Maajoukkuekapteenista joukkueenjohtajaksi

Pitkän uran pelaajana naisten maajoukkueessa luonut Tiia Ukkonen tekee uuden aluevaltauksen aloittaessaan naisten maajoukkueen joukkueenjohtajana.

Peräti kuudet MM-kisat pelaajana kokenut ja maajoukkueen kapteenina toiminut Tiia Ukkonen on valittu joukkueenjohtajaksi salibandynaisten tähdätessä MM2019-kisoihin.

Ukkosen taival pelaajana maajoukkueessa päättyi joulukuussa 2015 Tampereen MM-areenalla. Sen jälkeen hän jatkoi vielä seurajoukkueessa kevääseen 2016. Ura sai kultaisen lopun NST:n juhliessa Suomen mestaruutta Hartwall Arenassa pelatussa Superfinaalissa.

Toimettomaksi salibandyn osalta Ukkonen ei jäänyt, vaan liittyi vuosi sitten PSS:n liiganaisten valmennusryhmään. Nyt edessä on uudet haasteet joukkueenjohtajana.

Millaisin ajatuksin aloitat tehtävän?
– On mielenkiintoiset fiilikset. Kun uutta tehtävää tarjottiin ja hetken mietin, en osannut kieltäytyä. Tiedostan, että kyseessä on vastuullinen rooli.

Joukkueenjohtajan toimenkuva on laaja. Siihen kuuluu maajoukkueelle annetun budjetin seuranta ja talouden raameissa pysyminen, mikä tarkoittaa aika ajoin myös tiukkojakin ratkaisuja. Turnausten aikana voi eteen tulla mitä ihmeellisimpiä tilanteita, joihin joutuu reagoimaan salamannopeasti. Ruutuun kuuluu myös pelaajien matkavarausten tekemistä ja tiukkaa aikataulutusta.

Hyvää sparrausapua Ukkonen on saanut, ja saa jatkossakin edeltäjältään Kaarina Salomaalta.

Minkälaisen joukkueenjohtajan naisten maajoukkue Tiia Ukkosesta saa?
– Pyrin olemaan järjestelmällinen ja suunnittelemaan asioita mahdollisimman paljon etukäteen. Muuten hiljaisen ja näkymättömän työntekijän. Uskon, että onnistun sitä paremmin, mitä huomaamattomampi minun rooli on ulospäin.

Satakaksikymmentäkuusi maaottelua pelanneena ja pitkäaikaisena kapteenina Ukkonen on ollut pelaajiston edustaja maajoukkueen johdon suuntaan.

Nyt olet itse osa johtotiimiä. Mitä hyötyä koet saaneesi pelaajavuosistasi uuteen tehtävään?
– Varmaan ottelutapahtumiin ja ottelupäiviin liittyviä asioita pelaajan näkökulmasta. Kapteenina toimiessani minulla oli hyvää yhteistyötä joukkueenjohtajien ja valmentajien kanssa. Sekin on tiimityötä, joissa molempien näkemyksiä pitää kuunnella. Kapteeniston ja miksei muidenkin pelaajien näkemykset ovat tärkeitä. Joukkueenjohtaja toimii tässä rajapinnassa.

Mitä yhdenmukaisuuksia näet kapteenin ja joukkueenjohtajan tehtävissä?
– Molemmissa rooleissa korostuu työnteon merkitys ja esimerkin kautta johtaminen. Haluan tehdä käytännön asiat niin hyviksi ja helpoiksi pelaajille, jotta he voivat keskittyä olennaisiin asioihin eli harjoitteluun ja pelaamiseen.

Niin joukkueenjohtajalle kuin koko joukkueelle ensimmäinen uuden kisaprojektin tapahtuma on 27.-29. huhtikuuta Klaukkalan Arkadia-hallissa pelattava EFT-turnaus (mukana Suomi, Ruotsi, Sveitsi, Tshekki).

Millaista tapahtumaa odotat?
– En ole hallissa käynyt, mielenkiintoista nähdä puitteet. Uskon, että saadaan uusia kasvoja mukaan kokeneempien rinnalle.  

Maltatko olla puuttumatta valmennuksellisiin asioihin?
– Heh. Se puoli on valmennuksella hallussa. Minulla on oma tehtäväni ja rooli.

Tiia Ukkonen

Teksti: Markku Huoponen
Kuvat: Ville Vuorinen / MM2015

Jaa artikkeli