Jyväskyläläiset rinta rinnan kannujahtiin

Jyväskylässä ei ole viime vuosina totuttu siihen, että kauden hienoin ja tärkein salibandytapahtuma nähdään jo tammikuussa Monitoimitalolla.

Toissakevään mestari Happee on parina viime vuotena tarjonnut ikimuistoiset finaalinäytökset Hippoksen jäähallissa vasta pääsiäisen tienoilla. Täksi kaudeksi lanseerattu Superfinaali tarkoittaa sitä, että lauantaina ”Monnarilla” pelattavat Suomen cupin finaalit ovat Jyväskylän salibandykevään ehdoton kohokohta.

Happee kohtaa lauantain finaalissa kestomenestyjä Viikingit, ja O2-Jyväskylä pelaa pikkufinaalissa Tikkurilan Tiikereitä vastaan.

– Tämä on Hirviteatterin kauden päänäytös, Happeen päävalmentaja Seppo Pulkkinen sanoo.

Vieressä muhkeaviiksistä hirvikäskijää komppaa O2-Jyväskylän päävalmentaja Ilkka Peltonen.

– Lauantai on iso päivä Jyväskylän salibandylle. Ainakin tämän kauden suurin, Peltonen muistuttaa.

Se, että Pulkkinen ja Peltonen istuvat pyöreän pöydän ääressä vierekkäisillä tuoleille kertomassa finaalien ennakkotunnelmista, kuvaa osuvasti Jyväskylän salibandyn tilannetta. Kaksi joukkuetta miesten finaaleissa kertoo, että asioita on tehty hyvin monella tasolla. Seurat ovat hyvää pataa keskenään, mutta marssijärjestys on selvä; tässäkin haastattelussa Pulkkinen avaa automaattisesti suunsa ensimmäisenä ja puhuu monta minuuttia putkeen…

Vaikka O2 haluaa lähivuosina pelata miesten ykkösdivarissa, se ei aio yrittää haastaa Happeen miesten ykkösasemaa kaupungissa. Naisissa tilanne on toinen: O2 nousi täksi kaudeksi liigaan Happeen paikallisvastustajaksi.

Seuroina Happee ja O2 ovat kuin iso- ja pikkuveli. O2 perustettiin vuonna 2001 liiton sääntöjen takia. Tuolloin samalla seuralla ei voinut olla joukkuetta sekä liigassa että ykkösessä, joten perustettiin uusi seura nimeltä O2-Jyväskylä, joka haki Happee 2:n sarjapaikkaa. Kun O2 putosi divarista 2006, seurassa alettiin miettiä tulevaisuutta uudelta kantilta. 2007 seuraan perustettiin ensimmäinen juniorijoukkue, ja katso – pikkuveli on jo kasvanut isoveljestä ohi.

Nykyään O2 on jäsenten ja lisenssipelaajien määrällä mitattuna jo melko selvästi Happeeta suurempi seura. Viime viikolla päivitetyn tilaston mukaan O2:lla on 719 jäsentä, ja liiton lisenssejä seurassa oli viime vuoden lopussa 596. Happeella lisenssejä on 360.

Ilkka Peltonen kiteyttää seurojen välit näin:

– Sopuisaa rinnakkaiseloa. Ja jonkin verran teemme yhteistyötä.

Happeen A-junioreista käy O2:ssa muutama pelaaja rinnakkaisedustuksella totuttelemassa miesten peleihin.

– Moni pelaajistamme on pelannut junioriuransa Happeessa, ja itselläni sydän sykkii vahvasti myös Happeelle. Käsi kädessä mennään mukavasti, Peltonen kertoo.

Pulkkinen tietää, että joissakin muissa kaupungeissa salibandyseurojen välit ovat kauniisti sanoen jäätäviä.
– Meillä ei ole mitään sellaista sähinää keskenämme.

Silti häntä hieman harmittaa O2:n ja Happeen vahva eriytyminen. Hän kuvailee tätä vähäisten resurssien haaskuuksi.

– Mielelläni näkisin kaupungissa yhden ison seuran, jonka sateenvarjon alla olisi useita joukkueita, divarijoukkue ja salibandyakatemia. Nyt A-junioreista yli kasvavat pelaajat leviävät alueen moniin seuroihin. Yhteistä pelaajapolkua ja peli-identiteettiä ei pääse syntymään, Pulkkinen harmittelee.

Peltonen on samoilla linjoilla. Tällä haavaa Jyväskylästä puuttuu divarijoukkue kokonaan, mutta Sisä-Suomen kakkosessa on peräti viisi joukkuetta Jyväskylän alueelta.

– Kyllä kai kaikki seurat tällä seudulla yrittävät kasvattaa aikuispelaajia Happeen suuntaan. Mutta Happee on ollut niin vahva, ettei sinne noin vain joka vuosi nouse uusia miehiä, Peltonen pohtii.

Mutta niihin finaaleihin. Millaisia pelejä ja millaista tapahtumaa herrat odottavat?

– Tulee kiihkeä ja jännä peli, jossa on rutkasti tunnetta mukana. Kova, rehti ja helkkarin hyvä peli on tiedossa, Pulkkinen makustelee vesi kielellä.

– Viikingit on pitkän linjan menestyjä, joka on nyt kiinnostava sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Uskon, että finaalissa he turvautuvat enemmän kokemukseen, ja sillä he pystyvät tekemään pelin meille vaikeaksi, Pulkkinen arvelee.

Peltosen suojateille pikkufinaali poikkeaa paljonkin tavallisesta sarjaottelusta – jollainen joukkuetta odottaa heti sunnuntaina.

– Onhan tämä meille hieno kokemus, kun sarjassamme ei finaaleja pelata. Jo puolivälierä Happeeta vastaan Monnarilla oli hieno ilta, ja tämä on upea jatkumo sille. Pojat odottavat finaalia innolla, ja onhan tämä valmentajallekin kerran elämässä -kokemus, Peltonen sanoo.

Peltonen lupaa, että miesten ”ison” finaalin katsojien kannattaa jäädä katsomoon myös pikkufinaalin ajaksi.

– Me emme peruuttele, vaan annamme yleisölle koko rahan edestä! Toivottavasti Tiikerien joukkue katselee edellistä peliä, ja Happeen hirvirytke saa heiltä sukat nilkkoihin jo valmiiksi, Peltonen virnistää.

Yhdenlaista yhteistyötä se olisi sekin.

Kuvateksti: Rinta rinnan ja käsi kädessä. Happeen päävalmentaja Seppo Pulkkinen (vas.) ja kapteeni Petri Kauko sekä O2:n puolustaja Markus Manninen, päävalmentaja Ilkka Peltonen ja maalivahti Henri Tikkanen metsästävät lauantaina kahta cup-kannua Jyväskylään.

Teksti ja kuva: Harri Pirinen.

Jaa artikkeli