Jyväskylän seurat yhteistyössä ratkomaan akuuttia tilapulaa

Jyväskylässä tiistaina järjestetty Sisä-Suomen olosuhdeseminaari oli yleisömenestys. Paikalla oli liiton edustajien lisäksi noin 20 seurojen, kaupungin, yritysten ja median edustajaa.

– Yhdessäkään olosuhdeseminaarissa ei ole päästy samaan, Salibandyliiton yhteiskuntasuhdejohtaja Jari Kinnunen sanoi.

Syy suurelle osallistujamäärälle oli selkeä: salibandyn olosuhdetilanne Jyväskylässä on erittäin haasteellinen. Pelkästään kaupungin suurseuroissa O2-Jyväskylässä ja Happeessa on noin 1 500 harrastajaa, ja täysmittaisia kaukaloita kaupungissa on kolme: Monitoimitalolla, Palokan koulukeskuksella ja Killerin liikuntakeskuksessa. Hippos-halliin on jo tilattu uusi salibandymatto. Lähikunnista Muuramesta ja Uuraisilta löytyy lisäksi täysmittaiset kentät.
– Meillä on noin 50 joukkuetta ja yhteensä kolme tuntia viikossa vuoroja täysmittaisissa kaukaloissa, O2-Jyväskylän toiminnajohtaja Jani Saukko kiteytti tilanteen vakavuuden.

-Tilanne näkyy jo alueen juniorien menestyksessä niin joukkueina kuin yksilöinä. Nuorten pääsarjoissa ja maajoukkueissa ei enää juuri näy jyväskyläläisedustusta, vaikka meillä on valtava määrä junioreja, Happeen toiminnanjohtaja Pasi Kotilainen komppasi.

Seminaarissa saatiin toivonpilkahduksia paremmasta huomisesta. Jyväskylän kaupungin palvelujohtaja Ari Karimäki esitteli Hippos 2020 -hanketta, joka nykyisen suunnitelman toteutuessa toisi valtavan urheilukompleksin tiloihin 5-6 täysmittaista, pääasiassa salibandyn ja futsalin käyttöön suunniteltua kenttää.

Suunnitelmassa mainittu vuosiluku 2020 vaikuttaa melko optimistiselta, ja hyvässäkin tapauksessa kompleksin valmistumista saadaan odotella 4-5 vuotta. Siksi salibandyseurat haaveilevat jo nopeammin valmistuvasta, vain salibandyn käyttöön tarkoitetusta harjoitus- ja pelipaikasta.

Yksi käytännön esimerkki seuran omista tiloista saatiin Forssan Suupparien puheenjohtajalta Jukka Rantaselta. Tämä kävi esittelemässä mallin, jolla Forssaan saatiin salibandyväelle omat tilat. Teollisuushallin laajennuksen ansiosta FoSu sai täysmittaisen ja pienemmän kaukalon sekä toimistotilat saman katon alle.
– Nyt seuramme kaikki toiminta on yhdessä paikassa, ja uskallan väittää, että Kanta-Hämeen parhaissa salibandyolosuhteissa, Rantanen kertoi.

Tilan vuokra ja muut kustannukset FoSulle ovat noin 160 000 euroa vuodessa. Jäseniä seuralla on vajaat 300. Forssan esimerkki sai paikallaolijat miettimään, miksi vastaavan kaltainen ratkaisu ei voisi olla mahdollinen myös Jyväskylässä. Varsinkin, kun seurojen jäsenmäärä on moninkertainen FoSuun verrattuna.

Jyväskylässä jääurheilun olosuhteita parannetaan mallilla, jossa yksityinen yrittäjä rakentaa Killerille jäähallin, kaupunki sitoutuu ostamaan hallista noin 3000 tuntia jäävuoroja kymmenen vuoden ajan, ja edelleen paikalliset jääurheiluseurat ovat sitoutuneet ostamaan vuorot kaupungilta. Kaupunki on yrittäjän ja seurojen välissä ikäänkuin takuumiehenä. Kaupungin mukanaolon ansiosta yrittäjä uskalsi ryhtyä kalliiseen projektiin. Samanlaista mallia väläyteltiin myös salibandyyn.

Kuvateksti: Jyväskylän suurimpien salibandyseurojen toiminnanjohtajat Jani Saukko (O2-Jyväskylä, vas.) ja Pasi Kotilainen (Happee) ryhtyvät yhteistuumin paikallisen liikuntakeskusyrittäjän kanssa suunnittelemaan ensiapua kaupungin haastavaan olosuhdetilanteeseen.

– Periaatteessa tällainen on mahdollista toteuttaa myös salibandyyn, jos otatte tästä kopin, Jyväskylän kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja Antti Saleva vinkkasi Killerin liikuntakeskuksen yrittäjälle Teemu Manniselle.
– Kyllä tällainen kuvio kiinnostaa. Mutta kovin suuriin investointeihin ei uskalla ryhtyä, kun tuo Hippoksen kuvio on vielä ihan auki, Manninen vastasi.

Ensimmäisenä konkreettisena tekohengityksenä akuuttiin tilapulaan alettiin suunnitella mallia, jossa Killerin nykyisiin tiloihin tulisi nykyisen kaukalon rinnalle toinen.
– Aikanaan meillä oli toinenkin täysmittainen kaukalo, mutta sille ei ollut tarpeeksi käyttöä, joten muutimme sen tennis- ja sulkapallokentiksi. Muutos takaisin salibandykaukaloksi onnistuu melko helposti ja nopeasti, Manninen kertoi.
Tässäkin mallissa yrittäjä tarvitsee tietysti takuun, että kaukalon käyttöaste on riittävä. Seuroille tuskin koituu ongelmaksi täyttää vuoroja, vaikka se pientä kustannusten nousua tarkoittaakin.

Antti Saleva korosti, että salibandyn harrastajapohja on Jyväskylässä niin laaja, että kahden ison seuran yhteistyöllä hyvä, pitkäaikaisempi ja kattavampikin, ratkaisu löytyy varmasti. Samaa painottivat myös Karimäki sekä Salibandyliiton olosuhde- ja sarjapäällikkö Esko Kyyhkynen.
-Täällä on kaksi isoa seuraa, joiden on puhallettava yhteen hiileen, Kyyhkynen sanoi.

Esiin nousseiden ehdotusten ohella illan tärkeintä antia olikin se, että Jyväskylän suuret seurat aloittivat keskustelut salibandyn kehittämisestä yhteistyössä.
– Asia pitää ajatella niin, että yhteistyössä meidän on saatava kehitettyä pelaajia ja koko lajia tällä alueella. Kaikki asiat tilaratkaisuista pelaajapolkuihin pitäisi miettiä yhdessä, Happeen Pasi Kotilainen korosti.

Nyt tämä lienee aidosti mahdollista, sillä molempien seurojen organisaatiot ovat noin vuoden aikana uusiutuneet merkittävästi. Esimerkiksi Kotilainen ja Jani Saukko ovat aloittaneet seurojensa toiminnanjohtajina vasta tänä syksynä. Seurat päättivätkin aloittaa yhteiset tapaamiset tilaongelman käytännön ratkaisujen pohtimiseksi.
– Kun orkesterit ovat menneet uusiksi, nyt on ensimmäisen kerran koskaan sellainen tilanne, että pystymme oikeasti tekemään yhteistyötä. Vielä vuosi sitten tämä ei olisi ollut mahdollista, Kotilainen summasi.

Tämä viesti sai myös Kyyhkysen myhäilemään tyytyväisenä.
– Tästä illasta jäi todella lämmin tunne rintaan. Nyt on mukava ajella takaisin kotiin, Kyyhkynen totesi.

Pää on auki. Tästä on hyvä jatkaa.

Teksti ja kuvat: Harri Pirinen.

Olosuhdeseminaareja vielä jäljellä

Olosuhdeseminaarien sarja jatkuu tänään Tampereella. Sen jälkeen seuraavat tapahtumat ovat Rovaniemellä, Oulussa ja Lappeenrannassa.

Olosuhdeseminaareihin voi ilmoittautua tällä sivulla (valitse välilehti: seminaarit).

Jäljellä olevat olosuhdeseminaarit

Sisä-Suomi  26.10.  17.30  Tampere  Tampere Areena  3 h 
Sisä-Suomi 27.10. 17.30 Hämeenlinna Elenia Areena (PERUTTU) 3 h
Pohjois-Suomi  1.11.  17.30  Rovaniemi  Scandic hotel  3 h 
Pohjois-Suomi 2.11. 17.30 Oulu Break Sokos hotel Eden 3 h
Kaakkois-Suomi  10.11. 17.30 Lappeenranta Pallon liikuntahallin auditorio 3 h

Jaa artikkeli