Suomen U16-tytöille tuliaisina Latviasta kaksi voittoa ja tappio - ”Pelaajat ottivat isoja askelia”

Suomen alle 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue urakoi tiiviin viikonlopun Latviassa, kun se kohtasi Latvian alle 19-vuotiaat tytöt kolmesti. Saldoksi miniturneelta kertyi kaksi voittoa ja tappio.

Rasitusta Suomen nuorimmalle ikäluokkamaajoukkueelle kertyi riittämiin. Kolmeen päivään perjantaista sunnuntaihin U16-maajoukkue pelasi kolme maaottelua ja teki kaksi lajiharjoitusta. Kun päälle lasketaan vielä otteluihin valmistavat palaverit ja maitse tehdyt matkat pelipaikkakunnalle Latvian Kocēniin, niin torstaiaamusta myöhäiseen sunnuntai-iltaan kestäneellä matkalla koetuksella olivat niin fyysiset kuin henkisetkin voimavarat.

Ensimmäisestä maiden kohtaamisesta Suomi otti suurinumeroisen 10-3-voiton, toisessa Latvia oli vahvempi luvuin 6-3 ja sunnuntaina pelatussa kolmannessa maaottelussa Suomi nousi tappioasemasta lopulta 5-3-voittoon.

Kokonaisuutena ajatellen joukkue esitti päävalmentaja Hannu Santasen mielestä varsin mallikasta tekemistä.
– Näin voi sanoa. Pelaajat suoriutuivat hyvin, noudattivat ja myös sisäistivät mainiosti joukkueen pelitapaa. Ensimmäisessä pelissä (10-3) numerot mairittelivat ehkä meitä liikaakin. Olimme tehokkaita, mutta vastustajan maalivahdit eivät olleet parhaimmillaan, Santanen toteaa.

– Lauantaina pelaajamme tuudittautuivat, että tämähän on helppoa. Emme huonosti pelanneet, mutta vastustaja nosti edellisestä päivästä tasoaan, päävalmentaja kiteyttää 3-6-tappioon päättyneen koitoksen.

Sen jälkeen joukkue pui tappion syyt läpi ja sunnuntaina Suomen U16-tytöt palasivat takaisin voittokantaan pelaten päävalmentajan mielestä tapahtuman parhaan ottelunsa.

Siinä Suomen nuoret nousivat viimeisen reilun seitsemän minuutin aikana 2-3-tilanteesta 5-3-voittoon.

– Lopun nousu osoitti hienoa venymiskykyä ja kruunasi tavallaan koko tapahtuman.

Voittoja merkityksellisempänä U16-maajoukkueessa painotetaan oman pelitavan tärkeyttä ja kokemuksen kerryttämistä untuvikoille. Tältäkin osin turnaus oli nousujohteinen.

– Pelaajat ottivat isoja askelia pallollisen pelin osalta ja tappiopeli osoitti, että he pystyivät lyhyessä ajassa sisäistämään ja ottamaan vastaan peliin liittyviä asioita. Emme kuitenkaan kohdanneet vielä salibandyn suurmaata, joten monen silmät avautuivat maailmaan, mitä pelaaminen salibandyn kansainvälisellä huipulla vaatii, kansainvälisten pelien tuomaa kokemusta unohtamatta, Santanen tietää.

– Näissä peleissä mallinnetaan myös sitä ympäristöä, jota U19-maajoukkueessa toteutetaan, sillä oletettavaa on, että useampi näistäkin pelaajista jatkaa uraansa alle 19-vuotiaiden maajoukkueessa, päävalmentaja huomauttaa.

Latvia-maaottelut olivat samalla viimeinen tapahtuma 2003 syntyneillä U16-maajoukkueessa. Osa lienee jo mukana U19-maajoukkueen leirityksessä heinäkuussa. Vahvemmin 2003-ikäluokka tulee mukaan U19-maajoukkuerinkiin loppuvuonna 2020.

U16-maajoukkueen seuraava ikäluokka on 2004 syntyneet, joille suunnattu maajoukkueleiri on vuorossa tämän vuoden syyskuussa.

Latvia-maaotteluiden tilastot
24.-26.5.2019 Koceni, Latvia

24.5. Latvia TU19 – Suomi TU16 3-10 (0-4, 1-4, 2-2)
1. erä: 1.03 Saara Suomela (Eeva Heininen) 0-1, 8.28 Siiri Syrjänen (Heininen) 0-2, 17.17 Lotta Purhonen 0-3, 19.59 Jasmine Hammarberg (Sara Tikkanen) 0-4.
2. erä: 21.41 Syrjänen (Emilia Kurppa) 0-5, 22.54 Suomela (Annajulia Jarvelä) 0-6, 23.20 Simona Grapena (Julija Rozite) 1-6, 26.15 Henriika Maikola (Ella Jolkkonen) 1-7, 33.57 Jolkkonen (Tikkanen) 1-8 sr.
3. erä: 40.40 Rozite (Lasma Evele) 2-8, 51.11 Rozite (Grapena) 3-8, 52.08 Purhonen (Jolkkonen) 3-9, 55.13 Venla Airaksinen (Sofia Pykäläinen) 3-10.

Jäähyt: Latvia 4×2 min, Suomi 0 min
Torjunnat: Krista Ruicena 9+0+4=13 ja Jolanta Backure, Latvia 0+7+10= 17, Aino-Kaisa Lyttinen, Suomi 6+3+11=20
Suomen parhaana palkittiin Eeva Heininen
Erotuomarit: Martins Larinovs ja Aivars Malins, Latvia
Yleisöä: 42

25.5. Latvia TU19 – Suomi TU16 6-3 (1-1, 3-0, 2-2)
1. erä: 4.21 Henriika Maikola 0-1, 8.54 Julija Rozite (Simona Grapena) 1-1.
2. erä: 29.10 Grapena (Anna Ankudinova) 2-1, 37.33 Ankudinova (Rozite) 3-1, 38.15 Liene Leite (Aurelija Zarina) 4-1.
3. erä: 40.05 Ankudinova (Rozite) 5-1, 41.36 Ella Varis (Saara Suomela) 5-2, 42.53 Maikola (Annajulia Järvelä) 5-3, 56.32 Ankudinova (Grapena) 6-3 tm.

Jäähyt: Latvia 3×2 min, Suomi 0 min
Torjunnat: Jolanta Backure, Latvia 9+7+17=33, Maria Viitala 5+8+11=24 ja Pihla Iso-Oja, Suomi 1+0+0=1
Suomen parhaana palkittiin Henriika Maikola
Yleisöä: 41

26.5. Latvia TU19 – Suomi TU16 3-5 (0-0, 2-2, 1-3)
1. erä: maaliton.
2. erä: 20.47 Aurelija Zarina (Samanta Berzina) 1-0, 21.59 Annajulia Järvelä (Emilia Kurppa) 1-1, 31.16 Eeva Heininen (Jasmine Hammarberg) 1-2, 39.34 Zarina (Julija Rozite) 2-2.
3. erä: 40.23 Simona Grapena (Zarina) 3-2, 52.44 Henriika Maikola (Järvelä) 3-3 sr, 53.11 Lotta Purhonen (Ella Jolkkonen) 3-4, 57.19 Järvelä (Hammarberg) 3-5.

Jäähyt: Latvia 2 min, Suomi 2 min
Torjunnat: Krista Ruicena, Latvia 14+9+12=35, Pihla Iso-Oja, Suomi 8+9+8=25
Suomen parhaana palkittiin Annajulia Järvelä.