Olosuhteiden turvallisuus edistyy – uusimmat määräykset toteutettu

Salibandyn pääsarjojen turvallisuustyö jatkuu ja etenee, ja viimeisimpänä toimenpiteenä on toteutettu pääsarjojen pelipaikkoihin kesällä annetut tarkennetut olosuhdemääräykset. Kesäkuussa annetut lisäykset täydensivät tämän vuoden maaliskuussa ja toukokuussa annettuja määräyksiä. Niiden toteutumisesta on raportoitu Salibandyliitolle erityisellä lomakkeella sekä niiden lisäksi toteutetuilla tarkistuskäynneillä.

Uusissa pääsarjahalleissa kuten Nokian palloiluareenassa, Hämeenlinnan Nummikeskuksella ja Kuopion Luolassa – Savilahden liikunta- ja tapahtumakeskuksessa sekä Laukaan Hirviareenalla on suoritettu hallikatselmukset. Niiden lisäksi on Tapanilan Mosahallissa, Arena Center Myllypurossa, Porin Urheilutalolla ja Jyväskylän Monnarilla tehty uudet katselmuskierrokset.

Parannusten myötä on mainituissa halleissa mahdollista pelata tällä kaudella pääsarjaotteluita 40 metriä kertaa 20 metriä kokoisella kentällä. Vantaan Myyrmäen urheiluhallin kohdalla lupa on korkeintaan neljään Inssi-Divarin otteluun.

– Seurat ovat raportoineet toteutuneita muutos- ja korjaustöitä kiitettävästi. Tarkistuskäyntejä ja katselmuksia on tehty yhdessä seurojen ja hallien omistajien sekä kaupunkien kanssa.
– Uusia hallikatselmuksia tehdään kausittain lisää sitä mukaa kuin sarjanousut ja rakennettavat uudet areenat tuovat mukaan uusia pelipaikkoja, Salibandyliiton kilpailutoiminnan johtaja Joni Toivola kertoo.
– On tärkeää, että olosuhteita ja turvallisuutta on päästy parantamaan, ja suhtautuminen siihen on ollut myönteistä niin seuroissa kuin kaupunkien liikuntatoimissakin. Mielestäni hyvänä esimerkkinä toimii Porin Urheilutalo, jossa kokonainen kiinteä katsomon osa on poistettu, jotta turvallisuutta ja toimivuutta on pystytty parantamaan. Myös Mosahallissa on tehty onnistuneita toimenpiteitä turvallisuuden parantamiseksi.

Pääsarjojen loukkaantumistilanteista tehdään seurantaa

Tällä kaudella pääsarjojen kaikissa otteluissa, joissa paikalla on otteluvalvoja, toteutetaan loukkaantumistilanneseurantaa. Myös videotallenteita käytetään niiden analysoimisessa. Seurannalla päästään kiinni paremmin siihen, minkälaisia loukkaantumistilanteita pääsarjoissa tapahtuu sekä esimerkiksi tapahtuuko niitä kaukalon sisä- vai ulkopuolella ja miten olosuhteet loukkaantumistilanteisiin vaikuttavat. Alkukauden aikana on saatu kerättyä hyvin dataa turvallisuuden ja olosuhteiden kuten turvetäisyyksien tilanteesta.
– Loukkaantumistilanteista tehtyä seurantaa olemme jo päässeet pureskelemaan, mutta tarkemmat analyysit tehdään kauden jälkeen. Ilman tutkittua tietoa on vaikea tehdä oikeita johtopäätöksiä, ja nyt tähän on reagoitu, Toivola sanoo.

Lajien yhteinen vaikuttaminen kuntiin on yksi avaintekijä

Olosuhteiden kehittäminen turvallisemmaksi on varmasti koko salibandy-yhteisön yhteinen tahto.
– Valtaosa olosuhteista on kunnallisia, ja siksi annettujen turvallisuusmääräysten edellyttämät toimenpiteet ja niistä aiheutuvat kustannukset ovat usein kuntien vastuulla, taustoittaa olosuhdeasioista liitossa vastaava yhteiskuntasuhdejohtaja Jari Kinnunen.
– On ollut ilahduttavaa todeta, että kunnat ovat suhtautuneet turvallisuuden parantamiseen myönteisesti, vaikkakin joissain tapauksissa keskusteluja on jouduttu käymään hiukan tiukempaankin sävyyn, Kinnunen myöntää.
– Kunnallisissa halleissa pelataan paljon muitakin lajeja, ja toivoisimme muiltakin lajeilta hiukan enemmän vetoapua kuntavaikuttamisessa turvallisuuden parantamiseksi. Vaikka lajiliittojen yhteistyö olosuhdetyössä on perinteisesti ollut hyvää, olemme nyt olleet näiden turvallisuutta edistävien vaatimustemme kanssa pitkälti yksin.

Hallikohtaiset vaatimukset olivat kesän listalla seuraavat:

Jyväskylän Monnarilla vaadittiin molempien päätyjen pehmustaminen kahden metrin korkeuteen sekä katsomokaiteiden päiden pehmustaminen.

Palokan koulukeskuksella vaatimuksena oli päätyseinien ja puolapuiden pehmustaminen kahden metrin korkeuteen sekä pitkän sivun betonipylväiden suojaaminen pehmusteilla. Lisäksi ”pommarisyvennyksen” kulmat sekä toimitsijapöydän kentän puoleinen reuna ja päädyt oli suojattava pehmusteella.

Rauman Jaakko Areenalla molemmat päätyseinät sekä pitkillä sivuilla olevat pylväät tuli pehmustaa kahden metrin korkeuteen.

AC Myllypurossa Helsingissä betonitolpat ja metalliputket tuli suojata pehmusteilla. Toisen päädyn seinä tuli pehmustaa kahden metrin korkeuteen tai vaihtoehtoisesti siirtää kenttää siten, että vähintään 1,10 metrin turvaetäisyys täyttyy kentän molemmissa päädyissä.

Porin urheilutalolla on viime kauden olosuhdekatselmuksen jälkeen tehty muutostöitä eli lattia uusittu ja kenttää siirretty. Siellä vaatimuksena oli nyt pitkän sivun betonipylväiden pehmustaminen sekä molemmissa päädyissä kentän siirtämisen kautta vähintään 1,10 metrin turvaetäisyys.

Myyrmäen urheilutalolla Vantaalla vaatimuksena oli kentän päätyjen pehmustaminen kahden metrin korkeuteen, oviaukkojen syvennysten kulmien pehmustaminen, puolapuiden pehmustaminen tai poistaminen sekä palopostin ja sähkö-/virtakaappien suojaaminen tai pehmustaminen. Näiden toimenpiteiden jälkeen Myyrmäen urheilutalolla on mahdollista pelata tällä kaudella enintään neljä Inssi-Divarin ottelua 20 metriä kertaa 40 metriä kokoisella kentällä.

Lue myös:

Pääsarjajoukkueiden halleihin annettu uusia turvallisuusmääräyksiä
Hallikatselmusraportti 29.6.2023
Pääsarjojen hallikatselmukset tehty: Peliolosuhteissa parantamisen varaa

Jaa artikkeli