Ottelun SalBa–Karhut videotutkintapyyntö ei johtanut rangaistuksiin

Pääsarjojen kurinpitodelegaatio on päättänyt, että SalBan Ville-Petteri Liljalle ei määrätty rangaistusta Inssi-Divarin ottelun SalBa–Karhut tilanteesta, josta otteluvalvoja oli tehnyt videotutkintapyynnön.

Kurinpitodelegaatio tiivistää päätöksen perustelut seuraavasti:

Tilanne tapahtuu päätylaidan vieressä. SalBan Liljalla on pallo, jota hänen takanaan oleva Karhujen pelaaja pyrkii riistämään. Lilja kääntyy laitaa pitkin kohti maalin taakse, jolloin maalin takaa tuleva Karhujen Tenho juoksee häntä kohti. Lilja kääntää pallon nopeasti vastaantulevan Tenhon ohi kentän puolelta ja jatkaa harhautusta Tenhon ohi maalin taakse. Samalla Tenho jarruttaa matalassa asennossa ja Liljan vapaa vasen käsi nousee ylös ja hänen kyynärpäänsä osuu Tenhoa posken alueelle. Tenho kaatuu maahan ja Lilja jatkaa pallon kanssa maalin taakse. Erotuomarit katkaisevat pelin loukkaantumisen vuoksi. Tilanteesta ei tuomita rangaistusta.

Kuluvalle kaudelle annettujen fyysisen pelin linjausten case 4:ssä todetaan seuraavaa: ”Valkoinen pelaaja ei yritä pelata palloa, vaan kontaktilla hakea etulyöntiasemaa kulmassa olevaa palloa kohti lähdettäessä, osuen kyynärpäällään vastustajaa kasvoihin. Ei tarkoituksellista kontaktin suuntaamista eikä voiman käyttöä mutta mahdollisesti olkapäähän tarkoitettu kontakti osuu päähän. Valkoiselle pieni joukkuerangaistus (2min) varomaton fyysinen peli.”

Kurinpitodelegaatio katsoo, että esimerkkitapauksen tavoin pelaajan kyynärpää osuu vastustajaa kasvoihin. Esimerkkitapaukseen verrattuna käsillä olevassa tapauksessa päähän osuva kontakti on voimakkaampi. Kurinpitodelegaatio katsoo kuitenkin, että kuten esimerkkitapauksessa, käsillä olevassa tapauksessa Lilja ei tarkoituksellisesti suuntaa kontaktia päähän, vaan kyse on reagoinnista nopeassa tilanteessa.

Käsillä olevassa tapauksessa Tenho juoksee kovaa vauhtia Liljaa kohti ja Tenhon jarrutuksesta huolimatta pelaajat ovat törmäämässä toisiinsa. Liljan tehdessä harhautusta Tenhon ohi, Tenho on jarrutuksesta johtuen matalassa asennossa, kun taas Lilja on pystyssä. Kurinpitodelegaatio katsoo, että Lilja nostaa vapaan kätensä ylös reagoidessaan Tenhon vastaantuloon. Kurinpitodelegaatio katsoo, että Liljan kyynärpään osuminen Tenhoa päähän on johtunut osittain Liljan varomattomasta pelistä, mutta osittain pelaajien asentojen erosta, tilanteen nopeudesta sekä siitä, että Lilja pyrkii suojautumaan kontaktilta.

Kurinpitodelegaatio katsoo, että kyseessä ei ole sellainen pääsarjamääräysten 53 §:n kohdassa 3 määritelty vaarallinen tai väkivaltainen pelaaminen, josta tulisi määrätä rangaistus.

Kurinpitodelegaatio ei määrää Liljalle tilanteesta rangaistusta.

Inssi-Divarin kurinpitopäätöksiin

Katso video tilanteesta:

Jaa artikkeli