MAAJOUKKUETIEn pelitapahtumat täydessä vauhdissa

Viime vuonna alkanut MAAJOUKKUETIE-toiminta pyörii täyttä päätä, ja tammikuun täyttävät siihen kuuluvien ikäluokkien pelitapahtumat Eerikkilässä.

Viime vuonna alkanut MAAJOUKKUETIE-toiminta pyörii täyttä päätä, ja tammikuun täyttävät siihen kuuluvien ikäluokkien pelitapahtumat Eerikkilässä.

– Viime viikonloppuna pidettiin B-poikien sekä B-tyttöjen pelitapahtuma, ja niitä riittää tammikuun läpi, Salibandyliiton valmennuspäällikkö Miikka Lamu kertoo paikan päältä Eerikkilästä.
– Nämä ovat maajoukkueikäluokille tärkeitä tapahtumia, joissa pelataan yhteistyöseurojen kesken virallisiai SM-ja divaripelejä. Lisäksi mukaan on kutsuttu United-pelaajat muista ikäluokista, jotka ovat mukana pelaajapolussa ja -poolissa.
Tänä viikonloppuna on vuorossa C1-poikien eli 2002 syntyneiden pelaajien tapahtuma, joka starttasi torstaina.
– Ohjelmassa on ollut kevennetty testipatteristo, jolla haluamme päästä kilpailukauden aikana kiinni nopeus- ja voimaominaisuuksiin, ketteryyteen ja lajitaitoihin. Tässä tutkitaan taito-, nopeus- ja hermostopään asioita, joista ei aikaisemmin ole ollut liittojohtoisesti tietoa. Näin viedään pelaajakehitystä progressiivisesti pelaajakehitystä kohti tämän päivän huippupelaajan vaatimuksia, Miikka Lamu luettelee.
mjtie_3.jpg– Ja toki kaikki tämä on vain osa itse peliä eikä näitä voi erottaa toisistaan. Molempia tarvitaan, kuten huomattiin viimeksi Bratislavassa naisten MM-kisoissa.
Kaudella 2017-2018 keskustelua salibandyvalmennuksesta ei voi käydä miettimättä yksilön ja kollektiivin kehittämisen suhdetta.
– Puhuttaessa lajin vaatimuksista ovat kaikki kuullut näkökulmat olleet osaltaan oikeita teemoja, mutta mitään osa-aluetta ei voi sulkea pois. Varmasti tarvitaan timanttista viisikkopeliä ja tarvitaan timanttisia yksilöitä ja yksilöiden ominaisuuksia toteuttamaan se timanttinen viisikkopeli, valmennuspäällikkö puntaroi.

Pelaajat virittyvät parhaimpaansa

MAAJOUKKUETIE vie pelaajia nyt toista kalenterivuotta, ja toimintaa hiotaan saatujen kokemusten pohjalta koko ajan entistäkin laadukkaammaksi.
– Nyt kun ollaan täällä kolme päivää ja pelataan virallisia pelejä, on tapahtuman kokonaiskuormittavuutta kevennetty ja joukkueet saavat mahdollisuuden valmistautua ja keskittyä peleihin. On tullut positiivisia kommentteja siitä, miten pelaajat saavat elää täällä urheilijan elämää ilman häiriötekijöitä. Valmennukselle se antaa mahdollisuuksia ja toki asettaa samalla vaatimuksia suunnittelussa, jotta aika käytetään optimaalisesti hyödyksi, Miikka Lamu kertoo.
– Oilersista ikäluokkavastaava Aleksi Lammi juuri kertoi nähneensä täällä tasokkaimman B-junnumatsin, missä hän on ollut. Maajoukkuetarkkailu on tuonut parhaimmillaan pelaamiseen intensiteettiä, johon ei jokapäiväisessä tekemisessä päästä, ja juuri ne parhaat pelit kehittävät pelaajia taas seuraavalle tasolle.

Tärkeintä yhteistyö seuravalmentajien kanssa

MAAJOUKKUETIE-toiminnan ydintä on seuroissa tapahtuvan työn tukeminen, ja sen eteen tehdään töitä myös näissä Eerikkilän tapahtumissa.
mjtie_2.jpg– Heti torstai-iltana ja perjantaiaamuna käytiin seuravalmentajien, U16-maajoukkueen valmentajien ja huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantalan kanssa yhdessä läpi pelin vaatimuksia ja pelaajakehitysprosessia ja toimintatapoja ja sitä kriteeristöä, jolla pelaajia arvioidaan. Seuravalmentajien ja maajoukkuevalmennuksen kesken on kuultu järjettömän hyviä keskusteluja siitä, mitä seurat maajoukkuevalmentajilta odottavat. Ei riitä, että vain käydään tarkkailemassa ja kerätään tietoa, koska se ei vielä vie mihinkään, Lamu muistuttaa.
– Yksikään maajoukkuevalmentaja ei valmenna pelaajia, joten tärkeintä on keskustelu ja tiedon jakaminen seuravalmentajien kanssa. Jos vaikka joku pelaaja ei pelaa maajoukkuetapahtumissa omilla seurasta tutuilla vahvuuksillaan, on seuravalmentajan näkemys asiasta tärkeä maajoukkuevalmennukselle, Lamu avaa.
– Täällä koettua kiteyttää sen pohtiminen, miten liittona pystymme parhaiten tukemaan seuravalmennusta, hyödyntämään maajoukkuetapahtumat ja luomaan oikean oppimisympäristön. Pelaajista vain murto-osa pääsee kokemaan maajoukkuevalmennusta ja kansainvälisiä pelejä, ja jollemme saa jaettua kokemusta niistä eteenpäin, emme liittonakaan voi vaatia seuravalmentajien olevan kansainvälisen vaatimustason hermolla.

Oulussa erinomaisia kokemuksia

OLS:n valmennuspäällikkö Eetu Vehanen kertoo kokemusten tapahtumasta olleen erittäin myönteisiä.
– On saatu sitä mitä odotettiinkin eli kiinni siitä laadusta, jota pelaajilta ja valmentajilta huipputasolla vaaditaan. Kun me valmentajat olemme olleet konkreettisesti täällä paikalla yhdessä liiton puolelta maajoukkuevalmentajien ja huippu-urheilujohtajan kanssa, olemme päässeet prosessissa syvemmälle kuin aiemmin, Vehanen sanoo.
– On todella hyvä, että seuravalmentajat ovat yhteydessä maajoukkuevalmentajiin ja kaikki kiinni siinä, missä huippu menee ja mitä pelaajilta huipputasolla odotetaan, jotta pystymme valmistamaan heitä sinne. Täällä on saatu paljon tietoa hiomaan omaa toimintaamme parhaiden pelaajien valmentamisessa. Isoa joukkoa olemme ennenkin pystyneet ohjaamaan hyvin, mutta täällä tulee lisää ymmärrystä siitä, missä koko valtakunnan ja kansainvälinen huipputaso menevät ja vaatimuksista siellä.

OLS:ssa valmentava Jani Lämsä on samoilla linjoilla.
– Täällä on päässyt näkemään, missä valtakunnan huippu menee ja nyt on helpompi ohjata omaa harjoittelun suunnittelua, kun tietää, millaisia pelaajatyyppejä haetaan.
Pelaajille Eerikkilän-viikonloput ovat hieno kokemus.
– Pojat tykkäävät tosi paljon, kun pääsee reissuun olemaan keskenään ja pelaamaan maan muun kärkipään kanssa. Pelaajat, joilla on tavoitteita salibandyn suhteen, selkeästi odottavat, että pääsevät antamaan täällä näyttöjä. Jokainen haluaa näyttää parastaan eikä peleissä ole ainakaan alilatausta, Jani Lämsä muotoilee.
– Keskusteluyhteys seurojen ja maajoukkuevalmentajien välillä on tosi tärkeä. Täällä on keskusteltu paljon, ja ollaan selkeästi hyvällä tiellä. Meille se on erityisen tärkeää, kun maantieteellinen etäisyys on pitkä, joten jatkuva yhteydenpito on arvossaan.

MAAJOUKKUETIE pähkinänkuoressa

MAAJOUKKUETIE-toiminta on suunnattu tavoitteellisessa kilpaurheilussa toimiville D-, C- ja B-juniori-ikäisille pelaajille ja seuroille. Mukaan valitaan salibandyn avainseuroja, joilta löytyy seuran oma pelaajapolku lapsesta huippu-urheiluun saakka. Lisäksi parhaat yksilöt valikoituvat MAAJOUKKUETIE-toimintaan Salibandyliiton United-joukkueiden kautta. Näin ollen järjestelmässä ovat mukana valtakuntamme parhaat seurat ja yksilöt.

Lue myös:

MAAJOUKKUETIE on seuroissa tehtävää työtä varten – mukana jo 2300 pelaajaa
MAAJOUKKUETIEN valmentajat palvelevat seuroja ja pelaajia

mjtie_4.jpg

Teksti: Mika Hilska
Kuvat: Miikka Lamu

Jaa artikkeli