Tyttöjen pelaajapolku uudistuu

Vuonna 2009 otettiin käyttöön nykymuotoinen tyttöjen pelaajapolku. Valtakunnalliset leirit ja ikäluokkavalmentajat aloittivat toimintansa silloin. Silloiset valinnat tukivat sen hetken tarvetta. Nyt on aika ottaa käyttöön uudenlainen malli tukea huippusalibandyyn matkalla olevia urheilijoita.

Vuonna 2009 otettiin käyttöön nykymuotoinen tyttöjen pelaajapolku. Valtakunnalliset leirit ja ikäluokkavalmentajat aloittivat toimintansa silloin. Silloiset valinnat tukivat sen hetken tarvetta. Nyt on aika ottaa käyttöön uudenlainen malli tukea huippusalibandyyn matkalla olevia urheilijoita.

Tehostamisohjelma
Tyttöjen pelaajamäärät ovat pieniä verrattaessa poikien vastaaviin. Pitkän pohdinnan tuloksena käynnistetään tehostamisohjelma tyttöpelaajille. Ohjelma alkaa vuoden vaihteessa ja päättyy 2020, jolloin on yhteenvedon ja loppuraportin aika. Tavoitteena on tukea ikäluokkien kärkipelaajien matkaa kohti huippusalibandya.

Tehostamisohjelma kohdentuu vanhan pelaajapolkumallin kolmelle vanhimmalle ikäluokalle sekä kahdelle vanhasta pelaajapolusta uloskasvaneelle ikäluokalle. Aloitusryhmässä on pelaajia 1995-99-syntyneistä tyttöpelaajista. Tehostamisohjelmassa pelaajat voivat olla mukana viiden vuoden ajan.

Tehostamisohjelmaan valitaan maksimissaan 80 pelaajaa. Pelaajat valikoituvat viidestä eri ikäluokasta. Tavoitteena on löytää valtakunnallisesti parhaat valmiudet omaavat yksilöt.

Tehoryhmä
Tehostamisohjelman pelaajaryhmää kutsutaan tehoryhmäksi, jolla halutaan kuvata tyttöjen saamaa palvelua.

Tehoryhmä kokoontuu kahdesti vuodessa Eerikkilän urheiluopistolle leireilemään (toukokuu ja elokuu). Lisäksi kukin tehoryhmän pelaaja saa tuekseen ns. omavalmentajan. Omavalmentaja on mentori, joka tukee ja seuraa nuoren pelaajan matkaa eri tavoin.

Omavalmentaja
Jokaiselle pelaajalle nimetään Omavalmentaja tuekseen ja mentoriksi. Omavalmentajat ovat Salibandyliiton valmentajia, jotka toimivat urheiluakatemioissa, ikäluokkavalmennuksessa ja/tai maajoukkueissa. Yhdelle Omavalmentajalle tulee maksimissaan 8 pelaajaa tuettavakseen.

Omavalmentaja seuraa pelaajan pelejä, kuuntelee ja kyselee sekä auttaa arjen valmennuksellisissa haasteissa. Hän on perheen ja seuravalmentajan yhteyshenkilö.

Pelaajavalinnat
Ikäluokkavalmentajat ja U19-maajoukkuevalmentajat kartoittavat syksyn aikana ehdokasryhmän viiden ikäluokan pelaajista, joita halutaan ehdottaa tehoryhmän pelaajiksi. Tehoryhmän ehdokaslistan pelaajat saavat tiedotteen, jossa heille kerrotaan mahdollisuudesta päästä mukaan toimintaan. Sen jälkeen pelaaja, vanhemmat ja seuravalmennus yhdessä päättävät sitoutuvatko he mukaan toimintaan.

Koska kyseessä on nuoria pelaajia, on tärkeää, että vanhemmat ja seuravalmennus tiedostavat, mihin pelaaja on kutsuttu ja sitoutumassa. Näin uskomme pääsevämme parempaan lopputulokseen prosessissa.

Tehoryhmän toimintavuosi
Tehoryhmä aloittaa toimintansa toukokuussa 2015. Silloin Eerikkilän urheiluopistolle kutsutaan pelaajien ja omavalmentajien lisäksi vanhemmat ja seuravalmentajat. Toukokuun leirillä pelaajille tehdään kesän ajan harjoitustavoitteet.

Kesän jälkeen pelaajat kutsutaan elokuussa Eerikkilään, jossa pelaajat ja valmentajat suunnittelevat kehityskohteet kilpailukauden ajalle. Kilpailukauden lisäharjoittelu seuraharjoittelun ulkopuolella tapahtuu olemassa olevissa urheiluakatemioiden harjoitusryhmissä.

Urheiluakatemioihin integrointi
Pelaajien arjessa tekeminen vaikuttaa heidän kehitykseensä ja siihen vaikuttamalla on saatavilla tuloksia. Harjoitussuunnitelmat tehdään yhdessä seuravalmentajien kanssa niin, että pelaaja eivät kuormitu liikaa, mutta harjoittelevat riittävästi kehittyäkseen.

Urheiluakatemioissa on tarjolla osaajia eri osa-alueille. Lajiharjoittelun tuki saadaan oman lajin valmentajista. Muiden ominaisuuksien tukemiseen voidaan käyttää urheiluakatemioissa toimivia yleisvalmentajia tai muita valmennuksen tukitoimia – psyykkinen valmennus, ravintovalmennus, fysioterapia jne.

Kartoitusryhmät
Jotain vanhaakin jää vielä tässä vaiheessa. Nuorempien ikäluokkien kartoittaminen aloitetaan pelaajien ollessa 13-14-vuotiaita, 7. luokalla, jonka päätteeksi pelaajat kutsutaan valtakunnalliseen Pikku Pohjola 1 -leirille. Myös toisena pelaajapolkuvuotena kilpailukauden päätteeksi järjestetään Pikku Pohjola 2  -leiri, jonka jälkeen pelaajilla on mahdollisuus päästä ikänsä puolesta tehostamisohjelmaan. Pikku Pohjola -leirien jälkeen ikäluokille järjestetään tähdistöottelut kilpailukauden aikana.

Kohti parempaa yksilön palvelua
Tehoryhmän toiminnan tavoitteena on tukea pelaajan matkaa kohti huippusalibandya. Arjen tekemiseen vaikuttamalla ja riittävän lyhyen ajan tavoitteilla on tarkoitus pitää pelaajien innokkuus raikkaana. Yhdessä tekemällä pelaajien valmiudet paranevat ja pelin pitäisi kehittyä.

Pelaajan kehittämisessä koko ympärillä oleva verkosto on avainasemassa. Seuravalmentajat, oma valmentajat, akatemiavalmentajat, vanhemmat ja kanssapelaajat ovat henkilöitä ja henkilöryhmiä, joiden tulisi tukea pelaajan matkaa. Tavoitteena on valmentaa yksilöä, ihmistä, kuunnellen ja kysyen.

Toiminnan aloitus
Syksyn aikana ikäluokkavalmentajat ja U19-tyttöjen maajoukkuevalmentajat kartoittavat ehdokaslistaa ikäluokkien pelaajista. Vuoden vaihteen jälkeen pelaajat saavat tiedotteen kotiinsa, jossa pyydetään vahvistamaan osallistuminen sekä sitoutuminen tehoryhmän toimintaan.

Keväällä 2015 on pelaajille, vanhemmille ja seuravalmentajille infotilaisuus, josta erillinen kutsu (saatetaan yhdistää toukokuun leiriin).

Aikataulu
22.-24.5.2015 Tehoryhmän ensimmäinen leiri Eerikkilän urheiluopistolla
13.-16.8.2015 Tehoryhmän leiri Eerikkilän urheiluopistolla.

Lisätietoja: valmennuskoordinaattori Lasse Eriksson, lasse.eriksson(at)floorball.fi

Jaa artikkeli