Kausi 2016-2017

Viimeksi päivitetty 1.7.2019 15:18

Keskeiset muutokset

Erotuomareita koskevat muutokset:

 • pääsarjojen (miesten Salibandyliiga, naisten Salibandyliiga ja miesten Divari) erotuomarit laskuttavat erotuomaripalkkiot kulukorvauksineen www.sbet.fi -järjestelmän kautta
 • mahdollisuus hakea palkkiolaskelmat verkkopankin kautta

Seuroja koskevat muutokset:

 • seurojen laskut muodostetaan ottelupäivän perusteella (kaudella 2015-2016 laskut muodostuivat erotuomarin laskutuksen perusteella, ja siksi syntyi paljon viivettä laskutukseen)
 • laskun liitteenä toimitetaan joukke- ja sarjaerittely (eli liitteestä näkyy kullekin joukkueelle ja sarjatasolle kohdistuvat kulut)
 • pääsarjojen erotuomaripalkkiot ja kulukorvaukset omalla netvisor-laskulla
 • laskujen ajankohdat:
  • 31.10. mennessä pelatut ottelut, laskutetaan marraskuun alussa
  • 31.12. mennessä pelatut ottelut, laskutetaan tammikuun alussa
  • 31.3. mennessä pelatut ottelut, laskutetaan huhtikuun alussa
  • 30.4. mennessä pelatut ottelut, laskutetaan toukokuun alussa

Palautekyselyn tärkeimmät tulokset

Palautekyselyssä selvitettiin erotuomaripalkkioiden keskitetyn maksujärjestelmän onnistumisia ja epäonnistumisia kaudella 2015-16 sekä seurojen yhteyshenkilöiden näkemyksiä kaudelle 2016-17 suunnittelluista muutoksista. Kysely kohdennettiin seurojen yhteyshenkilölle touko-huhtikuussa.

Vastausaktiivisuus oli maltillinen 15%. Seuran lisenssipelaajien määrän ollessa 1-30, vastausprosentti jäi 5 %:in (40 vastausta) ja yli 30 lisenssipelaajan seurojen kohdalla nousi 30 %:in (83 vastausta).

Kuva_2.png

Keskitetty erotuomaripalkkiojärjestelmä on koettu sekä yhden joukkueen seuroissa että suuremmissa seuroissa pääsääntöisesti hyväksi uudistukseksi. Negatiiviset kokemukset liittyivät laskutuksen aikatauluihin ja ongelmiiin saada tietoa laskulle kohdistuneista erotuomaripalkkioista ja joukkueista/sarjatasosta sekä järjestelmän ylläpidon kustannuksesta.

Suurimmat ja ilmeisimmät hyödyt kohdentuvat seuran talousprosesseihin: joukkueenjohtajien käteisen rahan käsittely loppui lähes kokonaan ja seuran ei tarvitse enää koota työläitä ilmoituksia maksetuista erotuomarimaksuista verottajalle. Samalla seuran kirjanpitoon kuluva raha väheni.

Etenkin pienten seurojen vastauksissa kommentoitiin järjestelmän ylläpitokulun tuntuvan korkeahkolta. Toinen merkittävä ongelma kauden aikana oli hahmottaa, mitkä ottelut milläkin laskulla laskutettiin. Viive otteluiden pelaamisesta erotuomaripalkkioiden laskutukseen seuralaskulla oli liian suuri.

- Haasteena on ollut hahmottaa kuinka suuri summa tulee menemään kauden aikana tuomarimaksuihin. Meidän seura ainakin haluaisi tietää hyvissä ajoin kuinka paljon runkosarjan tuomarimaksut tulevat olemaan yhteensä, mikäli tuomariasettelu sen mahdollistaa. Tämän jälkeen olisi selvää paljon tuomarimaksuja on vielä maksamatta missä tahansa vaiheessa kautta mentäisiinkään. Meillä oli ainakin välillä vähän epäselvää, kuinka monen pelin tuomarimaksut me oltiinkaan maksettu ja miten paljon meillä pitäisi olla vielä rahaa, että kaudesta selvitään taloudellisesti.

Seurojen talousmallit, talouden suunnittelun ja seurannan prosessit yllättäviä

 Yli 30 lisenssipelaajan seurojen vastaajista yli 70 % kertoi talouden mallin olevan joko täysin tai osin keskitetty. Keskitetyllä talousmallilla tarkoitetaan sitä, että seuran laskut maksetaan yhdeltä tililtä. Hajautetussa talousmallissa jokaisella joukkueella on oma, seuran nimissä oleva tili, jonka kautta joukkueen maksut hoidetaan. 

Yllättävää oli se, että kyselyn mukaan osin tai täysin keskitetyn talousmallin seuroissa joukkueiden erotuomarikulut laskutetaan tai kohdistetaan Salibandyliiton toimittaman laskun perusteella yli 80 % vastaajien seuroista. Vain 20 % vastaajien seuroissa joukkueita laskutetaan/kulut kohdistetaan kauden alussa tehdyn talousarvion/taloussuunnittelun perusteella.

 

Kuva_4.png

Kaudella 2016-2017 60-70% vastaajien seuroista aikoo jatkaa joukkueiden laskuttamista/kulujen kohdentamista Salibandyliitolta saapuvan laskun perusteella.

CraftEerikkiläLIDLOsuuspankkiSuveraSubwayTeho sportTupla+UnihocVeikkausVW-HyötyautotBiokia
Fais est. 1993TalgrafStadiumTallinkSponsor InsightEversheds Asianajotoimisto

Käytämme sivustollamme evästeitä ja muita vastaavia tekniikoita. Tallennettavista tiedoista voit lukea tietosuojaselosteesta.