Hallitusehdokas: Mikko Seppälä

Perustiedot
Nimi: Mikko Seppälä
Ikä: 36
Koulutus: Kauppatieteiden maisteri
Ammatti: Kauppakeskusjohtaja/toimitusjohtaja
Kotikunta: Jyväskylä
Ehdottanut seura/seurat: Happee

Taustasi salibandyssa: Missä tehtävissä salibandyn parissa toimit tai olet aiemmin toiminut?
Olen tällä hetkellä Happee2-joukkueen joukkueenjohtaja ja pelaaja. Pelaan aktiivisesti salibandya 2–4 kertaa viikossa. Lisäksi toimin junioripelaajan isänä. Salibandyn parissa olen toiminut etenkin pelaajana jo 30 vuoden ajan ja se on ollut ja on edelleen suuressa osassa elämääni.

Pelaamisen lisäksi olen toiminut nyt reilun 10 vuotta yhteistyökumppanina paikallisten seurojen kanssa. Olen perinteisen markkinointiyhteistyön lisäksi halunnut tuoda lajia tutuksi yleisölle sopimalla paikallisia junioriturnauksia kauppakeskuksen tiloihin.

Muu aktiivisuus: luottamustoimet, järjestökokemus jne.
Nykyiset:
Jyväskylän kaupunginvaltuuston varajäsen
Jyväskylän kaupunginhallituksen alaisen elinkeino- ja työllisyysjaoston jäsen
Sairaala Nova säätiön hallituksen puheenjohtaja
Suomen Kauppakeskusyhdistyksen hallituksen jäsen
Keski-Suomen Kauppakamarin elinvoimavaliokunnan jäsen
Keski-Suomen hyvinvointialueen valtuuston varajäsen
Keski-Suomen Osuuspankin edustajiston jäsen
Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan varajäsen

Vuonna 2023 loppuneet:
Sakupe Oy hallituksen jäsenyys
Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallituksen jäsenyys
Kylän Kattaus -liikelaitoksen johtokunnan jäsenyys

Eri urheiluseurojen jäsenyydet koko eliniän ajan

Miksi olisit hyvä henkilö hallituksen jäseneksi?
Haluan päästä Salibandyliiton hallitukseen vaikuttamaan sen vuoksi, että nyt on aika löytää rohkeasti uusia tekijöitä, jotta saamme lajia kehitettyä ja saamme positiivisia muutoksia aikaan mm. harrastaja- ja joukkuemääriin, lajin näkyvyyteen ja liiton talouteen. Minä olen tällainen henkilö.

Omaan vankan kokemuksen eri liiketoimintojen johtamisesta, strategisesta ja kaupallisesta kehittämisestä, markkinoinnista ja viestinnästä.

Minulla on laaja kokemus tehokkaasta hallitustyöskentelystä eri organisaatioissa niin yksityisellä kuin julkisella puolella. Kun lähden mukaan johonkin, teen sitä täydellä panoksellani ja saan tuloksia aikaan.

Olen hyvin avoin ja tulen erilaisten ihmisten kanssa toimeen. Minun kanssani on helppo tehdä yhteistyötä. Olen mukana jo nyt salibandyn parissa eri tasoilla aina junioriurheilusta harrastelijoihin ja huippusalibandyyn.

Mikä on mielestäsi suomalaisen salibandyn tila tällä hetkellä? Missä on onnistuttu, missä on parannettavaa?
Maajoukkueen brändillinen merkitys on saatu nostettua korkealle etenkin MM-kisojen kautta. Tämä näkyvyys ja mielenkiinto tulisi saada hyödynnettyä huomattavasti paremmin niin F-liigoissa kuin alemmissa sarjaportaissa ja myös harrastelijatasolla.

Talousosaamisessa ja tuloksellisuudessa on selvästi parannettavaa. Alijäämäinen tuloskehitys tulee saada pysäytettyä ja tehtävä konkreettisia toimenpiteitä, joilla talous saadaan tervehdytettyä positiiviseksi.

Erityisesti harrastaja- ja joukkuemäärät ovat pudonneet merkittävästi. Uusia tapoja osallistua toimintaan tulee innovoida rohkeasti. Toisaalta kulurakennetta tulee tarkastella kriittisesti ja karsia turhat kulut pois.

Suomen Cupin ja muiden sarjojen tarinallistaminen. Kuinka konkreettisesti tuodaan esille erilaiset ”tuhkimotarinat”, voitot ja tappiot esimerkiksi Suomen Cupista tai alasarjoista. Salibandyliiton pitäisi tuoda etenkin Cupia paremmin esille markkinoinnissaan ja viestinnässään.

Medianäkyvyys valtakunnan ja paikallisten medioiden osalta vaatii kehittämistä ja lobbaamista. Palstatila muissa kuin lajin medioissa on niukahkoa. Kuvituskuvat ovat kuin suoraan 90-luvun parketeilta.

Mihin asioihin haluaisit erityisesti vaikuttaa hallituksessa?
F-Liigojen kaupallinen kehittämiseen pitäisi liiton satsata entistä enemmän. Nyt F-Liigoja pyörittävä SSBL Sallibandy Oy tekee 800 000 euron liikevaihtoa ja -268 000 euron liiketappiota. Tämä kertoo suoraan bisneksen pienuudesta ja kannattamattomuudesta. Jääkiekossa Liigaa pyöritetään yli 28 miljoonan liikevaihdolla. Henkilöstöresurssit lajeissa ovat F-Liigoilla 4 henkilöä, jääkiekon Liigalla 8 hlöä. F-Liigat eivät ole tällä hetkellä sellaisia tuotteita perusarjessa, jotka kiinnostaisivat lajin ulkopuolista suurta yleisöä. Nyt suurin osa lajia seuraavista ovat laji-ihmisiä tai pelaajien sukulaisia ja tuttuja.

Kumppanuuksien arvot ovat liian pieniä ja niitä on liian vähän.  F-Liigat ovat kuitenkin näkyvin osa Salibandyliiton toimintaa. Se vaikuttaa suoraan lajin kiinnostavuuteen niin median kuin tavallisten ihmisten silmissä. Kun mielenkiinto ja näkyvyys kasvaa, tulee se varmasti näkymään suoraan seuroissa ja harrastajien määrässä.

Onko liitto seuroja varten vai seurat liittoa varten?
Liitto viestii, että se on seuroja varten. Mitä tämä tarkoittaa ja miten näkyy käytännössä? Sisä-Suomen alasarjoissa on kuunneltu joukkueita tällä kaudella ainakin hyvin, kun seurat ovat saaneet vaikuttaa sarjajärjestelmiin. Toisaalta on hullua, kun sääntöjen mukaan sarjapelejä ei saa siirtää, vaikka se kävisi kaikille osapuolille ja siirtoa pyytävä joukkue hoitaisi kaikki siihen liittyvät lisäkustannukset. Tyytyväiset ja hyvinvoivat seurat mahdollistavat menestyvän Salibandyliiton. Tämän vuoksi läheinen yhteistyö liiton ja seurojen välillä on ensiarvoisen tärkeää, jotta pystymme yhteistyössä kehittämään lajin vetovoimaisuutta.

Yleinen lajin harrastamisen ja kilpatason hintatason nousu tulisi saada pysäytettyä. Liiton puolesta tulisi saada tähän erilaisia malleja niin sarjajärjestelmiin kuin -muotoihin. Suurimmat kustannukset eri sarjatasoilla ovat matka- ja ruokakustannukset.

Salibandyliiton työntekijöiden valinnassa tulee painottaa myös ulkopuolista osaamista, eikä pelkkää lajin sisäistä. Meidän tulee saada mukaan kaikkeen toimintaan ammattilaisia myös bisnespuolelta, eikä pelkästään jo lajin parissa toimivia henkilöitä.

Talousosaamisessa ja tuloksellisuudessa on selvästi parannettavaa. Alijäämäinen tuloskehitys tulee saada pysäytettyä ja tehtävä konkreettisia toimenpiteitä, joilla talous saadaan tervehdytettyä positiiviseksi. Erityisesti harrastaja- ja joukkuemäärät ovat pudonneet merkittävästi. Uusia tapoja osallistua toimintaan tulee innovoida rohkeasti. Toisaalta kulurakennetta tulee tarkastella kriittisesti ja karsia turhat kulut pois.

Vapaa sana
Laita viestiä, jos koet, että haluat keskustella asioista lisää tai tuoda esille omia näkökulmiasi. Mielelläni keskustelen näistä asioista enemmän.

Linkkarista löydät minut www.linkedin.com/in/mikko-seppälä-549094a5 ja X:stä https://x.com/mikkoseppl3