Peter Vesterbacka: Salibandyn kasvumahdollisuudet ovat maailmanlaajuiset

Lajia itse jo 1970-luvulla harrastanut Peter Vesterbacka näkee kansainvälistyvällä salibandylla lähes rajattomat kasvumahdollisuudet.

Paikka SSBL Salibandy Oy:n hallituksessa on maailmalla Angry Birdsin isänä tunnetulle Peter Vesterbackalle kaikkea muuta kuin ensikosketus lajiin. ”Mighty Eagle” on harrastanut salibandya ja vuosikausia, ja hän näkee suosikkilajilla huikeita kasvumahdollisuuksia.

Peter Vesterbacka mukaan salibandyyn – SSBL Salibandy Oy:n hallitukseen tunnettuja nimiä

– Kulunutta sanontaa käyttääkseni voi sanoa, että olen ihan rakkaudesta lajiin, Peter Vesterbacka kertoo.
– Itsekin olen salibandya pelannut, vaikken ihan totisella tasolla, ja taisin olla niiden ensimmäisten joukossa, jotka Suomessa lajiin tutustuivat jo joskus 1970-luvulla. Porissa aikanaan peruskoulussa ja lukiossa pelattiin niillä ensimmäisillä Unihocin mailoilla monta kertaa viikossa.
Sählysukupolven suomalaiselle looginen seuraava askel olivat opiskelijapelit.
– Opiskellessani 80-luvulla Åbo Akademissa meillä oli Die Hard -niminen joukkue, joka oli parhaimmillaan todella lähellä voittaa koko yliopiston sarjan. Paluu lajiin tuli sitten 90-luvulla, kun oma poika alkoi pelata salibandya. Perustimme SB Espoo -nimisen seuran, jota brändättiin myös Angry Birdsin mukaan.
Äkäiset linnut olivat mukana myös Peter Vesterbackan tehdessä yhteistyötä Fat Pipen kanssa.
– Tehtiin Angry Birds -brändättyjä salibandymailoja kuten maailman kevyin mailamalli Mighty Eagle.

Peter Vesterbacka näkee huippusalibandyn saavuttaneen jo paljon ja voivan saavuttaa vielä valtavasti enemmän.
– Laji on kasvanut tosi hyvin, ja paljon voidaan saada vielä aikaan. Nyt pitää lähteä miettimään vielä enemmän salibandyn kansainvälistymistä ja mikä kaikki sillä saralla on mahdollista. Tämä on hyvä nuori laji, jolle on periaatteessa kaikki mahdollista, ja kasvumahdollisuudet ovat maailmanlaajuiset.
Tie menestykseen on katsoa, mitä muut lajit ovat tehneet ja miten onnistuneet.
– Miten esimerkiksi huippujalkapallo ja jääkiekko toimivat, ja miksei vastaava onnistuisi myös salibandylta. Maailmaan mahtuu vielä isoja urheilulajeja, ja esimerkiksi jääkiekkoa voisi käyttää kansainvälisesti pieneen benchmarkkaukseen. Salibandyn pitää miettiä, halutaanko vaikka jääkiekkovertauksin olla SM-liiga, KHL vai NHL. Moni on varmaan samaa mieltä, että NHL on näistä kovin ja sitten KHL ja SM-liiga siellä jossain. En näe syytä, miksemme voisi olla se NHL, ja silloin kannattaa olla mukana siellä, missä asioista päätetään, Vesterbacka muistuttaa.

Peter Vesterbacka tunnetaan erinomaisista yhteyksistään Kiinaan, jossa hän on muun ohella edistänyt jääkiekon asiaa. Siellä voisi salibandyllekin olla luvassa paljon.
– Kiina on otollinen maaperä uusille jutuille ja olisi aivan varmasti iso markkina-alue myös salibandylle. Kaikki lajit ovat siellä ammattiurheiluna vielä nuoria, jalkapallo ja koris aika isoja ja pian myös jääkiekko. Salibandykin alkaa olla Kiinassa jo siedettävän isoa, esimerkiksi Shanghain salibandyfederaatio on toiminut jo kymmenen vuotta ja toiminta hyvällä alulla.
Osa lajimme tunnettuudesta Kiinassa on itse asiassa myös Peter Vesterbackan ansiota,
– Aikanaan joskus 2013 – 2014 vietiin mailoja Kiinaan. Kiersimme maassa kouluja ja päiväkoteja bussilla, jossa oli kirjoja ja salibandyvälineitä, ja paikalliset pääsivät kokeilemaan lajia.
Vesterbacka muistuttaa, että Suomesta on Kiinaan erinomaiset yhteydet.
– Olemme itse asiassa Kiinan lähin naapuri Euroopassa enkä näe syytä, miksei se olisi lajille kaikkein suurin markkina-alue. Harrastuspohjaa siellä alkaa jo olla, ja sitä mukaa kun lajia tunnetaan enemmän, vahvistuu pohja myös sarjatoiminnalle.

PHOTO-2018-05-17-14-03-43.jpg

Alakuva: Suomen Salibandyliitto ry:n hallituksen jäsen Jukka Rantanen (oik.) houkutteli Peter Vesterbackan SSBL Salibandy Oy:n hallitukseen.

Teksti: Mika Hilska

Jaa artikkeli