuosien jälkeen tällainen tunnustuspalkinto tuntuu erityisen arvokkaalta, Oksanen kiittää.
”Matalan kynnyksen toiminnalle on paljon tilausta”
Koronavuodet vähensivät seuran jäsenmäärää merkittävästi. Ennen koronaa seuraan kuului enimmillään 2000 jäsentä. Alimmillaan jäseniä oli 1400, mutta viime vuonna jäsenmäärä nousi 1700:aan. Tällä kaudella EräViikingit pyörittävät eri puolilla Helsinkiä lähes 100 salibandyryhmää, joissa on mukana noin 1200 lasta ja nuorta. Näiden lisäksi seuran toiminnassa on aikuisharrastejoukkueita sekä miesten ja naisten F-liigajoukkueet.
– Meillä on tavoitteellisen junioritoiminnan lisäksi paljon matalan kynnyksen harrastustoimintaa. Harrastajakadosta huolimatta emme ole lähteneet karsimaan harrasteryhmiä, sillä niille tuntuu olevan iso tarve. Olemme kirjanneet matalan kynnyksen harrastustoiminnan myös seuran strategiaan 2022–2025.
– Seuralla on oma Floorball for Happiness -yhteiskuntavastuuohjelma, johon kuuluu perhesählyä, salibandykouluja, kerhoja ja salibandyleirejä. Ohjelman avulla tarjoamme perheille mahdollisuuden harrastaa salibandyä kohtuullisin kustannuksin oman asuinalueen lähellä.
Seura pyörittää myös maksuttomia EasySport-harrastusryhmiä yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa ja on mukana Harrastamisen Suomen malli -kokeilussa.
– Pidän tosi tärkeänä sitä, että lapset saadaan liikkumaan pienestä pitäen. Perhesählyyn pääsee mukaan jo 2–3-vuotiaana, jonka jälkeen voi tulla salibandykouluun. Yli 12-vuotiaille tarjoamme kuntosählyä, jota voi jatkaa myös aikuisena. Tarjoamme kaikenikäisille mahdollisuutta harrastaa salibandyä kerran viikossa ilman sitoutumista.
Joustavuutta eri lajien harrastamiseen
Kerran viikossa -harrastamisen ja joukkuetoiminnan välimuotona seura tarjoaa 6–12-vuotiaille harrastejoukkuetoimintaa.
– Harrastusvuoro on tällöin kerran viikossa, mutta joukkue osallistuu lisäksi peleihin ja turnauksiin. Malli tukee lapsen mahdollisuutta harrastaa useampia lajeja. Strategiaamme kuuluu, että emme rajoita useampien lajien harrastamista. Kun harjoitusmäärät kasvavat, valintavaihe tulee joka tapauksessa eteen.
– Harrastejoukkueissa kuukausimaksu on 45 euroa. Jos kustannus on perheelle liian suuri, käytössämme on vähävaraisten tukirahasto, josta voimme ohjata tukea sekä harrastaja- että joukkuejäsenille.
– Joukkuetoiminnassa treenejä on 3–4 kertaa viikossa. Lisäksi meillä on yksilöharjoitteluryhmiä, joihin voi tulla, jos treenit menevät päällekkäin toisen lajin treenien kanssa. Näin harrastaminen pysyy monipuolisena.
Arvopohjaista, hyvin johdettua seuratoimintaa
Seuran strategiassa on nostettu keskeiseen asemaan seuran arvot: laadukkuus, yhteisöllisyys, vastuullisuus ja kunnioittavuus.
Seuratoiminnan asiantuntija Eija Alaja Olympiakomiteasta pitää seuran valitsemia arvoja ja niiden mukaista toimintaa osoituksena laadukkaasta seuratoiminnasta.
– EräViikingit on systemaattisesti johdettu seura, joka tarjoaa monipuolista ja laajaa toimintaa eri tavoitteet omaaville lapsille ja nuorille. Hienoa on, että seurassa on mahdollistettu mm. lajin harrastaminen toisen lajin kakkoslajina sekä nuorten harrastaminen silloinkin, kun harrastamiseen ei voi tai halua sitoutua säännöllisesti.
Gasum onnittelee palkinnonsaajia
Gasumin viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Olga Väisänen kehuu seurojen tekemää kehitystyötä.
– On hienoa olla mukana tukemassa Tähtiseura-toiminnan kautta lasten ja nuorten liikkumista monipuolisesti. Hakemuksissa korostui jälleen seurojen tekemä laadukas työ harrastustoiminnassa ja sen kehittämisessä. Tämän kaltaista on ilo palkita sekä Vuoden Tähtiseura -pääpalkinnon että kannustepalkintojen muodossa. EräViikingit tekevät arvokasta työtä, jotta lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus harrastaa ja liikkua lähellä omaa asuinaluetta omien tarpeiden ja tavoitteiden mukaisesti.
Vuoden 2022 Tähtiseura-kannustepalkinnot
Gasum jakoi 1000 euron kannustuspalkinnot seuraaville lasten ja nuorten Tähtiseuroille:
- Imatran Ratsastajat (Etelä-Karjalan Liikunta ja urheilu)
- Brahen Voimistelijat (Etelä-Savon liikunta)
- Hämeenlinnan Tarmo / yleisurheilu (Hämeen Liikunta ja Urheilu)
- Tanssiurheiluseura Kajaanin Casamba (Kainuun Liikunta)
- Jakobstads gymnastikförening (Keski-Pohjanmaan Liikunta)
- Harjun Woima Jyväskylä / paini (Keski-Suomen Liikunta)
- Koski-Golf (Kymenlaakson Liikunta)
- Taekwon-Do Tornio (Lapin liikunta)
- Salon Viesti / lentopallo (Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu)
- Vaasan Uimaseura (Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu)
- Ylämyllyn Yllätys (Pohjois-Karjalan Liikunta)
- Oulun Pyrintö (Pohjois-Pohjanmaan Liikunta)
- Kuopion Reippaan Voimistelijat (Pohjois-Savon Liikunta)
- JuniorPelicans / jääkiekko (Päijät-Hämeen Liikunta ja Urheilu)
Vuoden lasten ja nuorten Tähtiseuran -palkinnon hakuaika oli 9.–19.9.2022. Hakemuksia jätti lähes sata seuraa, joista Liikunnan aluejärjestöt valitsivat omat ehdokkaansa. Olympiakomitea teki lopulliset valinnat yhdessä Gasumin kanssa.
Olympiakomitean tiedotteesta
Kuva: Olympiakomitea