Veera Kauppi ratkaisi jatkoajalla – salibandynaisten mitaliputki jatkuu

Neuchatelin MM-pronssi oli tiukassa, mutta Veera Kaupin jatkoaikaohjus ratkaisi lopulta Suomelle 5–4-voiton Tshekistä ja mitalin.

Suomen mikään salibandymaajoukkue ei ole vielä jäänyt MM-kisoissa ilman mitalia eikä jäänyt tälläkään kertaa, kun Suomi kaatoi Neuchatelin kisojen pronssiottelussa Tshekin jatkoajalla 5-4. Kahden maalin takaa tasoihin ja kertaalleen johtoon nousseen Suomen voiton ratkaisi lopulta kaksi edellistä ottelua sairastanut Veera Kauppi upealla ylänurkkalaukauksellaan.

– Tänään peli oli vuoristorataa, kuten oikeastaan koko viikko on ollut. Hyvä, että voitettiin, vaikka väärässä pelissä tänään pelattiin, kertoi päävalmentaja Lasse Kurronen päällimmäiset ajatuksensa pronssimitali kaulassa.

Eilen Suomen taktiikka puri Ruotsia vastaan, vaikka välierätappio tulikin, mutta tänään Suomen peli ailahteli enemmän.

– Toisessa erässä peli meni solmuun, eikä aikalisäkään auttanut. Mutta onneksi toisella erätauolla rauhoituttiin ja saatiin ralli poikki ja homma taas haltuun ja voitettiin peli.

Suomen nuoren joukkueen tavoitteena oli kultamitali, mutta tällä kertaa sitä ei vielä suotu. Päävalmentaja näkee MM-pronssissa paljon hyvääkin jatkoa ajatellen..

– Kyllä tässä opittiin valtavasti. Monella lailla nyt on jopa parempi tunne kuin Bratislavan hopean jälkeen. Silloin tuli pelaajien lopettamisaalto. Tässä rakennetaan nyt pidempää juttua ja me tarvitaan joukkueena yhteisiä kokemuksia lisää alle. Myös valmentajana jouduin varsin kriittisesti tarkastelemaan omaa toimintaani viikon aikana. Omakin tekeminen oli välillä väärillä raiteilla, mutta valtava oppimäärä tästä tuli sekä koutsitiimille että pelaajille, mikä lupaa hyvää kahden vuoden päähän seuraaviin MM-kisoihin, hän luottaa.

Vielä ottelun avauserä oli Suomen hallinnassa, ja etenkin sen alkuun Suomi sai kelpo kimaran laukauksia kohti Suomenkin liigassa torjuneen Jana Christianovan maalia. Peli sai vielä lisäsykettä, kun edelliset kaksi ottelua flunssaisena huilannut maailman ykköspelaaja Veera Kauppi hyppäsi kesken erän kaukaloon. Hän rakensi heti maalipaikan ja pohjusti myös ylivoimalla ottelun avausmaalin poikkisyötöllä, jonka Oona Kauppi pommitti verkkoon.

Toisessa erässä Suomi juuttui toistuvasti painimaan vahvojen tshekkien kanssa ja myös hävisi tärkeitä kaksinkamppailuja. Suomen saatua kahden minuutin jäähyn Tshekki kiskaisi matalalla laukauksella tasoituksen ja livahti heti perään johtoon, kun Denisa Ratajova yllätti vanhan joukkuetoverinsa Tiltu Siltasen kääntölaukauksella alakulmaan. Suomen verkko heilui vielä kolmannenkin kerran, kun Natalie Martinakova puski Jenna Saarion estelyistä välittämättä keskelle ja kiskaisi pallon alakulmaan. Suomen harvat paikat, joita etenkin ykkösviisikko pystyi rakentamaan, kilpistyivät maalinedustaansa tarkasti varjelleen vastustajan peittoihin.

Superkaksoset Veera Kauppi ja Oona Kauppi ottivat kolmannessa erässä Suomea reppuselkään, kun Oona nappasi irtopallon kiskaisten takayläkulmaan kavennuksen ja kohta Veera laukoi pelin tasoihin saatuaan pallon Oonalta ja etsittyään hetken turhaan syöttöpaikkaa. Vasta 16-vuotiaasta Suvi Hämäläisestä näytti jo tulevan mitalin ratkaisija, kun hän laukoi omasta nousustaan Suomen johtoon seitsemän minuuttia ennen loppua. Tshekki veti kuitenkin maalivahtinsa penkille, ja 40 sekuntia ennen loppua Vendula Berankovan kaukolaukaus siirsi ratkaisun jatkoajalle. Sitä ehdittiin pelata Suomen lievässä hallinnassa kaksi minuuttia ja 13 sekuntia ennen kuin Suomi sai vapaalyönnin keskialueelta. Nopean kuvion päätteeksi kukapa muu kuin Veera Kauppi linkosi laidan tuntumasta takayläkulmaan ohjuksen, jota edes Jana Christianova ei yltänyt.

Salibandya, Neuchatel, Sveitsi

Naisten MM-turnaus, pronssiottelu

Suomi–Tshekki 5-4 ja. (1-0, 0-3, 3-1, 1-0)

1. erä: 18.54 Oona Kauppi (Veera Kauppi) 1-0 yv.
2. erä: 22.45 Eliska Krupnova (Nela Jirakova) 1-1, 23.45 Denisa Ratajova (Jirakova) 1-2, 33.02 Natalie Martinakova (Hana Konickova) 1-3.
3. erä: 41.40 Oona Kauppi 2-3, 42.25 Veera Kauppi (Oona Kauppi) 3-3, 52.42 Suvi Hämäläinen 4-3, 59.21 Vendula Berankova (Martina Repkova) 4-4 im.
Jatkoaika: 62.13 Veera Kauppi (Kippilä) 5-4.