Liittokokous 2014: Salibandyliiton toimintasääntöihin esitetään muutoksia

Salibandyliiton hallitus on jättänyt 29.11. kokoontuvalle liittokokoukselle esityksen toimintasääntöihin tulevista muutoksista.

– Voimassaolevat toimintasäännöt on vuodelta 2004, jonka jälkeen niissä on havaittu kehittämistarpeita. Sääntöuudistusten myötä parannetaan mahdollisuutta salibandyn pitkäjänteiseen kehittämiseen ja samalla siirretään tukitoiminnot paremmin kilpailukauden rytmiin sopiviksi, kertoo muutosesitykset tehneen Sääntövaliokunnan puheenjohtaja Valtteri Mikkola.

Salibandyliiton nykyinen hallitus on hyväksynyt valiokunnan muutosesitykset ja ehdottaa 29.11. kokoontuvalle liittokokoukselle uusien toimintasääntöjen hyväksymistä.

Kaikkiaan muutettavia kohtia on 13 kappaletta, joista seuraavana keskeisimmät.

1. Liittohallituksen, liittovaltuuston sekä tilin- ja toiminnantarkastajien toimikausi muuttuisi nykyisestä kahdesta kalenterivuodesta kolmeen vuoteen.

Perustelu: kaksi vuotta on hallituksen toiminnassa niin lyhyt aika, että uudistuksia ja muutosta on vaikea saada vietyä toteutukseen saakka. Käytännön kokemus on, että ensimmäinen vuosi menee toimintaan perehtyessä ja muutostarpeen hahmottamisessa ja toinen toimintavuosi on lyhyt, koska liittokokous on jo marraskuussa.

2. Liittovaltuuston varajäsenet alueperusteisiksi

Perustelu: Nykyisin valtuuston kokoukseen on kutsuttu sekä varsinaiset että varajäsenet, mutta mikäli samalta alueelta on ollut paikalla varsinainen ja hänen henkilökohtainen varajäsenensä, mutta ei muita edustajia, on alueen valtuutettu edustajamäärä ollut yksi (vaikka paikalla onkin ollut kaksi henkilöä). Alueperusteisuuteen pohjautuvalla mallilla valtuuston kokouksiin saadaan enemmän äänivaltaisia valtuutettuja paikalle.

Kokouksissa läsnäolo-oikeus olisi uusien toimintasääntöjen mukaan myös varajäsenillä, vaikka äänivaltaa ei olisikaan. Käytännössä näin on jo toimittukin.

3. Valituslautakunnan toimikausi, valinta ja päätöksien aikataulu

Valituslautakunnan toimikausi vaihtuu noudattamaan kilpailukautta ja valituslautakunnan valitsee jatkossa valtuusto varsinaisessa kokouksessaan. Valituslautakunnan päätösten tulee olla toimitettuna asianosaisille viimeistään 14 vuorokauden kuluessa päätöksen tekemisestä.

Perustelu: valituslautakunnan käsittelemät asiat koskevat pääsääntöisesti kilpailutoimintaan liittyviä asioita, joten olisi luontevaa, että toimikausi noudattaa kilpailukautta. Aikataulun laatiminen päätöksistä tiedottamiseen on kannatettava, sillä välillä päätösten tiedonanto on viivästynyt varsin paljon.

4. Mahdollistetaan salibandya ja sählyä harrastavien, tukevien ja edistävien rekisteröityjen yhdistysten liittyminen liiton jäseneksi.

Perustelu: Salibandya harrastetaan ja kehitetään myös muissa rekisteröidyissä salibandy-yhteisöissä kuin vain sarjatoimintaan osallistuvissa salibandyseuroissa. Salibandyn yhtenäisyyden edistämiseksi ei ole tarkoituksenmukaista rajoittaa esim. erotuomari- pelaaja- ja valmentajayhdistysten jäsenyysmahdollisuutta.

Liittokokouksen hyväksyessä muutokset, uudet toimintasäännöt on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2015 alusta alkaen, jolloin myös uusi liittohallitus aloittaa työnsä.  

Muutosesitykset kaikkinensa

1. Otetaan käyttöön epävirallinen lyhenne Salibandyliitto (1§)

2. Mahdollistetaan salibandya ja sählyä harrastavien, tukevien ja edistävien rekisteröityjen yhdistysten liittyminen liiton jäseneksi (5§)

3. Pidennetään luottamuselinten toimikaudet kahdesta kolmeen vuoteen (9§, 11§)
Liittokokous, hallitus, valtuusto, aluekokoukset

4. Lisätään liittokokouksen äänestystapa (9§)
Kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan voittaa se mielipide, jota kokouksen puheenjohtaja ilmoittaa kannattavansa.
Henkilövaalit ratkaistaan siten, että eniten ääniä saaneet valitaan. Mikäli valittavana on yksi henkilö, tämän on saatava yli puolet annetuista äänistä. Henkilövaaleissa äänten mennessä tasan ratkaisee arpa.

5. Valtuuston alueperusteiset varajäsenet (9§)
Muutetaan peruste henkilökohtaisesta varajäsenestä alueperusteiseksi varajäseneksi

6. Lisätään valtuuston varajäsenille läsnöolo-oikeus valtuuston kokouksiin (10§)

7. Valituslautakunnan valitseminen liittokokouksesta valtuustolle, joka vuosi maalis-huhtikuussa (10§)

8. Valituslautakunta hyväksytään kilpailukaudeksi kerrallaan (1.5.-30.4.) (12§)

9. Lisätään valituslautakunnalle velvoite käsitellä valitukset viipymättä ja antaa kirjallinen päätös perusteluineen osapuolille 14 vrk:n kuluessa päätöksen tekemisestä (12§)

10. Aluekokoukset tulee järjestää joka kolmas vuosi huhti-syyskuussa (13§)

11. Aluekokouksessa tulee nimetä alueen ehdokkaat valtuuston varajäseniksi ja näiden etusijajärjestys (13§)

12. Selkeytetään ja päivitetään antidopingpykälää, varsinainen sisältö ei muutu (17§)

13. Muutetaan tilintarkastajien toimikausi kahdesta kolmeen vuoteen (18§)

Liite: Hallituksen esitys uusista toimintasäännöistä liittokokokouksen käsiteltäväksi.

Jaa artikkeli