Uuden vuosituhannen pelaajien poikamaajoukkueen ensinäytös nähdään Tampereella: “Kisaprojektimme alkaa kunnolla tästä viikonlopusta”

Suomen alle 19-vuotiaiden poikien matka kohti Kanadan MM-kisoja käynnistyy ensi viikonloppuna Tampereella.

Suomen alle 19-vuotiaat pojat pelaavat Tampereen maaottelutapahtumassa kahdesti Ruotsia vastaan. Päävalmentaja Atte Juutin mukaan matka kohti ensi vuoden Kanadan MM-kisoja käynnistyy ensi viikonlopusta.

1999 syntyneet maailmanmestarit hyvästelivät nuorten maajoukkuepaidan viime marraskuun EFT-turnauksessa Sveitsissä, ja nyt on uuden vuosituhannen pelaajien aika ottaa valtikka kokonaan omiin kätösiin. Tampereen otteluissa on mukana peräti 13 ensikertalaista, jotka opettelevat kansainvälisen pelin vaateita. Maailmanmestarivalmentaja Heikki Luukkoselta päävalmentajan kapulan perinyt ja apuvalmentajan paikalta näkyvämmälle positiolle noussut Atte Juuti toteaa, että toistaiseksi potentiaalisia nimiä on mukana projektissa vielä pitkä liuta.

– Syyskuun leirillämme mukana oli jo 2000 syntyneitä, jotka jäivät vielä rannalle Sveitsin turnauksesta. 2001 syntyneitä olemme seuranneet SM-karsinnoista lähtien ja heitä on kartoitettu pitkälle listalle. Viimeinen tarkkailu suoritettiin FBA (Floorball Academy) -tapahtumassa Eerikkilässä. Meillä on kymmeniä pelaajia, joiden olemme ajatelleet tulevan huhtikuussa isolle leirille mukaan, Juuti taustoittaa tilannetta.

Tampereen joukkueen rakennuksessa on pyritty huomioimaan kunkin pelaajan vahvuudet. Rightin pelaajia on vain kaksi, ja päävalmentaja valottaa, etteivät kätisyydet ole näytelleet tärkeää roolia kasausvaiheessa. Pelaajilta kaivataan terävää hoksnokkaa ja vauhtia, jotta kaukalossa ehtii tilanteisiin. Marraskuussa mukana olleet debytantit saivat jo tuta annoksen siitä, miten korkea tempo ja intensiteetti maaotteluissa on. Se yllätti Juutin mukaan monet.

– Kansainvälinen vauhti tuntuu aina yllättävän, kun uusia poikia tulee mukaan. Marraskuussa osa pojista sanoi, ettei voinut kuvitellakaan, miten kova vauhti pelissä on.

Kovaan vauhtiin pelaajia pyritään valmistamaan pelejä edeltävällä leirillä sekä myös jo etukäteen videoleikkeiden muodossa.

– Meillä alkaa leiri jo pari päivää ennen pelejä, ja ennakkotehtävillä sekä videoilla haluamme valmistaa poikia tulevaan. Kisaprojektimme alkaa kunnolla tästä viikonlopusta, ja kun maaotteluita on hirveän vähän, nämä kaikki ovat tärkeitä juttuja pelaajille ja valmentajille. On hienoa päästä mittaamaan tasoamme Ruotsia vastaan, joka perinteisesti käyttää tässä vaiheessa vielä edellisen ikäluokan, eli tässä tapauksessa 1999 syntyneitä pelaajia.

Juuti toivoo, että maaotteluiden määrää pystyttäisiin nostamaan tulevaisuudessa.

– Kalenterivuonna meillä on vain viisi maaottelua. Kansainvälisiä pelejä pitäisi olla enemmän, mutta se on varmasti resurssikysymys. Syyskuun leirille pyritään saamaan vastustaja, mutta se on vielä auki. Lisäpelit olisivat pelaajille hyvä asia ja veisivät eteenpäin.

Uskallukseen rohkaisemassa

Vaikka projekti on alussa, mukana on paljon uusia pelaajia ja Ruotsi peluuttaa vielä vanhempaa ikäluokkaa, Suomi-paita päällä lähdetään aina voittamaan. Juuti toivoo näkevänsä suojateiltaan rohkeaa ja pelotonta peliä omilla vahvuuksilla.

– Haluamme totta kai voittaa, ja maajoukkuepaita päällä pelaajat ovatkin aina todella yritteliäitä. Toisaalta haluamme viedä myös projektiamme eteenpäin, eikä tulos ohjaa kaikkea tekemistämme.

Erityisesti Juuti korostaa nykypelissä hyökkäyspään pelaamisen tärkeyttä. Aiempia alle 19-vuotiaiden MM-kisoja analysoitaessa on käynyt selväksi, että maalit syntyvät yhä useammin nopeista tilanteista riistojen jälkeen, mutta pelaajilla täytyy olla selvyys siitä, mitä hyökkäyspäässä pallon kanssa pelatessa haetaan.

– Hyökkäysalueella tapahtuu paljon asioita, ja on olennaista tietää, mitä siellä pallon kanssa pyritään tekemään. Kansainvälinen peli on niin paljon nopeampaa, syöttökovuus on esimerkiksi kovempi ja kamppailua on merkittävästi enemmän. Liikkeestä liikkeeseen täytyy myös saada paljon pelaamista. Eri joukkueilla on erilaisia taktiikoita, ja sekin haastaa meitä. Näihin sekä ylipäätään pallolliseen pelaamiseen haluamme kiinnittää leirillä ja peleissä huomiota. Palloa pitäisi pystyä pitämään, vaikka vastassa olisikin meille isompia ja vanhempia pelaajia. Lajitaitavuus kaikkinensa on tärkeä asia.

Työteliäs tiimi helpottaa

Savonlinnalaislähtöinen, mutta jo aikaa sitten turkulaistunut Juuti jakaa auliisti kiitosta kentälle. Yhteistyö seurojen ja liiton välillä on toiminut erinomaisesti, ja maajoukkue on saanut tarkkaa tietoa siitä, missä pelaajat menevät.

– Olemme keskustelleet paljon seuravalmentajien kanssa ja kuunnelleet heitä, sillä he tuntevat pelaajat parhaiten. On tärkeä yhteistyömuoto olla yhteyksissä seuroista maajoukkueen suuntaan, ja myös FBA:n kanssa on käyty paljon keskusteluita. Puhe on ollut erittäin rehellistä, ja se on hyvä asia. Vuorovaikutus toimii tällä hetkellä.
Tampereella sinivalkeassa paidassa nähtävistä tulevaisuuden tähdistä lähinnä puolustajat Jere Mattila ja Julius Lehto ovat saaneet vastuuta miesten liigapeleissä joukkueissaan Nokian KrP:ssa ja LASBissa. Juuti toivoo, että ensi syksynä tilanne olisi potentiaalisten kisapelaajien kohdalla jo toisenlainen.

– Toivottavasti liigasta tai divarista löytyisi isoja rooleja jo ensi kaudelle. Vähintään olisi kiva, että pelaajat pääsisivät treenaamaan liigajoukkueen kanssa. Se auttaisi pelaajia kansainvälisen pelin vaatimuksia kohti.

Juutin lisäksi Halifaxin MM-kisoihin tähtäävässä kisaprojektissa ovat apuvalmentajina mukana Tony Bäcksbacka, Stefan Korhonen ja Janne Krankka, joiden kanssa päävalmentaja on löytänyt hyvän yhteyden ja yhteisen sävelen. Krankan painopiste on enemmän pallollisessa pelissä, kun taas Korhonen on Juutin mukaan keskittynyt pallottomaan peliin. Bäcksbacka vastaa maalivahtipelin kehittämisestä. Päävalmentajan oma arki kuluu Turun seudun urheiluakatemian lajivastaavana, ja kiirettä pitää välillä enemmän kuin tarpeeksi. Kun työmoraali on korkealla, asioita saa kuitenkin tapahtumaan.

– Välillä tuntuu, että tunnit ovat tiukalla, mutta jätkät valmennustiimissä ovat työteliäitä ja haluamme käydä katsomassa paljon pelejä. Nettimaailma on hieman helpottanut sitä puolta. Päätimme, että valintojen jälkeen vielä ennen leiriä ja turnausta pyrimme näkemään kaikki pelaajat paikan päällä. Tykkään suunnitella ja rakentaa projektia samalla vieden asioita eteenpäin. Vanhasta on otettu paljon mukaan, siellä siellä tehtiin asiat laadukkaasti, mutta aina pyritään myös saamaan oman käden jälki näkyviin.

Kuten aiemmin todettua, uusi ryhmä on maajoukkuetaipaleensa alkupisteessä ja vihreys voi näkyä vielä otteissa Linnainmaan upeassa ja edelleen uudenkarheassa AutoCenter Areenassa, joka maaotteluita isännöi. Kokemattomuus yhdistyy monesti myös ennakkoluulottomuuteen, ja rohkeutta nuorelta ryhmältä toivoo myös päävalmentaja.

– Tampereen pelien juttu on se, miten pojat uskaltavat pelata peliä. Kaikki osaavat, mutta miten uskalletaan mennä nauttimaan ja reagoimaan tapahtumiin? Siihen yritetään luoda uskallusta valmennuksen kanssa. Toivottavasti saataisiin myös paljon yleisöä meitä tukemaan.

37427856054_cf7b8c9234_z.jpg

Teksti: Henri Pitkänen
Kuvat syksyn EFT-turnauksesta Sveitsistä: Michael Peter / Swiss Unihockey

Jaa artikkeli