Tähtiseura

Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen laatuohjelma, joka kehittää ja tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta: seuratoimintaa.

Tähtimerkki

Tähtimerkin saaneet seurat muodostavat Tähtikuvion, joka loistaa kirkkaampana kuin tähdet yksinään. Tähtikuviossa jokainen voi urheilla ja liikkua omalla tasollaan ja kohti omia tavoitteitaan yhä suuremman taustatuen avulla. Tähtimerkki on myös lupaus laadusta nykyisille ja uusille jäsenille sekä heidän lähipiirilleen ja tukijoille.

Tähtimerkki on Olympiakomitean ja lajiliiton myöntämä tunnus urheiluseuralle, joka täyttää määritetyt laatutekijät kohderyhmänsä osalta.  Osa-alueita on kolme: lapset ja nuoret, aikuiset sekä huippu-urheilu. Vihreä Tähtimerkki luovutetaan lasten ja nuorten, punainen aikuisten ja sininen huippu-urheilun Tähtiseuralle. Kaikkien kolmen osa-alueen laatuseura saa tunnustuksena täyden kolmivärisen Tähtimerkin. Tällä hetkellä salibandyseurojen on mahdollista tavoitella Lasten ja nuorten liikunnan, sekä Aikuisten liikunnan Tähtimerkkiä.

Matkalle Tähtiseuraksi?

Salibandyseurojen matka Tähtiseuraksi käynnistyy kirjautumalla Suomisporttiin ja ottamalla Tähtiseuratyöväline käyttöön. Tässä vaiheessa viimeistään kannattaa ottaa yhteyttä Elinaan, jotta pääsemme sopimaan yhdessä miten prosessia viedään eteenpäin. Tähtiseuraprosessissa korostetaan kehittävää arviointia, sekä avointa ja osallistavaa otetta kehitystyöhön.

Auditointipäivä?

Auditointipäivä on kehityspäivä, jossa puhutaan seuran vahvuuksista ja kehityskohteista. Tähtiseurakriteerit antavat päivän keskusteluille raamin ja päivän fasilitoivat Salibandyliiton edustajat. Auditoinnissa pyrimme aina siihen, että mukana on liikunnan aluejärjestön, Olympiakomitean tai toisen lajiliiton edustaja/seurakehittäjä Salibandyliiton edustajien lisäksi.

Auditointipäivään on hyvä saada seuran jäseniä laajasti mukaan – valmentajia, joukkueenjohtajia, vanhempia ja tietysti pelaajia.

Mitä Tähtiseurana oleminen tarkoittaa?

Tähtimerkki on lupaus sitoutumisesta jatkuvaan kehitystyöhön.

Tähtiseurojen auditointisykli on kolme vuotta, ja auditointien välissä on vuosittaiset tapaamiset, joissa arvioidaan auditoinnissa määriteltyjen kehityssuunnitelmien ja laatukriteerien toteutumista. Tähtiseura sitoutuu myös osallistumaan Tähtiseuraverkoston tapaamisiin, kuten joka toinen vuosi järjestettäviin Tähtiseurapäiviin.

Tähtiseuramerkin voi myös menettää. Näin voi tapahtua, mikäli seuran auditointi on yli vuoden myöhässä, Tähtiseurakriteerit eivät nykyhetken toiminnassa täyty tai vuosittaisia tapaamisia ei pystytä toteuttamaan. Seura voi myös itse luopua Tähtimerkistä.

Lisätietoja Tähtiseuratoiminnasta:

Elina Anttonen
Kehityspäällikkö, seuratoiminta
Seuratoiminnan johtamisen tuki ja kehittäminen, suora seuratuki, Tähtiseuratoiminnan johtaminen ja kehittäminen, kouluyhteistyö. Häirintäyhdyshenkilö.