Pääsarjojen erotuomarit sarjakaudelle 2018-2019 valittu

Naisten ja miesten Salibandyliigan sekä miesten Divarin otteluiden runkoerotuomareina toimii ensi kaudella yhteensä 54 tuomaria.

Naisten ja miesten Salibandyliigan sekä miesten Divarin otteluiden runkoerotuomareina toimii ensi kaudella yhteensä 54 tuomaria. 

Salibandyliiton erotuomarivaliokunta on nimetty pääsarjojen erotuomarit sarjakaudelle 2018-2019. Naisten salibandyliigaan on nimetty 20 erotuomaria, ja miesten pääsarjoihin (Salibandyliiga ja Divari) nimettiin 34 erotuomaria. Naisten salibandyliigaerotuomareiden koulutusryhmää täydentävät A-tyttöjen valtakunnallisen SM-sarjan peleihin keskittyvät kahdeksan erotuomaria. 

– Naisten pääsarjassa tuomaroivien erotuomareiden polku lähtee alueiden peleistä, naisten salibandyliigaerotuomareiden toiminnasta vastaava erotuomarivaliokunnan jäsen Marjo Alanko kertoo.
– Jokainen sarjan jokainen ottelu on tärkeä tuomarin kehityskaarelle. Alueilla on iso vastuu löytää, kannustaa ja kouluttaa tulevia naisten pääsarjaviheltäjiä.

Alueet esittävät keväällä potentiaalisia naisten peleistä kiinnostuneita erotuomareita tyttöjen SM-sarjaa viheltävien ryhmään.
– Koulutuksellisesti
 tyttöjen SM-sarjan erotuomariryhmä ja naisten liigaerotuomarit ovat sama ryhmä, mutta pelillisesti liigaryhmä tuomaroi liigaotteluita ja TASM-ryhmä tyttöjen SM-sarjaa sekä naisten ykkösdivisioonan pelejä. Kauden aikana TASM-ryhmään kuuluvalla erotuomarilla on mahdollisuus saada tutustumisottelu naisten liigaan ja sitä kautta nousta vuodessa tai kahdessa naisten pääsarjaryhmään. Kokemuksen kautta kaikilla on myös mahdollisuus nousta kansainväliseksi tuomariksi naisten kansainvälisiin peleihin, Marjo Alanko avaa.

Naisten salibandyliigaa viheltävään erotuomariryhmään nousivat uusina erotuomareina Jussi Kanerva ja Verne Maijanen. Miesten pääsarjaerotuomariryhmään nousi sarjakaudelle 2018-2019 kolme uutta erotuomaria: Tuomas Arponen, Max Millner ja Sami Rukkila 

Pitkän pelaajataustan omaava lappeenrantalainen Tuomas Arponen (kuvassa) avasi omaa uraansa (niin pelaajana kuin erotuomarinakin) sekä tavoitteitaan seuraavien kysymysten kautta.  

Taustasi pelaajana? 

Taipalsaaren seurakunnan sählykerhossa aloitin pelit 1990-luvun alussa. NST:n juniorimylly läpi ja neljä SM-mitalia, joiden kruununa A-nuorten Suomenmestaruus 2004. Miesten pääsarjoihin pelaajana kaudella 2004-2005, kun NST nousi ykkösdivisioonasta liigaan. Sen jälkeen 10 pelikautta liigakentillä NST:n ja Josban paidassa. Kaikkiaan 238 liigaottelua ennen kuin kolmas polvileikkaus päätti peliuran syksyllä 2015. 

Taustasi erotuomarina? 

Puulaakisarjoissa aloitin v. 2003 Saimaan Salibandykeskuksessa, ja tuolloin matseja kertyi muutama sata parissa vuodessa. Sitten keskittyminen pelaajauraan ennen kuin menin erotuomarikurssille syyskuussa 2014, ja sen jälkeen homma on vienyt mennessään. Viime kaudella liittoerotuomarina vihelsin ensimmäiset miesten Divarimatsit ja poikien SM-sarjaa. Kauden kruunasi B-poikien SM-sarjan pronssiottelu. 

Mikä sai sinut aloittamaan erotuomaroinnin pelaamisen ohella? 

Pelaajana toimin vuosikausia kapteenina, ja yhteistyö tuomareiden kanssa on ollut värikästä ja houkutellut kokeilemaan haastavaa tehtävää itsekin.Nyt pelaajauran loputtua tuomaritehtävät pitävät lajissa mukana, kun valmentajaksi minusta ei taida ikinä olla. Hyvä tasapaino erityisopettajan työlle, auttaa pitämään itseni kunnossa ja tuo toki myös ihan mukavat sivutyön tulot. 

Mitkä ajatukset nousustasi pääsarjaerotuomareiden joukkoon? 

Erittäin hyvät fiilikset noususta. Nopeastihan tämä ura on edennyt, ja kokemusta erilaisista tilanteista erotuomarina on vielä rajallisesti. Uskon pitkän pelaajataustan tukevan kehitystä erotuomarina, ja ilmeisesti jotkut muutkin ovat nähneet potentiaalia minussa, kun palautteet suorituksista ovat olleet kannustavia. Lisäksi olen asettanut tätä saavutusta itselleni perspektiiviin siten, että esimerkiksi menneellä kaudella pääsarjoissa pelaajia kävi kentällä vajaat 800, kun erotuomareita pääsarjapeleissä miesten puolella oli alle 40. Pienessä ja kovassa joukossa siis ollaan. 

Tavoitteesi erotuomarina? 

Vuosi kerrallaan mennään. Ensi kaudella rutiinia lisää Divaripeleissä ja lähivuosina toivottavasti myös liigadebyytti. Toki kansainväliset pelitkin kiinnostavat, mutta siihen on vielä matkaa. Tällä hetkellä muu elämä mahdollistaa melko joustavasti aktiivisen tuomaroinnin talvella, mutta tulevaisuutta päätyön ja perheen joustavuuden osalta ei voi pitää itsestään selvyytenä. 

Miesten pääsarjaerotuomareiden ryhmästä löytyy tuoreiden ryhmän jäsenten tasapainoksi myös valtavaa kokemusta. Mikko Alakare ylittänee ensi kaudella käsittämättömän 400 tuomaroidun miesten salibandyliigaottelun rajan. Hänen perässään kokeneimpien tuomareiden top kolmen täydentävät Vesa Vilkki (346 ottelua) ja Anssi Silvo (333 ottelua). Naisten Salibandyliigaerotuomareiden ryhmästä kokenein kolmikko on Tapio Mäkelä, Jyrki Sirkka ja Tom Kirjonen. 

Lue myös: 

Miesten pääsarjaerotuomarit sarjakaudelle 2018-2019 

Naisten liigaa ja tyttöjen SM-sarjaa viheltävät erotuomarit sarjakaudelle 2018-2019 

Kuva: Markku Taurama

Jaa artikkeli