Suomen naiset hakevat Ruotsi-otteluista uskonvahvistusta: “Nyt pitäisi saada sellainen kokemus, että pärjäämme pelillisesti”

Suomi ei ole voittanut Ruotsia naisten puolella miltei kahteen vuoteen, mutta seuraavat mahdollisuudet ottaa länsinaapurin päänahka koittavat syyskuun tuplamaaottelussa Vantaalla ja Falunissa. Päävalmentaja Lasse Kurrosen mukaan peleistä haetaan ennen kaikkea parannusta pallolliseen peliin.

Maajoukkue on leireillyt kahdesti kesän aikana, ja Eerikkilässä on hiottu kuntoon niin pallollista kuin pallotontakin peliä. Kurrosen mukaan asioita on saatu halutusti eteenpäin.

– Siinä mielessä kesä on ollut kiireinen, että molemmilla leireillä on tullut aika paljon asiaa. Osa avainpelaajista oli loukkaantuneena viime kaudella, ja asioita on pitänyt käydä aika alusta pitäen läpi. Leirit ovat olleet kuitenkin tehokkaita, ja fiilis on sellainen, että hyvältä näyttää. Kliseisesti ollaan aikataulussa, kuten VR konsanaan, Kurronen toteaa.

4-5, 4-5, 2-10, 3-7, 3-8. Siinä Tampereen MM-kisojen jälkeiset tappionumerot Ruotsia vastaan. Hallitseva maailmanmestari on ollut voittamaton vastustaja kahden vuoden takaisesta Vantaan (voitto 7-0) ottelusta lähtien, ja iso kanto se on kaskessa takuulla myös Bratislavan MM-kisojen kolkutellessa jo ovella. Tulosta tärkeämpää on Kurrosen mukaan nähdä tässä kohtaa iso kuva.

– Tulos täytyy tehdä sitten joulukuussa, mutta nyt pitäisi saada sellainen kokemus, että pelillisesti pärjäämme ja pääsemme määrittämään pelin rytmiä halutuksi. Olemme olleet ottavana osapuolena nyt vuoden verran, ja pois lukien ensimmäinen EFT-turnaus keväällä 2016 emme ole olleet edes kovin lähellä Ruotsia. Siihen pyritään saamaan muutosta. Ei puhuta, että nyt olisi jotain pakkovoittoja, vaan tärkeämpää on se, miten pääsemme peliin kiinni ja millainen pelin ilme sekä laatu on.

Erityisesti kehitettävää on pallollisessa pelaamisessa. Reikäinen peliväline on vallan merkki, ja se ei ole pysynyt viime aikoina hallussa riittävästi.

– Pallon kanssa pitäisi pystyä pelaamaan paremmin, sillä olemme joutuneet liikaa puolustuskannalle ja jaksot pallon kanssa ovat olleet liian lyhyitä. Pelinhallinta ja kääntöpelaaminen on siten ollut heidän hallussaan. Kyykkiminen ei vain toimi Ruotsia vastaan. Nämä pelit ovat meille tärkeä testi siinä, missä tällä hetkellä menemme, ja yritämme nyt kääntää kelkkaa.

Ennen MM-kisoja puhutaan usein siitä, että jotain kortteja tai jippoja jätetään varastoon kisoja varten. Ruotsin päävalmentaja Andreas Lundmark totesi Innebandymagazinetin haastattelussa aiemmin tällä viikolla (linkki), että hänen mielestään Suomi on hyvä piilottelemaan asioita. Suomen virkaveljen näkökulmasta prioriteettilistalla piilottelu ja salailu ei ole nyt kovin korkealla.

– Katsotaan nyt ensin, miten nämä kortit mitä näytetään, toimivat. Tietty vähän pyritään miettimään sellaistakin, mutta kuten totesin, pääfokus on saada kaksi ehjää 60-minuuttista ja kokemus siitä, että pystytään viemään ja hallitsemaan peliä Ruotsia vastaan. Jos saamme palautetta, että pärjätään, voidaan ehkä miettiä jotain ässiäkin hihoista.

Kisajoukkue lähellä muotoaan

Kun MM-kisoihin on enää muutama kuukausi, ja Ruotsi-pelien jälkeen on vain Malmön EFT-turnaus ennen Bratislavaa, sanomattakin on selvää, että kisajoukkue hyvin pitkälti esitellään Vantaalla. Mahdolliset muutokset ovat hyvin pieniä.

– Tietysti tarkkailemme tämän ryhmityksen ulkopuoleltakin muutamia mielenkiintoisia nimiä, mutta runko on tässä ja kesän aikana on jo pyritty kasaamaan viisikoita lähelle lopullista muotoaan. Toivottavasti tässä syyskuun aikana viimeisetkin palikat saataisiin paikoilleen ja ketjut lopullisesti kasaan. Viimeiset roolitukset esimerkiksi ns. penkkipelaajien osalta jäävät sitten syksyyn ratkaistavaksi. Huonoja valintoja on tehty, jos joukkue tästä vielä kovin radikaalisti muuttuu, NST:n Suomen mestariksi keväällä 2016 valmentanut lappeenrantalainen murjaisee.

Yksi mahdollisesti muuttuva ja puuttuva palanen on Ruotsiin siirtynyt ja urallaan valtavasti jo aiemminkin loukkaantumisista kärsinyt hyökkääjä Alisa Pöllänen, joka satutti jalkaansa Czech Openissa aiemmin tässä kuussa. Hänen tilanteensa on vielä auki.

– Ainut, mitä varmasti tiedetään on, että pieni loukkaantuminen tuli ja osallistuminen näihin Ruotsi-peleihin on epävarmaa. Asiaa tutkitaan.

Kritiikki on ymmärrettävää

Tehtävänsä Bratislavan jälkeen jättävä Ruotsin päävalmentaja Lundmark totesi jo aiemmin mainitussa haastattelussa myös, että hän uskoo Suomen olevan turhautunut, koska tulokset eivät ole olleet toivottuja ja he ovat olleet tässä MM-projektissa niin paljon Suomea edellä. Pohjanlahden itäpuolella eron ei uskota olevan niin suuri, mitä aiemmat tulokset ovat osoittaneet.

– Tottahan hän puhuu siinä mielessä, ettemme ole pelillisesti pärjänneet. Meillä oli vaikea ensimmäinen vuosi ja huomattavasti enemmän vaihtuvuutta ja kierrätystä, mitä suunnittelimme. Ensimmäinen vuosi on kuitenkin analysoitu ja tämän hetken tilanne on sellainen, että joukkue on paremmassa kunnossa ja iskukykyisempi kuin viime vuonna. Annetaan heidän tehdä omia analyysejään, ja me keskitymme parantamaan sitä omaa tekemistämme.

32 vuotta kesällä täyttänyt Kurronen otti Suomen ohjat Marko Pajulta 2+2-vuotisella sopimuksella, jonka ensimmäinen osa on nyt päättymässä Slovakiaan joulukuussa. Aika on ollut opettavaista ja mielenkiintoista.

– Homma on hyvin mielenkiintoista, ja koko ajan pääsee tekemään töitä parhaiden huippuvalmentajien ja -pelaajien kanssa. Vielä paremmin pitäisi pystyä rakentamaan linkkiä liigavalmentajiin, ja esimerkiksi sarjajärjestelmän suhteen, joka nyt nousi tapetille olosuhteiden pakosta, sitä miettii, olisiko voinut tehdä jotain toisin, jotta se palvelisi kansainvälistä touhua paremmin. Tämä on julkista hommaa. Palautetta ja kritiikkiä tulee, ja niinhän sen pitääkin olla.

Vaikka tulokset eivät ole olleet projektin aikana aivan haluttuja, päätähtäin on silti vielä edessä. Vantaan ja Falunin otteluita seuraa Malmön EFT-turnaus marraskuun alussa, ja vielä ennen matkaa Slovakiaan juuri ennen h-hetkeä joukkue käy imemässä Dubain auringosta vauhtia kisoihin.

– Matkaa on tehty, ja tärkein tähtäin on tulossa. Joulukuussa testataan, miten kaksi vuotta ovat onnistuneet. EFT:n jälkeisellä viikolla lyödään joukkue kiinni, ja juuri ennen kisoja käydään leireilemässä. Luottavaisin mielin tässä ollaan, Kurronen vakuuttaa.

Teksti ja kuvat: Henri Pitkänen

kurronen_eerikkila.jpg

Jaa artikkeli