Verkostotapaamiset keräsivät seuraväkeä yhteen – ”Vaikuttaminen ei ole vaatimista”

Salibandyliitto on käynnistänyt yhdessä jäsenseurojensa kanssa alueellisten vaikuttajaverkostojen rakentamisen. Tavoitteena on synnyttää valtakunnan alueelle verkostoja, joiden tehtävänä on tukea, auttaa ja helpottaa liiton jäsenseurojen toimintaa alueella. Vaikuttajaverkostojen tehtävät ja toimintatavat määräytyvät seurojen akuuteista alueellista tarpeista.        

Salibandyn tuoreessa strategiassa – Salibandyvisio 2028 – todetaan:
Olemme alueellisesti aktiivinen paikallinen toimija ja vahvistamme alueellisten toimijoiden asemaa eri puolilla Suomea salibandyn tarpeisiin liittyvissä kysymyksissä. Salibandyllä on laaja maakunnallinen vaikuttajaverkosto.

Vaikuttajaverkostojen rakentamiseksi huhti-toukokuun aikana 12 paikkakunnalla järjestettiin verkostotapaamisia, joihin oli kutsuttu paikalle salibandyseurojen, kuntien liikuntatoimien, aluejärjestöjen ja liiton edustajia.

– Kohtaamiset onnistuivat erinomaisesti. Osallistujia 12 tapaamisessa oli kaikkiaan yli 150 henkilöä, jotka edustivat 60:tä eri seuraa, toteaa liiton yhteiskuntasuhdejohtaja Jari Kinnunen.

– Jo pelkästään se, että päästään seurojen ja kuntien liikuntajohtajien kanssa keskustelemaan yhteisistä haasteista ja avartamaan toistemme näkökulmia haasteiden ratkaisemisen näkökulmasta, rikastuttaa ja auttaa meitä salibandymyönteisemmän tulevaisuuden rakentamisessa, jatkaa Kinnunen.

Verkostotapaamisissa kuultiin kuntien liikuntajohtajien näkemyksiä aiheesta ”Vaikuttaminen ei ole vaatimista – miten, milloin ja keneen vaikutetaan”.

Yhteinen viesti kautta linjan oli, että vaikuttaminen kunnallisiin poliittisiin päättäjiin ohi virkamiesten, saattaa jossain tapauksissa toimia, mutta yleisenä toimintatapana se ei ole korrektia.

Liikunta-asiat palautuvat lähes aina virkamiesten valmisteluun. Mikäli virkamies on ohitettu vaikuttamisessa, on virkamiehen sitouttaminen  hankkeen puoltajaksi hankalaa enää tuossa vaiheessa. Optimaalista olisi edetä asiassa virkamiehen kautta, tai ainakin pitää hänet hyvin asiasta kartalla.

Yleisenä kommenttina kuntien liikuntajohdolta oli, että pääosin yhteistyö salibandyseurojen kanssa on luontevaa ja tapahtuu rakentavassa hengessä. Arjessa vaikuttaminen eli ystävällinen ja asiallinen käytös päivittäisissä kohtaamisissa esim. hallihenkilökuntaa kohtaan on myös myönteisen laji-imagon ja mielikuvan rakentamista.

Verkostotapaamisissa kuultiin myös salibandyseuran edustajan puheenvuoro aiheesta ”Seuratoiminnan arki – yhteistyö on joukkuepeliä”.

Seurojen arki on hektistä arjen haasteiden ratkaisemista. Näkymät salibandylla ovat pääpiirteissään erittäin valoisat, peilaten moniin muihin perinteisiin lajeihin. Harrastajia tulee lisää ja toiminta laajenee. Toiminnan kehittymisen yleisenä haasteena tuntuu edelleen olevan resurssipula, mikä konkretisoituu sekä henkilö- että talousresurssihaasteena.

– Toiminnan nostaminen nk. ”nextille levelille” edellyttää lisää päätoimisia työntekijöitä salibandyseuroihin, summaa Kinnunen.

Verkostotapaamisten yhteenvetona julkaistaan myöhemmin seuraavat kirjoitukset:

”Tiedolla johtaminen – faktat tiskiin”
”Olosuhteet edelleen salibandyn haasteena”
”Vaikuttaminen on edunvalvontaa”

Jaa artikkeli