Salibandyn Suomen Cup ja viisi unohtumatonta finaalia

Salibandyn Suomen Cupin historia alkaa vuodesta 1988. Tässä viisi unohtumatonta finaalia matkan varrelta.

Salibandyn Suomen Cupin eli nykyisellään TEHO Sport Suomen Cupin historiaan mahtuu monta finaalia, joissa 60 minuuttia ei ole riittänyt mestarin löytämiseen. Miesten cupfinaali on ratkottu peräti viisi kertaa rangaistuslaukauksilla ja vuosina 2013-2015 kolmesti peräkkäin jatkoaikamaalilla.

Naisten cupfinaaleissa on nähty kaksi jatkoaika- ja kaksi rankkarihuipennusta.

2003-04 Miehet Classic – Josba 5-4 rl

Classic haki ensimmäisen miesten cupmestaruutensa kaudella 2003 – 2004 Espoosta, jossa huipennus järjestettiin silloisella LänsiAutoAreenalla yhdessä kotipallon ja lentopallon kanssa. Tuo voitto oli todella vähällä mennä Joensuuhun Josballe, joka vielä finaalin varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla johti peliä 4-3. Sami Nyman kuitenkin tasoitti, ja maalittoman jatkoajan jälkeen haettiin voittaja rangaistuslaukauksilla. Aki Seppälä jäi Josban ainoaksi onnistujaksi, kun taas tamperelaisilta löytyi viimeistelyn erikoismiehiä jonoksi saakka. Sami Mattilan, Henri Johanssonin ja Sami Nymanin upotettua omat pallonsa sai ratkaisevan maalin tehdä Jarkko Lakanen, joka ei ollut itse ottelussa pelannut vaihtoakaan. Classicin tie pokaaliin oli vakuuttavaa jälkeä, sillä matkalla saivat taipua niin HIFK kuin Oilerskin.
– Kyllä tasoitus lopussa ja sitten rankkarikisan voitto näyttivät, että meillä oli henkinen puoli kunnossa, Classicin valmentaja Pasi Peltola nosti.
– Vaikka Josba meni lopussa johtoon, oli koko ajan intuitio, että tämän hoidetaan vielä.

2013-2014 Miehet Classic – SSV 7-6 ja.

Classicin miesten toinen cupmestaruus tuli kotiyleisön edessä omalla Tampere Areenalla ja maukkaimmalla mahdollisella tavalla: Janne Lamminen upotti suuren ja mahtavan SSV:n jatkoaikamaalillaan. Tikkari ehti kävistä kummankin kielellä, kun Classic oli kääntänyt kahden maalin tappioaseman etumatkaksi mutta SSV tullut kolmannessa erässä tasoihin ja Jani Helenius nostanut helsinkiläiset johtoon kolme ja puoli minuuttia ennen loppusummeria. Vain 12 sekuntia myöhemmin Veli-Matti Luukko kuitenkin yllätti Henri Toivoniemen etukulmasta, ja jatkoajalla oli sitten Janne Lammisen sankaritekojen vuoro. Lamminen nousi laidasta maalille ja Henri Toivoniemi pysäytti laukauksen, mutta ensimmäisenä ehti kakkospalloon Lamminen.
– Olihan se aika huikea tunne, kun alla oli aika monta finaalitappiota ja nyt tiesin että saa nostaa kädet ilmaan viimeisen kerran tässä ottelussa, tehoilla 2+2 muutenkin päivän hahmoksi noussut Lamminen tiivisti.

2013-2014 Naiset SB-Pro – Classic 4-3 ja.

Tämän vuoden finalistit olivat vastakkain myös talven 2013-2014 cupfinaalissa samaisella Tampere Areenalla, ja silloin SB-Pro pilasi Classicin tuplajuhlat nappaamalla cupin pokaalin jatkoajalla. Ina Leminen ja kahdesti osunut My Kippilä olivat vieneet Pron jo 3-1-johtoon, mutta Classic kiri jatkoajalle Eliisa Alangon kahdella ja Irja Lahtisen yhdellä osumalla. Jatkoajalla Anne Suomalainen kilautti vielä ylärimaa, mutta ilta ei ollut Classicin. Matkaa rankkarikisaan oli enää minuutti, kun Silja Eskelinen laukoi suoraan Tiia Ijäksen syötöstä kaukaa ja pallo osui maalin edessä Laura Hietamäkeen jättäen Kreeta Lakkalan vaille mahdollisuuksia torjua.
– Tolppa sisään, tolppa ulos -peli, Pro-luotsi Timo Suonpää myönsi.
– Jatkoajalla tulee tällaisia maaleja, enkä itsekään oikein nähnyt, mistä se meni.

2012-2013 Miehet Happee – Classic 8-7 ja.

Classic oli johtanut finaalia kahdella maalilla ja vielä kolmannessa erässä kahdesti, mutta hurjassa vireessä huiskinut Happee väänsi väkisin rinnalle ja ensimmäiseen cupmestaruuteensa. Veli-Matti Hynynen nosti hirvilauman tasoihin, ja Happee ehti ottelun viimeisellä minuutilla juhlia jo kerran voittomaalia. Erotuomarit näkivät kuitenkin hyökkääjän jalan rötöstelleen maalivahdin aljueella ja hylkäsivät osuman. Jatkoajalla numerot sitten muuttuivat ja paloivat historiaan, kun kukapa muu kuin Peter Kotilainen aloitti Happeen juhlat ajassa 61.18 Jami Mannisen puskettua ensin kuulan luukulle. Jatkoajat olivat Happeen heiniä, sillä jo välierässä keskisuomalaiset olivat pudottaneet SSV:n samalla reseptillä.
– Pääsi nostamaan pokaalia ja se on vielä Happeelle ensimmäinen. En ole tämmöistä päässytkään urallani vielä kokemaan, Salibandy-lehden ”kohujunioriksi” luonnehtima Kotilainen mietti mediamyllytyksessä tietämättä, mitä Happee ja hän itse vielä lähivuosina voittaisivatkaan.

1998 – 1999 Miehet SSV – Viikingit 3-2

Loviisan Torin haave valloittaa Suomen Cup Divarin joukkueena ei ole tällä vuosituhannella vielä keneltäkään onnistunut, mutta 1900-luvun puolella siihen pystyivät niin Josba ja Viikingit kuin SSV:kin. Erityisen herkullinen kohtaaminen nähtiin Tapiolan urheiluhallissa kauden 1998 – 1999 cuphuipennuksessa, kun vielä Divarissa paininut pikkuveli SSV yllätti vuosaarelaisseurojen paikallisottelussa liigamestari Viikingit 3-2.
Jo Kooveen, Josban ja Oilersin pudottanut SSV iski finaalissa ylivoimamaaleilla 3-0-johdon, kun Reeo Tiiainen, Sami Kokoi ja Markus Huhtimo osuivat Oskari Saaren ja Marco Matinveden passitettua Viikinkejä jäähylle. Suosikki myllytti toki loppuun kunnon kirin, mutta SSV-vahti Juha Kulmala oli ratkaisuhetkillä muuri.
– Panostimme pienempänä ja kevyempänä joukkueena tempoon ja luotin, että vastustaja joutuu rikkomaan, paljasti SSV-luotsi Lasse Eriksson pelin päätyttyä suunnitelmansa.
– Kauden päätavoite on kuitenkin liiganousu.
Kauden päätteeksi SSV nousi takaisin Salibandyliigaan.