Suositus rikostaustaotteen selvittämisestä

Viimeksi päivitetty 19.12.2019 15:20

Rikostaustaotteen selvittäminen lasten kanssa toimivilta  

Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä liittyen alaikäisten koskemattomuuteen ja turvallisuuteen seuroissa, Salibandyliitto suosittelee, että jäsenseurat tarkistavat rikostaustaotteen myös lasten kanssa toimivilta vapaaehtoistoimijoilta.   

Suomessa on ollut vuodesta 2003 voimassa laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä (504/2002). Se koskee lasten parissa työ- ja virkasuhteessa tehtävää työtä ja velvoittaa työnantajaa tarkistamaan työntekijän rikostaustan laissa mainituissa tilanteissa. Tällaisia toimijoita seurassa ovat esim. pää- ja sivutoimiset valmentajat, joiden kohdalla työsuhteen määritelmät täyttyvät.

Lainsäädännön mukaan rikostaustan selvittäminen on mahdollista 1.5.2014 jälkeen toimintaan mukaan tulleilta vapaaehtoistoimijoilta. Tällaisia vapaaehtoistoimijoita voivat seuroissa olla esimerkiksi vapaaehtoisina toimivat valmentajat, huoltajat sekä muut seuran määrittelemät lasten ja nuorten kanssa läheisesti toimivat. Lue lisää.

Vapaaehtoistoiminnan järjestäjä (seura) hakee rikosrekisteriotetta kirjallisesti. Oikeusrekisterikeskuksen verkkosivulta www.oikeusrekisterikeskus.fi/lomakkeet  löytyvät tarkemmat ohjeet, sekä tulostettava ja sähköisesti täytettävä hakulomake.

Uusien työsuhteisteisten toimijoiden rikostaustaote on aina tarkistettava ennen työsuhteen alkamista. Määräaikaisen sopimuksen allekirjoittavalta valmentajalta voidaan edellyttää rikostaustaotteen esittämistä aina sopimuskauden alkaessa.   
 
Lue lisää oheisista linkeistä:

Rikostaustaote lasten kanssa toimimiseen (Oikeusrekisterikeskus)
Rikostaustaote (Valo/Olympiakomitea)

 

CraftEerikkiläLIDLOsuuspankkiSuveraSubwayTeho sportTupla+UnihocVeikkausVW-HyötyautotBiokia
Fais est. 1993TalgrafStadiumTallinkSponsor InsightEversheds Asianajotoimisto

Käytämme sivustollamme evästeitä ja muita vastaavia tekniikoita. Tallennettavista tiedoista voit lukea tietosuojaselosteesta.