Ei Kettunen, Kettunen, Kettunen vaan iso taustatiimi

Päävalmentaja Kettunen valitsi. Päävalmentaja Kettunen peluutti. Päävalmentaja Kettunen sanoi. Vaikka salibandymaajoukkueen päävalmentaja tekee MM-kisoissakin lopulliset päätökset ja kantaa vastuun, unohtuu helposti, kuinka monta ihmistä joukkueen menestyksen eteen tekee töitä.

Juha Jäntti johtaa tarkkailuporukkaa, johon täällä kuuluvat Mika Ahonen, Lasse Eriksson, Miikka Lamu ja paikalle viikon mittaan saapunut Topi Tamminen, MM-joukkueemme joukkueenjohtaja Jari Oksanen kertoo.
– Niiden pohjalla tehdään analyysit, jotka Jäntti kokoaa. Miikka Lamu (kuvassa) kasaa meille videoklipit vastustajista, minkä lisäksi Petri Kettunen tekee joistain pelillisistä asioista vielä omat videonsa. Lisäksi Kaupin Jussi tekee MyCoazh-ohjelmalla palaaja-analyysit, jotka olemme kisojen alkuvaiheessa saaneet kotimaasta datana.
Etenkin Jäntin ja Ahosen roolina on kertoa scouttauspartioiden havaintoja joukkueelle.

Aamuisin ohjelmassa ”Rabbit’s blick”

Suomen joukkue opiskeli pääasiat tärkeimpien vastustajiensa pelistä jo lämpöleirillä Espanjassa, mutta kisoissa aamujen ohjelmaan kuuluu vielä Jussi ”Jänö” Jäntin ”Rabbit’s blick”, jossa hän käy tiivistetysti läpi kulloinkin eteen tulevat joukkueet.
– Siinä käydään vastustajan pelitapa, oletetut viisikot jokaisen pelaajan rooleja ja vahvuuksia myöten. Yllätyksiä ei pitäisi tässä vaiheessa enää tulla, tai jos joku totaalinen pelitapamuutos tulee, niin se on sitten kyllä todellinen yllätys, Oksanen kuittaa.
Jäntin saattaa nähdä Suomen harjoituksen aikana myös videoimassa tabletilla vaikkapa ylivoiman pyörittämistä näyttääkseen sen heti pelaajille palautteena.

Viisikot juonivat vapaalyönnit itse

Suomen valmentajat Petri Kettunen, Juha Jäntti, Mika Ahonen ja Akseli Ahtiainen ovat harjoituksissa eniten äänessä vuorotellen ja jakavat tilanteen mukaan eri harjoitteita keskenään. Ylivoimat ovat etenkin päävalmentaja Kettusen ja alivoimat Ahtiaisen näpeissä.  Fysioterapeutit Ari Haapalainen ja Aleksi Öhman taas vetävät alku- ja loppuverryttelyt.
– Vaparit ovat pitkälti viisikoiden läpikäymiä, Jari Oksanen kertoo.
– Ja peleissä Aksu vaihdattaa pelaajat.
Helppoa ei ole aina peluutuskaan. Esimerkiksi Latvia-ottelussa Suomi oli jo lähettämässä kaukaloon ylivoimaviisikkoaan kunnes ilmeni, että jäähylle passitettiinkin yllättäen Rickie Hyvärinen, ja pikakomennuksen pompata pystyyn saivat alivoimaan määrätyt pelaajat.
Otteluiden aikana Jussi Jäntti ja Mika Ahonen ovat katsomovalmentajina ”luurien päässä” ja käyvät tarvittaessa myös erätauolla kertomassa huomioitaan koppiin.

Kaikki rankkarit kahden vuoden ajalta vakoiltuina

Maalivahtivalmennuksen eksperttinä MM-joukkueessa toimii perinteisesti Topi Tamminen.
– Topi on auttanut maalivahteja leireillä ja turnauksissa tarkkailuilla ja antamalla vinkkejä, ja täällä kisoissa hän tekee siitä osa-alueesta tietyt tilastot, joukkueenjohtaja kertoo.
Tarkkailun alla ovat luonnollisesti myös vastustajien maalivahdit.
– Toki heidän vahvuutensa ja heikkoutensa on scoutattu jo pidemmältä ajalta, ja varmaan vastustajat ovat tehneet ihan samaa meidän vahdeistamme. Normaaleissa pelitilanteissa niitä tuskin ehtii muistella, mutta esimerkiksi rankkareissa tiedoilla voi olla ihan ratkaiseva merkitys. Meillä on esimerkiksi tiedot jokaisen vastustajan kaikkien veskarien kaikista rankkareista kahden viime vuoden ajalta, joten aika tarkkaan on ruodittu, mitä kukin niissä tekee.

Kokeneimmat eniten äänessä

MM-joukkueessa kuten kaikissa ryhmissä muodostuu jäsenille omat roolinsa joidenkin ollessa enemmän äänessä ja joidenkin hiljaisempia. Suomen joukkueessakin on johtohahmonsa.
– Kokeneimmat kuten Mihu, Tero, Rickie, Jani, Tatu, Juhis… kyllä niitä on useampia. Pelaajat puhuvat paljon pelin aikana, ja vaihdon jälkeen penkillä vähintään kaksi pelaajaa käy asioita läpi.  Ne voivat käsitellä vaikka karvausta, kulmavapareita tai viisikon koko pelitapaa, ja mukana ovat ottelun aikana kaikki pelaajat.  Puhe kentällä on lisääntynyt paljon, ja toki pelaajia on siihen kannustettukin, Jari Oksanen paljastaa.

Kahvinkeittimet ja jääkaapit aina latingissa

Edelliskisojen kaltaisilta kommelluksilta kuten bussimatkan päättymisestä polttoaineen loppumiseen on Göteborgissa vielä vältytty.
– Yhtenä päivänä ruokailu ei sikäli mennyt aivan putkeen, että syötävä uhkasi loppua kesken, mutta kaiken kaikkiaan kaikki on kyllä toiminut hyvin. Majapaikkahan on itse valitsemamme, ja alkuperäinen suunnitelma oli, että olisimme tehneet myös ruoat itse. Kokitkin oli jo varattu, mutta tänne paikan päälle ei pystytty järjestämään tarvittavaa lisäkalustoa ja viime hetkellä ruokailut tilattiin paikan päältä.
Suomen majapaikassa on joka kerroksessa myös oma pieni keittiö huoltajien täyteen lataaminen jääkaappeineen, jotta pelaajille järjestyy kahvit tai välipalaa milloin tahansa.
– Vaikka joka tapauksessa syödään viisi kertaa päivässä, tarvitaan välillä myös lisätankkausta, Jari Oksanen kertoo.

Jaa artikkeli