Helsinki Outsiders pelasi SPT-salibandyn tuplamestariksi

Helsinki Outsiders päätti SB-Vaasan viiden vuoden mittaisen kultakauden sähköpyörätuolisalibandyn SM-sarjassa. Myös Finlandia-sarjassa HOS juhli mestaruutta.

Sähköpyörätuolisalibandyssa on Suomessa järjestetty sarjatoimintaa pitkään. Päättynyt kausi oli jo 21:s. SPT-salibandy on sovelletun jalkapallon ohella ainoa vaikeavammaisille sopiva joukkuelaji ja näistä kahdesta selvästi harrastetumpi. SPT-salibandyssa Salibandyliitto organisoi kansallista sarjatoimintaa ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta, VAU, kansainvälistä toimintaa.

Mursun lavasta mestaruusmaali
SPT-salibandyn SM-sarja oli päättyneellä kaudella hieman torso, sillä turnauksia pelattiin vain kolme. Joukkueet olivat SB Vaasa, Jämäjengi, Helsinki Outsiders ja Estonian Wolves. Päätösturnaus pelattiin nyt ensi kertaa Viron puolella, Tallinnassa, 19. toukokuuta.

SB Vaasa oli hallinnut SM-sarjaa viisi kautta peräkkäin Helsinki Outsidersin jäätyä joka kerta hopealle. Mutta nyt pohjanmaalaiset joutuivat taipumaan finaalissa helsinkiläisjoukkueelle. Finaali oli aiempien vuosien tapaan äärimmäisen tiukka. 5–4-voittomaalin Outsidersille teki nuori Jesse Mursu (yläkuvassa kuljettamassa palloa), kun peliaikaa oli jäljellä alle puoli minuuttia.
Petri Matikainen syötti minulle aloituksesta. Näin tilaisuuden vetää. Vedin, ja sinne upposi, kertaa Jesse Mursu, 17-vuotias espoolainen datanomiopiskelija upeaa mestaruusosumaansa.
Mursu on pelannut SPT-salibandya vasta kolme vuotta, mutta on jo päässyt mukaan maaotteluihinkin.
– Kyky reagoida pienessä tilassa sekä ulottuvuus, Mursu sanoo vahvuuksikseen.

Helsinki Outsiders

Kulta maistui konkareillekin
Jo 20 kautta SM-sarjaa pelanneelle Petri Matikaiselle mestaruus maistui viiden vuoden tauon jälkeen.
– Oli jo aikakin laittaa Vaasan putki poikki, myhäilee maajoukkueen vakiokalustoon lähes peliuransa alusta asti kuulunut Matikainen. Hän on ollut voittamassa myös Outsidersin kolmea aiempaa mestaruutta (2008, 2009 ja 2012).
Jesse Mursun lisäksi ensimmäisen SM-kultansa ottivat nyt Jasmi Ahonen, Ella-Riikka Isometsä ja Anni Kyröläinen, jotka olivat jo ehtineet hankkia palkintokaappiinsa ison pinon hopeisia lätkiä. Mestaruus maistui hyvältä myös vuodesta 2005 lähtien SPT-salibandya pelanneelle Saila Luumille.
– Varsinkin kun en ollut joukkueessa mukana vuonna 2012, kun Outsiders viimeksi juhli mestaruutta, kertoo Luumi, jolle mestaruus oli siis kolmas. Päättyneen kauden SM-sarjassa kolmanneksi sijoittui Jämäjengi ja neljänneksi Estonian Wolves.

Sukupuolten tasa-arvo
SPT-salibandyssa kentällä on kummastakin joukkueesta samanaikaisesti viisi pelaajaa. Heistä korkeintaan kolme on mailapelaajaa ja vähintään kaksi ns. T-stick -pelaajaa, joista toinen on maalivahti. T-stick on pyörätuoliin kiinnitetty maila, joka on tarkoitettu pelaajille, joilla ei ole riittävästi voimia ”normaaliin” laukomiseen.

SPT-salibandymaalit ovat 2,5 metriä levät ja vain 20 cm korkeat. Joukkueissa on sekä miehiä että naisia. Helsinki Outsidersin SM-sarjaringin kymmenestä pelaajasta tasan puolet oli naisia.
– ”Sähkärisalibandyssa” ei sukupuolella ole mitään merkitystä, Saila Luumi sanoo.
– Vamman laatu vaikuttaa eniten siihen, miten tässä pelissä pärjää.
SM-sarjassa ei pelaajia pisteytetä, toisin kuin maaottelutasolla, missä kentällä pitää samanaikaisesti olla vähintään tietty yhteenlaskettu pistemäärä.
– SM-sarjassa pisteyttäminen pudottaisi joukkueiden määrää, mikä ei tietenkään olisi hyvä asia, Petri Matikainen toteaa. Suomen lisäksi Hollanti, Saksa ja Italia muodostavat sekä Euroopan että maailman SPT-salibandyeliitin.

Outsiders juhli Finlandia-sarjassakin
Suomessa pelataan SPT-salibandyssa SM-sarjan lisäksi Finlandia-sarjaa. Siinä pelaavat ovat enemmän aloittelijoita ja junioreja kuin SM-sarjassa. Päättyneen kauden Finlandia-sarjassa oli mukana kuusi joukkuetta, jotka pelasivat kolme turnausta. Viimeinen turnaus oli Oulussa huhtikuun lopussa. Myös Finlandia-sarjan mestaruuden voitti Helsinki Outsidersin joukkue, toinen oli Haukiputaan Heiton Heavyweights ja kolmas Koovee Tampereelta.