Hallitusehdokas: Juha "Jusu" Kainulainen
Perustiedot
Nimi: Juha ”Jusu” Kainulainen
Ikä: 46
Koulutus: Myyjä
Ammatti: Kaupallinen johtaja, osakas, Thermal Storage Finland Oy
Kotikunta: Vantaa
Ehdottanut seura/seurat: Lännenmiehet, FBC Raseborg Knights, Hakunila Pirates, Helsingin Hämäys, Puotinkylän Valtti, SBS Lepsämän Suklaa, SBS Lohkovoittaja
Taustasi salibandyssa: Missä tehtävissä salibandyn parissa toimit tai olet aiemmin toiminut?
Olen toiminut salibandyseura Lännenmiehet ry:n puheenjohtajana 25 vuotta ja olen yksi seuran perustajajäsen. AC Hakissa toimin päävalmentajana ensin 1. divisioonassa ja sen jälkeen silloisessa Salibandyliigassa. Toimin päävalmentajana yhden liigakauden verran, jonka jälkeen ryhdyin joukkueeseen pelaajaksi.
Olen siis ensin valmentanut liigassa ja sitten vasta pelannut. Muuten olenkin pelannut salibandya kaikilla miesten sarjatasoilla ja junioreissa C-junioreissa. B-juniori-ikäisenä lähdinkin pelaamaan miesten divareita.
Muu aktiivisuus: luottamustoimet, järjestökokemus jne.
En ole aikaisemmin hakeutunut muihin luottamustoimiin henkilökohtaisesti.
Liike-elämän strategiakonsulttina toimiessani pääasiallinen asiakaskuntani olivat yhdistykset, säätiöt ja ammattiliitot. Näissä operoin niin kenttätasolla, hallitustasolla kun esimerkiksi ammattiliittojen operatiivisten johtoryhmien tasolla.
Miksi olisit hyvä henkilö hallituksen jäseneksi?
En ole hakeutumassa hallitukseen vain siksi, että haluaisin saavuttaa hallitusstatuksen. Minulla on agenda, jonka johdosta olen tehtävään lähtenyt hakeutumaan ja siitä enemmän myöhemmissä vastauksissa.
Kysymykseen vastaten miksi olisin hyvä henkilö hallitukseen. Liike-elämässä olen toiminut 17 vuotta konsulttina, joista viimeiset vuodet liikkeenjohdon konsulttina tai strategiakonsulttina. Tämän jälkeen olen toiminut kaksi vuotta kiinteistökehitysliiketoiminnan johtajana vastuullani hankekehitys, myynti, asiakkuudet ja markkinointi.
Nykyisessä tehtävässäni olen osakkaana päästötöntä lämmitysenergiaa tuottavassa ”energiakontiksi” konseptoidussa yrityksessä, jossa vastuullani on kaupallinen strategia, markkinointi, asiakkuudet ja myynti.
Mikäli minut valitaan hallitukseen, tuon 20 vuoden strategisen liike-elämän kyvykkyyteni salibandyn käyttöön.
Mikä on mielestäsi suomalaisen salibandyn tila tällä hetkellä? Missä on onnistuttu, missä on parannettavaa?
Syy miksi haluan hakeutua hallitukseen, on LinkedIn-tilillänikin julkisesti kirjoittamani aladivareiden kehittämisen teema, siellä asiaan voi myös kommentoida.
Salibandyn tukijalka ja suurin maksaja on aladivarit. Otin yhteyttä 63 miesten 3. divisioonassa pelaavaan joukkueeseen ja kysyin mielipidettä aloitteeseeni, joka myös on liitolle jätetty kirjallisesti.
Kyseessä on sarjatasojen välinen taloudellinen ja organisatorinen kuilu, joka pakottaa liian monen joukkueista jarruttamaan nousua. Ideani perustuu siihen, että sarjatasoja ei mitenkään muuteta, vaan mahdollistetaan täysi kilpailullisuus ilman riskiä nousta ylös.
Yksi tämmöinen taitekohta on 3. divisioonan liiton järjestämistä sarjaturnauksista yksittäisten pelien tasoille. Liian monelle tämä on taloudellisesti liian raskas eikä näissä seuroissa ole yhdistysväkeä jakamassa työtehtäviä tapahtumien järjestämisistä alkaen.
Kirjallisesti jätetty esitykseni sanasta sanaan:
Jotta laji saa pidettyä vanhat pelaajatkin vielä pitkään innostuneena mukana, on oltava mahdollisuus kilpailla sarjamuotoisilla tasoilla ilman riskiä nousta itseorganisoitavien yksittäistapahtumien sarjatasolle.
Tällä hetkellä Salibandyliitto organisoi miesten sarjoissa sarjat aina 3. divisioonaan asti. Tämä tarkoittaa joukkueelle sitä, että se maksaa kausimaksun ja tuomarimaksut yksillä laskuilla ja näin osallistuu sarjaan. Kolmosesta ylöspäin seuran on järjestettävä itselle monituntinen (kallis) vakiovuoro, jossa sarjapelit on itse järjestettävä, hoitaa paikalle henkilökunnan tilastoimaan ja ylipäätään organisoi tapahtuman.
On erittäin yleistä, että joukkueet eivät kykene ja halua kolmosesta näistä syistä nousta.
Iso osa vanhoja liiga- ja divaritason pelaajia pelailee tämänkaltaisessa seurassa nimenomaan 3. divarissa. Joukkueet ovat kokeneita ja sarjatasoon nähden kovatasoisia. Samalla tasolla pelailee niitä junioreja, jotka akatemiasta eivät suoraan edustukseen pääse, vaan kehittyvät alemmissa miesten sarjoissa. Ehdottomasti hyvä kasvupolku ellei jopa parempi, jos niissä edustusseuroissa peliaikaa ei ole kunnolla tarjolla.
Tästä sarjatasosta pitäisi pitää erityistä huolta nimenomaan kokemuksen ja kasvavien nuorten kehitysuunina.
Mihin tämä johtaa?
Jos olet sarjassa piikkipaikalla, etkä halua nousta yksittäisten otteluiden sarjatasolle, on käytävä tahallaan häviämässä pelejä, että putoat alle karsintarajan. Tai käyt pelaamassa karsinnat ja häviät siellä tahallaan. Voit toki voittaa sarjan, mutta sitten täytyy liitolta anoa sarjapaikan alennusta, jonka saaminen takaisin 3. divisioonaan ei ole automaattista ja ennustettavaa, vaan saatat saada alennuksen neloseen.
Esitys
5. divisioonassa on kokeiltu 5. divisioonan ”suomenmestaruutta” eli pelataan jonkun tasoiset playoffit kauden päätteeksi.
Jalostetaan tätä.
Otetaan esimerkiksi Uusimaa, jossa on neljä 3. divarilohkoa. Tehdään joko:
1. kunkin neljän lohkon kahdelle parhaalle 8 joukkueen playoffit/loppusarja (puolivälierä, semifinaali, finaalit)
tai 2. lohkojen voittajille puolivälierät ja finaalit
Esitämme vaihtoehtoa 1.
Voittajasta tulee Uudenmaan aluemestari ilman, että joukkueen on kuitenkaan pakko nousta 2. divariin. Päästetään 2. divariin karsimaan järjestyksessä ne parhaiten sijoittuneet, joilla on seura, puitteet ja talous kunnossa ja joilla on seurana siihen tahto ja motivaatio.
Mitä hyvää seuraa?
Ne, jotka ovat kilpailullisesti ylätasoilla koko ikänsä pelanneet saisivat edelleen kilpailla, ei pelkästään seniorisarjoissa, vaan myös kaikenikäisten sarjassa ilman sitä ajankäyttöä ja rahanmenoa omasta taskusta.
Sarjanousun välttely ei motivoi, mikä johtaa lopulta lajin lopettamiseen. Tällä tavalla saataisiin pidettyä kilpailullisesti halukkaita pelaajia jatkamaan lajin parissa pidempään.
Tämä hyödyttäisi eritoten myös junioripolkuja. Kolmonen voisi olla juniorille sama kuin jääkiekon SM-liiga on nyt kiekkoilijoille. Miesten sarja, jossa vastassa ja pelikavereina ovat entiset NHL-kokemusta omaavat pelaajat, nimenomaan valmistavat meidän jääkiekkojunioreitamme sinne NHL:ään.
Seurat, jotka julkisesti kannattavat aloitetta ovat: Lännenmiehet ry, Puotinkylän Valtti ry, SC Helsinki United ry, Hakunila Pirates ry, FBC Floor Ball Club, SBS Lepsämän Suklaa, FBC Seals, Korson Kaiku, Lauttasaaren Pallo Lapa, Keba, Turun Bandy-seura, Taivassalon Tahti, Ilves, Hämeen Snipers, SBS Lohkovoittaja, Lopen Floorball Team, SB Vantaa.
Olen nyt ymmärtänyt, että tekemistä olisi muillakin tasoilla, joten tässä on teemaa kenties pidemmänkin ajan kehittämiselle.
Mihin asioihin haluaisit erityisesti vaikuttaa hallituksessa?
1. Lajipohja kuntoon aladivareista alkaen
2. Seniorisarjojen toiminta ja halukkuus lähteä mukaan
3. Mukana kehittämässä pääsarjoja ja juniorisarjoja omalla innokkuudellani ja taustallani, mutta luotan siihen, että näitä haasteita varten hallitukseen valitaan myös niitä, joilla pääsarjakokemukset tai junioritoiminta ovat tuoreemmassa muistissa.