Suomen U19 löi aamuottelussa Latvian miehet

Suomen pojat pelasivat perjantaista järkevämmin ja voittivat toisen kohtaamisen 4-2.

Poikien U19-maajoukkue päätti sunnuntaiaamuna Eerikkilän leirinsä makeaan 4–2-voittoon Latvian miehistä.

– Mukava pojille, että päästiin voittamaan, ryhmän päävalmentaja Atte Juuti kommentoi tuoreeltaan.

Perjantaina samojen joukkueiden kohtaaminen oli päättynyt Latvian voittoon. Tuloksista päätelleen leiritapahtuma oli ilmeisen onnistunut?
– Nyt maltoimme pelata pallollista peliä. Perjantaina meni yli-innokkaaksi, Juuti vertasi.

Valmentajan mieltä lämmitti myös se, että nuorukaiset jaksoivat painaa loppuun asti. Eerikkilän leiri alkoi torstaina kahdella harjoitussessiolla, perjantaina pelattiin täydet 3 x 20 minuuttia Latvian kanssa ja lauantaina harjoiteltiin taas kahdesti.

– Lauantai-iltana oli pieni notkahdus väsymyksen vuoksi, mutta hyvin pojat jaksoivat pelata. Näkee, että kesällä on ulkoilutettu lenkkareita, Juuti kiitteli.
– Pojille tsempit ja kiitokset, että olivat virkeänä tuohon aikaan aamusta.

Vaikka Suomi oli tosiaan ensimmäisessä erässä hyvällä jalalla, Latvia iski ensin vastahyökkäyksestä. Myös Jasper Juutin viimeistelemä tasoitus syntyi käännön jälkeen.

Atte Juuti kertoi, että Suomi hallitsi avauserää ja kaikki kolme kentällistä voittivat vastustajan tilastoiduissa maalipaikoissa. Toinen erä oli tasaisempi ja maaliton, joten ratkaisu jäi kolmanteen.

Ajassa 43.32 Jasper Juuti teki aamun toisen osumansa ja vei Suomen edelle. Pallo liikkui osumassa näyttävästi.
– Siinä maalissa näkyivät ne asiat, mitä olemme leirillä harjoitelleet, Atte Juuti iloitsi.

Latvia tuli vielä tasoihin ylivoimalla. Miika Latvala ehti istua vain kahdeksan sekuntia Suomen ainoaa rangaistusta kahdessa ottelussa. Alivoimapeliä ei siis juuri päästy treenaamaan.

Samainen Latvala iski ottelun voittomaalin pakin paikalta ajassa 53.11. Pallo kierrätettiin puolustajalle hyökkäysalueen kautta, ja SPV:n pelaaja laukoi vasemmalta kaistalta etukulmaan.

Voiton sinetöineen 4–2-maalin teki Eetu Manninen Latvian tultua hetkeä aikaisemmin täysilukuiseksi jäähyn jälkeen. Vaikka osuma syntyikin virallisesti viidellä viittä vastaan, saa Suomen ylivoimaviisikko siitä sulan hattuunsa.
– Latvialle iso kiitos, että tulivat pelaamaan meitä vastaan. Saimme kamppailla isompia pelaajia vastaan, Juuti vielä totesi.

Myös pelaajistolle Latvia-ottelut ja koko leiritapahtuma olivat mieleen. Hyökkääjä Konsta Haukkala vahvisti havainnon siitä, ettei Latvia mitenkään himmaillut.
– Heillä oli isompia pelaajia ja he pelasivat kovaa. Leiri oli aika rankka, mutta saimme silti käännetyä vikassa erässä matsin meille, 17-vuotias SPV:n pelaaja sanoi.
Varhainen aamuherätys ei nuorukaisia haitannut.
– Eri kellonaika pelata kuin normaalisti, mutta MM-kisoissa voi olla sama juttu. Valmistauduimme mielestäni hyvin, Haukkala tuumi kello 9:n alkamisajasta.

Niin, ne MM-kisat. Suomen U19-joukkue jatkaa valmistautumista keväällä siintävän tavoitteeseen. Pelaajat palaavat nyt seurajoukkueisiinsa, mutta maajoukkue kokoontuu vielä uudelleen tämänkin vuoden puolella.

Haukkala myöntää, että pelaajan näkökulmasta on joskus haasteita vaihtaa seurajoukkueen ja maajoukkueen välillä pelitavasta toiseen.
– Videoiden avulla ne asiat muistuvat sitten mieleen.

Haukkala harjoittelee SPV:n edustusjoukkueen mukana ja saattaa päästä kokeilemaan Salibandyliigan vauhtia syksyllä. Maajoukkueen puolella Eerikilän leiristä on hyvä jatkaa tai kuten Haukkala naurahtaen totesi, ”eteenpäin on menty.”
– Aina kun laittaa Suomen paidan päälle, voittoa lähdetään hakemaan, hän summasi tämänkertaisen leiritapahtuman päättäneen voiton Latviasta.

Eerikkilä 2.9. 2018: Harjoitusottelu Suomi U19 – Latvia M 4–2 (1–1, 0–0, 3–1)

1. erä: 12.41 Toms Akmenlauks (Ingars Mattsons) 0–1, 15.45 Jasper Juuti (Joakim Lund) 1–1.
2. erä: Maaliton.
3. erä: 43.32 Juuti (Konsta Haukkala) 2–1, 49.42 Janis Rajeckis (Rolands Kovalevskis) 2–2 yv, 53.11 Miika Latvala (Lund) 3–2, 56.54 Eetu Manninen (Markus Salmi) 4–2.