Naisten salibandymaajoukkueella on edessään vauhdikas arvokisakausi, joka huipentuu joulukuussa Tshekin MM-kisoihin. Sitä ennen riittää kuitenkin jo paljon tavoiteltavaa, kun naisten salibandy tekee ensiesiintymisensä The World Games -monilajitapahtumassa Kiinan Chengdussa 6.–13. elokuuta.
Reilu vuosi sitten naisten maajoukkueen vetovastuun otti ruotsalainen Andreas Harnesk, joka seurasi tehtävässä pitkän uran päävalmentajana tehnyttä Lasse Kurrosta. Harnesk tunnetaan pedanttina ja työteliäänä valmentajana. Ensimmäisessä haastattelussaan hän kertoi unelmastaan voittaa Suomelle maailmanmestaruus ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2001 – ja halustaan auttaa Suomea matkalla maailman parhaaksi naissalibandymaaksi.
Kauden ensimmäinen huipennus on elokuun TWG-turnaus, jossa kahdeksan maata kilpailee kahdessa lohkossa. Suomi kohtaa omassa lohkossaan Tshekin, Singaporen ja Kanadan. Toisessa lohkossa pelaavat Sveitsi, Ruotsi, Slovakia ja Thaimaa. Turnaus poikkeaa totutusta siinä, että joukkueet saavat nimetä vain 14 pelaajaa, ja peliaika on 3 x 15 minuuttia.
Seuraavassa päävalmentaja Harnesk avaa maajoukkueen tilannetta ja katsoo kohti syksyn MM-kisaprojektin ratkaisevia kuukausia.
TWG tärkeä etappi matkalla kohti isompaa unelmaa
– Juuri nyt keskitymme täysillä The World Gamesiin. Se on meille tällä hetkellä tärkein asia, koska tavoitteena on voittaa ensimmäinen kultamitali sitten vuoden 2001. Rakennamme joukkueeseen voittamisen kulttuuria ja keräämme kokemuksia mestaruuspeleistä. Keskitymme erityisesti niihin asioihin, joihin voimme itse vaikuttaa – ja pyrimme tekemään ne mahdollisimman hyvin, Harnesk sanoo.
Maailman kärki oli koolla EFT-turnauksessa Nokialla kesäkuun alussa. Silloin Suomi voitti Tshekin ja kärsi tappiot Sveitsille ja Ruotsille. Loppusijoitus oli kolmas.
– Turnauksen tulokset, kaksi tappiota ja vain yksi voitto, eivät tietenkään tyydyttäneet meitä. Sveitsi rankaisi meitä ensimmäisessä pelissä vastahyökkäyksillä. Halusimme pelata aktiivisesti ja hyökkäysvoittoisesti, mutta teimme liikaa virheitä pallon kanssa. Tshekkiä vastaan meille kesti erän verran päästä peliin kiinni ja tottua heidän pelaajavartiointiinsa. Ensimmäisen erän jälkeen hallitsimme mielestäni peliä, Harnesk kertaa.
– Ruotsia vastaan he pääsivät luomaan maalipaikkoja liian helposti, kun taas meidän piti tehdä paljon töitä omien paikkojemme eteen. Pallollinen peli oli kuitenkin lupaavaa. Meidän pitää kiinnittää huomiota erityisesti tilanteenvaihtoihin ja parantaa puolustuspelaamistamme.
– Keskityimme paljon pallollisen pelin kehittämiseen. Siihen, että pystymme pelaamaan hyökkäysvoittoisesti ja hyödyntämään syntyviä etuja. Harjoittelimme muun muassa, miten kohdata korkea tai matala prässi ja miten liikutella vastustajaa niin, että saamme aikaan etua ajan ja tilan suhteen. Näiden asioiden sisäistäminen ei käy hetkessä, mutta uskon, että työ palkitsee pitkällä tähtäimellä. Kun pelaajat vievät tätä oppia seurajoukkueisiinsa, se avaa meille mahdollisuuksia tulevaisuudessa.
Kesäkuun turnauksen ajoitus oli Harneskin mukaan haastava. Pelaajat eivät olleet pariin kuukauteen harjoitelleet mailan ja pallon kanssa, mikä näkyi ”kesäkäsinä” ja helpoissa virheissä.
– Muut maat leireilivät ennen turnausta, mikä antoi heille etua, mutta kuromme tilanteen kiinni omalla leirillämme.
Puolustuksesta hyökkäykseen – avain laadukkaisiin ratkaisuihin
Eniten kehitettävää Suomella on Harneskin mukaan puolustuksesta hyökkäykseen siirtymisessä.
– Kun saamme pallonriiston, meidän pitää heti ajatella hyökkäystä. Iskeä nopeasti mutta hallitusti, ennen kuin vastustaja ehtii järjestäytyä. Tällaiset nopeat tilanteenvaihdot pitäisi aina olla ensisijainen vaihtoehto. Kun vastustaja ei ole ryhmittynyt, meille avautuu helpommin tilaa ja laadukkaita maalipaikkoja.
– Jos nopea vastaisku ei ole mahdollinen, meidän pitää hyökätä järjestäytynyttä puolustusta vastaan rauhallisemmin, liikuttaa vastustajaa ja odottaa oikeaa hetkeä iskeä. Nyt hidastamme peliä liian usein heti pallon voitettuamme, vaikka pitäisi tunnistaa ero nopean käännön ja hitaan hyökkäyksen välillä. Tilanteenvaihdoista syntyvät paikat pitää käyttää nopeasti, mutta matalaa puolustusta vastaan voimme olla kärsivällisempiä.
– Lisäksi kun parannamme puolustuspelaamistamme, pääsemme tekemään enemmän laadukkaita vastahyökkäyksiä, Harnesk painottaa.
MM-kisat jo horisontissa
MM-kisoihin on aikaa reilu viisi kuukautta. Harnesk kuitenkin muistuttaa, että juuri nyt fokus on The World Gamesissa.
– Sen jälkeen odotan innolla yhteistyötä seurojen kanssa, jotta voimme nostaa naisten maajoukkueen maailman ykköseksi – miehethän ovat sitä jo. Moni seura tekee jo erinomaisia asioita harjoittelussaan. On tärkeää, että pelaajien arki tukee optimaalista kehittymistä.
Maajoukkue on luonut pelaajille erilaisia palautekanavia, kuten tilastoja, videoita ja luentoja. Harnesk iloitsee erityisesti siitä, että monet seurat harjoittelevat poikajoukkueita vastaan saadakseen treeneihin lisää intensiteettiä ja haastetta. Lisäksi useat seuravalmentajat ovat olleet yhteydessä maajoukkueeseen ja keskustelleet pelaajien kehittämisestä.
– Tällainen vuoropuhelu on paras tapa mennä eteenpäin yhdessä.
Harnesk nostaa esimerkiksi F-liigan pelityylin, josta naistenkin maajoukkue voi ammentaa.
– Kun katsoo vaikkapa Oilersia ja Classicia miesten finaaleissa, pelaajat pelaavat rohkeasti, kovalla itseluottamuksella ja korkealla tempolla. Nopeita hyökkäyksiä ja tilanteiden vaihtoja syntyy sekä korkean että matalan puolustuksen ja prässin seurauksena. Näin pelissä tulee enemmän tilanteita kuin matalatempoisessa kontrollipelissä, joka voi tuoda voittoja lyhyellä aikavälillä, muttei pitkällä.
– Aktiivinen pelitapa ja sitä tukeva harjoittelu kehittävät taitoja, pelinlukutaitoa ja kestävyyttä. Näen tämän aivan keskeisenä, jotta voimme olla parhaita pitkällä tähtäimellä.
Viesti tuleville maajoukkuepelaajille
Loppuun Harnesk haluaa lähettää viestin niille, jotka haaveilevat maajoukkuepaidasta tulevaisuudessa.
– Kun kehität huippuluokan pallonkäsittelytaidot, rakennat vahvan fysiikan ja seuraat tarkasti, miten huippupelaajat toimivat pelin eri osa-alueilla, luot vahvan perustan menestykselle. Joulukuun MM-kisat tulevat joillekin ehkä liian pian, mutta kahden ja puolen vuoden päästä pelataan kotikisoja Turussa – siinä ajassa on pelaajan kehityksen kannalta kaikki mahdollista.
Lue myös:
Suomen salibandynaiset Eerikkilän leirille valittu – The World Games edessä elokuussa
Tässä ovat Suomen joukkueet The World Games -tapahtuman salibandyturnaukseen
The World Games vuorossa elokuussa – Ruutu näyttää kaikki Suomen ottelut
Naisten maajoukkueen ohjelma 2025
10.–13.7. leiri, Eerikkilä
3.–15.8. The World Games, Chengdu, Kiina
15.–19.10. EFT-turnaus, Chur, Sveitsi
6.–14.12. MM-kisat, Brno ja Ostrava, Tshekki

Kuvat: Riku Hämäläinen/EFT 2025, Nokia