MM-kommentti: Sopivan kokoinen haaste

MM-kisoihin lähdettäessä Suomella on alla 11 perättäistä tappiota Ruotsille. Siis juuri sopivan kokoinen haaste sinivalkoiselle mielenlaadulle.

Suomi lähtee perjantaina Bratislavassa alkaviin naisten MM-kisoihin tuttuakin tutummasta asetelmasta: Ensin on selvitettävä tie Tshekin ja Sveitsin yli finaaliin ja sitten haastettava viisi perättäistä kultaa napsinut Ruotsi.

Vilkaisu tilastoihin pyyhkäisee Suomen joukkueen harteilta mestaruuspaineet. Ruotsi on voittanut edelliset 11 keskinäistä kohtaamista ja viime MM-kisojen jälkeen kaikki kahdeksan. Ruotsi on pelannut 30 perättäistä ottelua ilman tappiota saldolla 29 voittoa ja yksi tasapeli Sveitsiä vastaan.

Etenkin naisten maajoukkueelle tilanne on täysin normaali. Kaikkiaan saldo Ruotsia vastaan on 11 – 5 – 66, ja lajin mahtimaa on lähtenyt käytännössä kaikkiin kisoihin suursuosikkina. Ainoastaan vuosina 1999 – 2001 vaaka kallistui hetkeksi toiseen suuntaan Suomen napatessa kahdeksan ottelun jaksolla Ruotsia vastaan neljä voittoa, kaksi tasapeliä ja vain kaksi tappiota. Siihen siivuun mahtuivat Suomen kaksi MM-kultaa 1999 Borlängessä ja 2001 Riiassa.

Onko Suomen tehtävä Bratislavassa siis toivoton?

Ei ole. Suomelle iskeminen altavastaajana sopii mainiosti, ja haastehan on juuri sopivan kokoinen.

Borlängen kisoihin 1999 lähdettäessä Suomi ja Ruotsi olivat ehtineet kohdata 16 kertaa mutta Suomi ei ollut voittanut koskaan. Alkusarjan shokkitappio Norjalle suisti Suomen välierään Ruotsia vastaan, ja siinä Suomi oli viimeisillä minuuteilla tappiolla.

Entä lopputulos? Suomen MM-kulta. Ja opetus, ettei pidä antaa periksi, vaikka matkalla näyttäisi kuinka toivottomalta.

Realistisesti ajatellen Ruotsi voittaa Suomea vastaan neljä peliä viidestä, mutta miksipä se yksi ei voisi olla juuri MM-kohtaaminen? Vaikka Ruotsi on kahminut Fredrikshavnin kevään 2007 kisoista alkaen kaikki mestaruudet, ovat marginaalit kiristyneet pienimmilleen juuri kisakohtaamisissa. Tuolloin 2007 Suomi oli vielä finaalin kolmannessa erässä tasatilanteessa ja 2011 St. Gallenissa viimeisellä vitosella maalin päässä. Ostravassa 2013 eroa oli kolme minuuttia ennen loppua kaksi maalia, ja Hakametsän unohtumattomassa huutomyrskyssä 2015 mentiin rankkarikisaan.

Bratislavassa Suomi kohtaa alkulohkossaan Tshekin, Norjan ja Latvian, sitten ovat vuorossa puolivälierä, välierä ja suunnitelmien mukaan MM-finaali. Ennen finaalin miettimistä Suomen on käytännössä selvitettävä joko Tshekki tai Sveitsi, mutta niiden osalta tilastot puoltavat menestystä. Suomi on naisten MM-välierissä kaatanut kolmesti Sveitsin, kahdesti Tshekin sekä Ruotsin ja kerran Latvian. Ainoat semifinaalitappiot ovat tulleet Ruotsille (2003 ja 2009).

6998415542_7b3939c8a8_m.jpgSlovakia ei ole kultaisten suomalaisten muistojen maa vain kiekkoleijonille. Keväällä 2012 MM-joukkueemme Silja Eskelinen, My Kippilä, Laura Manninen, Noora Vuorela ja Mira Wickman sekä valmentajat Juho Meuronen ja Tommi Seikkula juhlivat Nitrassa U19-tyttöjen maailmanmestaruutta. Silloin kaatui välierässä Ruotsi jatkoajalla ja finaalissa Sveitsi. Tuolloisen semifinaalin rangaistuslaukauksellaan ratkaissut Alisa Pöllänen on nyt loukkaantumisen vuoksi sivussa mutta varmastikin hengessä mukana samoin kuin joukkueen ajatuksissa.

Tämän vuoden MM-finaali vihelletään Bratislavan Ondrej Nepela Areenalla lauantaina 9. joulukuuta klo 18.05 paikallista aikaa, ja ehdotan mielelläni skenaariota sen loppuhetkille.

Two minutes left to play the game, kuuluttaja sähköistää hallin Ruotsin johtaessa sitkeästi maalilla, mutta sen yhdeksän ensikertalaisen ajatus on jo lipeämässä kultajuhliin. Kohtalokas virhe, sillä puolustaja laskee väärällä hetkellä sekunnin murto-osaksi katseensa palloon. Silloin iskee nopea Ella Alanko ja on saman tien karussa. Varma viimeistely läpiajosta, ja peli on tasan! Ruotsi rakentaa viimeisille hetkille vielä pari hiuksianostattavaa tilannetta, mutta sitten summerin ulvahdus vahvistaa maiden päätyneen jälleen jatkoajalle MM-loppuottelussa. Pari minuuttia huolellista mutta hermostunutta peliä, kunnes. Myöhästynyt kurotus kolahtaa Eliisa Alangon mailaan, ja erotuomarin käsi nousee samalla hetkellä Alangon närkästyneen katseen ja heei-huudon kanssa. Ei rankkaria, palaa tuomarien pakeille marssinut kapteeni Nina Rantala kertomaan penkille, mutta ylivoimalla jatketaan. Se jauhaa melkein loppuun saakka, ennen kuin My Kippilän peitetty syöttö lähtee siipeen Veera Kaupille. Tämän nimi on piirretty Ruotsin palavereissa fläpille paksulla tussilla, ja vaaran tajuava nelikko maalivahtia myöten ryntää paniikissa peittämään Veeran suoraa laukausta. Jännityksessä ruotsalaisilta unohtuu silloin jotain, mutta Veera Kaupin tuhansia kertoja saman toistaneet hermoradat ja kaksosten mystinen yhteys muistavat. Laukauksen sijasta Veera lähettääkin millintarkan syötön takatolpalle unohtuneen Oona Kaupin lapaan, ja loppu, se on historiaa.