Hallitusehdokas: Juuso Laamanen
Perustiedot
Nimi: Juuso Laamanen
Ikä: 31
Koulutus: Liikuntatieteiden maisteri, liikunnan yhteiskuntatieteet
Ammatti: Toiminnanjohtaja
Kotikunta: Tampere
Ehdottanut seura/seurat: Koovee
Taustasi salibandyssa: Missä tehtävissä salibandyn parissa toimit tai olet aiemmin toiminut?
Salibandya olen pelannut vuodesta 1997 alkaen (juniori SM-sarjat, M2D ja Saksan Bundesliiga suurimpina meriitteinä), tuomaroinut vuodesta 2011 alkaen ja muutaman vuoden valmennuskokemus löytyy niin Suomesta kuin myös Saksasta asti.
Olen toiminut usean vuoden jyväskyläläisen Liikunnan Riemun salibandyjaoston puheenjohtajana (2013–2018), seuratyöntekijänä/junioripäällikkönä SC DHfK Leipzigissä salibandyjaoston puolella (2015-2017) sekä vuosina 2018-2020 GrIFK salibandy ry:n toiminnanjohtajana.
Toukokuusta 2020 alkaen olen toiminut monilajiseura Kooveen toiminnanjohtajana Tampereella. Salibandy on jääkiekon ohella suurin lajimme 13 eri lajin valikoimassa. Aiempaa työkokemusta minulta löytyy lisäksi Helsingin ja Espoon liikuntavirastoista olosuhteiden kehittämisen puolelta.
Olen koulutukseltani liikuntatieteiden maisteri (liikunnan yhteiskuntatieteiden pääaineesta). Opintoihin on kuulunut markkinoinnin aineopinnot sekä viestinnän, henkilöstöjohtamisen että saksan kielen sivuaineopinnot.
Salibandy on siten ohjannut opinto- ja ammatinvalintaani.
Muu aktiivisuus: luottamustoimet, järjestökokemus jne.
– Salibandyliiton hallituksen jäsen alkaen vuodesta 2018, josta viimeisimmät puolitoista vuotta varapuheenjohtajana. Hallitustyön ohella olen toiminut miesten liigan kehitystyöryhmän puheenjohtajana 2018-2019 ja Inssi-divarin kehitystyöryhmän puheenjohtajana vuodesta 2019 alkaen.
– Liikunnan Riemu ry salibandyjaoston puheenjohtaja 2013-2018
– Salibandyn opiskelijoiden SM-kisojen turnauspäällikkö 2014 ja 2015
– EMG2023-tapahtuman järjestelytoimikunnan jäsen ja Master Games Finland ry:n hallituksen jäsen
Miksi olisit hyvä henkilö hallituksen jäseneksi?
Olen erittäin motivoitunut jatkamaan Salibandyliiton hallituksen jäsenenä, josta kertoo myös se, etten ole ollut yhdestäkään kokouksesta pois hallitusurani aikana. Olen lisäksi osallistunut jokaiseen työryhmään ja operatiivisen toiminnan sparraustuokioon, johon minua on kysytty.
Haluan edustaa seuraavalla hallituskaudella jatkuvuutta edellisistä hallituskausilta sekä olla hallituksen jäsen, joka on päivätyössään seuratyönteon arjessa kiinni ja ymmärtää sitä. Näen, että monilajiseuran toiminnanjohtajana osaan tuoda esille Salibandyliitossa hyviä (ja huonoja) käytänteitä muiden lajiliittojen toiminnasta.
Hallitustyöskentely ei ole vain yhden asian työtä, se vaatii erittäin laaja-alaista ymmärrystä (erityisesti seuratoiminnasta) sekä kokonaisuuksien hallintaa tässä kuitenkin vapaaehtoisuuteen pohjautuvassa pelikentässä. Tiedän ja ymmärrän, mitä nämä asiat tarkoittavat aina sieltä ruohonjuuritasolta F-liigatasoille asti. Ne tarkoittavat ymmärrystä lasten ja nuorten lajin sisäänheittotuotteiden kehittämisestä, seura-, kilpailu- ja harrastustoiminnan järjestämisestä ja huippusalibandyn urheilullisen, toiminnallisen ja taloudellisen puolen hallintaa ja ymmärrystä. Koen sekä viestini että näkemykseni tuovat merkittävän määrän hyviä asioita, realiteetteja sekä kasvun mahdollisuuksia Salibandyliiton toimintaan.
Mikä on mielestäsi suomalaisen salibandyn tila tällä hetkellä? Missä on onnistuttu, missä on parannettavaa?
Suomalainen salibandy elää elpymisen aikaa tällä hetkellä. Elpyminen ei ole kenties tapahtunut aivan toivottua vauhtia, mutta suunta on täysin oikea ja mahdollisuuksia parantaa lajin tilaa on valtavasti. Haluan olla edistämässä seurakentän vuoropuhelua, sen tapoja sekä aitoja toimenpiteitä yhdessä Salibandyliiton kanssa.
Vastakkainasettelulla ei ole voittajia ja yhteistyö kehittää niin lajin sisäistä kuin myös ulkoista ilmapiiriä sekä toimintakulttuuria. Salibandyliiton tehtävä on toimia, ja olla olemassa, jäsenseurojaan varten mahdollistaen, tarinallistaen sekä kokemuksellistaen lajitoimintaa aivan kaikilla sarjatasoilla. Näen, että seurayhteistyö on hyvää, mutta sitä on monissa määrin helppo parantaa varsin yksinkertaisilla toiminta-, lähestymis- ja ajattelutavoilla molemmin puolin pöytää.
Salibandyn tila on erityisesti toivoa ja mahdollisuuksia täynnä. Lajilla on selkeästi nuorimmissa ikäluokissa vetovoimaa. Pitovoimatekijöitä pitää kuitenkin pystyä kehittämään salibandyn sarjajärjestelmien, pelimuotojen sekä pelaamisen erilaisin tavoin niin nuorissa kuin myös aikuisissa aina alasarjoista yksittäisiin otteluihin, F-liigaan ja junioreiden valtakunnalliseen sarjatoimintaan asti.
Eurot eivät saa näytellä pelaamisen mahdollistajana enää niin vahvaa roolia – muistetaan myös se, että kilpailemme noin pääsääntöisesti erittäin kilpaillussa vapaa-ajan markkinassa. Samaan hengenvetoon pitää kuitenkin myös todeta, että tulevien MM-kotikisojen mahdollisuuksia ei saa hukata lajimarkkinoinnillisessa mielessä, pelaajamäärien kasvupyrähdyksen mahdollistajana tai hyvän/erinomaisen taloudellisen tuloksen puolesta. Seurojen kanssa pitää aloittaa MM-kotikisojen osalta yhteistyö edellä mainittujen tavoitteiden saavuttamiseksi jo mahdollisimman pian.
Lajin perusasioissa pitää pystyä kehittymään ja parantamaan. Koen, että laji tarvitsee seuraavan kolmen vuoden aikana entistä kohdennetumpia toimenpiteitä tyttö- ja naissalibandyn pelaajien lukumääräiseen kasvattamiseen sekä erotuomaritoiminnan veto- ja pitovoiman kehittämiseen. On kuitenkin äärimmäisen tärkeää turvata salibandyn lippulaivatuotteiden eli pääsarjojen, erityisesti F-liigan, urheilullista, toiminnallista ja kaupallista kehitystä sekä näihin liittyviä mahdollisuuksia.”
Mihin asioihin haluaisit erityisesti vaikuttaa hallituksessa?
Koen seuraavien asioiden olevan liiton hallituksen keskeisimpiä tehtäviä seuraavalla kolmivuotiskaudella (tehtävät eivät ole missään prioriteettijärjestyksessä).
– Salibandyliitto on olemassa jäsenseurojaan varten – liiton tehtävä on mahdollistaa, tarinallistaa ja kokemuksellistaa lajitoimintaa kaikilla sarjatasoilla. Haluan omalla seuratyö- ja hallituskokemuksellani olla varmistamassa tämän toteutumista Salibandyliitossa. Seurojen tyytyväisyys yhteistyöhön Salibandyliiton kanssa on yksi lajin kehityksen ja kehittämisen kulmakivistä kaikilla sarjatasoilla.
– Salibandyn sarjatoiminta ja -järjestelmät sekä pelaamisen muodot ja tavat vaativat kehittämistä. Eurot näyttelevät tällä hetkellä aivan liian suurta roolia. Edellä mainittuja innovoivasti, kokeilemalla ja erityisesti yhteistyössä seurojen kanssa kehittämällä, saadaan pelaajamäärät takaisin uuteen nousuun.
– Salibandyn pääsarjojen, erityisesti F-liigojen, toiminnallinen, urheilullinen ja kaupallinen kehitys on turvattava Salibandyliiton toimesta. Nämä ovat kotimaiset lippulaivatuotteet suomalaisessa urheiluarjessa ja toimivat lajin tärkeimpinä näyteikkunoina.
– Suomessa järjestettävät lajin MM-kisat (U19 tytöt, 2026 miehet, 2027 naiset) tarvitsevat Salibandyliiton hallitukseen kokemusta niiden suunnittelusta toteutukseen asti. Näissä tapahtumissa tavoitellaan sekä urheilullista että taloudellista menestymistä unohtamatta erittäin tärkeänä tavoitteena lajimarkkinoinnillista suuronnistumista esimerkiksi pelaajamäärien kasvupyrähdyksen jalustaksi.
– Tyttö- ja naissalibandyn pelaajamäärien kasvattaminen kohdennetuilla toimenpiteillä, jotka nivoutuvat esimerkiksi osaksi mainittuja tyttöjen ja naisten MM-kotikisoja.
– Viimeisin muttei vähäisin; lajin erotuomaroinnin veto- ja pitovoiman kasvattamiseen tarvitaan toimenpiteitä, jotka kasvattavat erotuomareiden määrä ja erotuomareiden halua jatkaa tässä roolissaan lajin parissa.
Näen, että edellä mainituilla toimenpiteillä salibandy lajina alkaa voimaan niin toiminnallisesti kuin taloudellisesti aiempien menestysvuosien kaltaisesti!
Vapaa sana
Valituksi tullessani aion myös jatkossa olla kaikissa kokouksissa paikalla sekä niin paljon operatiivisen toiminnan tukena (esimerkiksi työryhmien jäsenenä) kuin minua vain kysytään.
Lisäksi lupaan, että linjat sekä kanavat seurakentälle pysyvät edelleen auki ja lupaan vastata kaikkiin yhteydenottoihin, mitä Salibandyliiton jäsenseuroilta minulle tulee. Lupaan myös jatkaa proaktiivista toimintaotettani jäsenseurojen suuntaan.