”Talkoohenki ei ole suinkaan kuollut” - Espooseen ja Jyväskylään rakennettiin joukkovoimalla salibandyareenat

Espoossa paikalliset seurat Northern Stars ja SC Wild Titans ovat saaneet talkoilla aikaiseksi salibandykentän suureen, tyhjäksi jääneeseen teollisuushalliin. O2-Jyväskylä teki niin ikään talkoilla salibandykentän paikalliseen liikuntakeskukseen.

Vuonna 2014 perustettu Northern Stars on vastikään saanut uuden kodin Kilosta.
– Northern Stars perustettiin, kun todettiin tarve saada tyttöihin ja naisiin keskittyvä salibandyorganisaatio läntiselle Uudellemaalle, kertoo seuran toiminnanjohtaja Tapio Hämeen-Anttila (kuvassa), joka oli itse primus motorina synnytyksessä yhdessä vielä tuolloin Salibandyliitossa pääsarjapäällikkönä toimineen Jyrki Paajasen kanssa.

– Alun perin oli tavoitteena ruveta rakentamaan pelaajapolkua nuorimmista junioreista, mutta saimme saman tien sellaisen hypen aikaan, että meillä oli jo kaudella 2015–16 kahdeksan joukkuetta, Hämeen-Anttila kertoo.
– Harjoituspaikkojen puute oli heti murheenamme. Samoihin aikoihin valmistui Espooseen kehä III:n varteen K3 Sports -areena, jonne keskitimme suuren osan toiminnoistamme.

Tilanne ei kuitenkaan ollut ihanteellinen, ja kun myös pohjoisespoolaisella SC Wild Titansilla oli harjoituspaikkaongelmia, se alkoi yhdessä Northern Starsin kanssa suunnitella oman salibandyareenan hankkimista. Pitkän etsinnän ja monien kyselyiden jälkeen löytyi Espoon Kilosta tarkoitukseen sopiva, Oy Transmeri Ab:n jäljiltä muutama vuosi aiemmin tyhjäksi jäänyt toimisto- ja varastorakennus.
– Sisäkorkeuden piti olla vähintään kuusi metriä, pituutta vähintään 40 metriä ja palkkien jännevälin vähintään 20 metriä, Hämeen-Anttila kertoo kriteereistä.
– Myös kustannustehokkuus oli tietysti oleellinen asia.

Kolmen lajin kimppa
Entisistä Transmerin tiloista oli tieto jotain reittiä kulkeutunut Olympiakomitealle, joka alkoi selvitellä, mitkä lajit olisivat tuollaisten harjoittelutilojen tarpeessa. Salibandyliiton kautta asia tuli viime touko-kesäkuun vaihteessa Hämeen-Anttilan tietoon.
– Ilmoitin meneväni välittömästi katsomaan. Katselmuksessa olivat paikalla myös kiinteistöä operoivan Jussi Yards Oy:n edustaja sekä espoolaisten Olarin Voimistelijoiden ja trampoliinivoimisteluseura Bouncen edustajat. Totesimme yhdessä, että mahdumme sinne hyvin kaikki kolme.

Hämeen-Anttila varmisti nopeasti Salibandyliitosta olosuhdekriteerit.
– Liiton sivuilta löytyykin hyvä tsekkauslista, Hämeen-Anttila vinkkaa.

Byrokratian koukerot, muun muassa toimitilan käyttötarkoituksen muutoshakemus, piti hoitaa pikaisesti.
– Onneksi Espoon kaupungilla oli tahtotilaa toimia asiassa nopeasti, Hämeen-Anttila huokaa.
– Jo juhannuksen kieppeissä kirjoitimme vuokrasopimuksen omalta osaltamme.

Kädenojennuksia yrityksiltä
Yhteistyö poikajunioreihin keskittyvän SC Wild Titansin kanssa helpotti talousmatematiikassa, varsinkin kun kesä oli jo niin pitkällä, että juna oli jo tämän kauden osalta mennyt sekä liiton organisoimien turnausten saamisen että tyhjien vakiotuntien myynnin suhteen.
– Joustolattian hankkiminen oli yksi olennaisimmista päätöksistä. Sen osalta saimme useita isoja kädenojennuksia eri yrityksiltä. Tärkeää oli myös asiantuntija- ja kokemusfakta, jota tuli liiton olosuhdepäällikkö Esko Kyyhkyseltä, ”tuhansien mattojen mieheltä” Matti Karjalaiselta ja Jyväskylästä O2:lta, joka oli pari vuotta sitten rakentanut itselleen oman areenan, Hämeen-Anttila kiittelee.

– Lattiaa rakennettiin heinäkuussa kolmisen viikkoa. Mukana lattiatalkoissa oli useita kymmeniä juniorejakin, Hämeen-Anttila kertoo alustasta, joka on itse asiassa sama, millä neljä vuotta sitten pelattiin Tampereella naisten MM-kisat. Kaukalo puolestaan on peruja miesten MM-kisoista Riikasta vuodelta 2016.
– Oli tärkeää saada täysimittainen kenttä. Nyt se on 40 metriä pitkä ja 19 metriä leveä.

Nopeaa toimintaa
Kaikki oleellinen sujui niin nopeasti, että jo 10. elokuuta Stars Arenalla pelattiin ensimmäinen harjoitusottelu.
– Olemme tehneet yhteistyötä sekä Esport Oilersin että Westend Indiansin kanssa ja pyysimme tietysti heidän edustajansa paikan päälle tutkailemaan, mitä meillä on tekeillä. Indiansin C-poikien SM-sarjapeli olikin sitten ensimmäinen virallinen Stars Arenassa pelattu ottelu. Pikkuisen jännitti, miten kaikki sujuu, Hämeen-Anttila myöntää.

Hyvin meni, ja Arenassa tullaan tämän kauden aikana pelaamaan muun muassa kaikki Northern Starsin B-tyttöjen SM-kotipelit ja joitakin A-tyttöjen SM-kotipelejäkin sekä Indiansin A–C-juniorien pelejä. Myös futsal-turnauksia on Stars Arenaan tulossa.
– Muutama lähialueen lukiokin tulee pitämään täällä liikuntatunteja. Kokeilin kepillä jäätä, ja se kannatti, Hämeen-Anttila myhäilee.

Stars Arenaan on rakennettu myös kohtuullisen kokoiset katsomotilat, ja kiinteistön aiemman käytön peruilta pelaajien käytössä on kahdet pukuhuone- ja suihkutilat.
– Niitä on jatkossa tarkoitus rakentaa lisää joko talkoilla tai Jussi Yardsin toimesta, Hämeen-Anttila kertoo.
– Ja äänimaailman suhteen on jo tehty paljon. Mutta vielä on tekemistä, jotta salibandy, joukkuevoimistelu ja trampoliinivoimistelu eivät häiritsisi toisiaan.

Koti viideksi vuodeksi
Stars Arenan rakentaminen käyttökuntoon on kustantanut noin 60 000 euroa.
– Seurojen taustoilta löytyi onneksi tahoja, joilta löytyi tarvittava määrä lainarahaa, toteaa Hämeen-Anttila, joka on tyytyväinen myös siitä, että aktiivisia henkilöitä löytyy muitakin kuin hän itse.

– Minun ei tarvitse keksiä talkooaiheita ja soitella sitten ympäriinsä porukkaa paikalle haaliakseni. Joukkueet ja perheet itse ilmoittavat, jos heillä on esimerkiksi peleistä vapaa viikonloppu, ja kysyvät, mitä voisivat tulla tekemään. Jos joku väittää, että talkoohenki on Suomesta kuollut, niin hän on kyllä väärässä. Pitää vain olla oikea kohde, Hämeen-Anttila korostaa.

Stars Arena sijaitsee Espoon Kilossa osoitteessa Kutojantie 12. Kovin moneksi vuodeksi siitä ei ole Northern Starsin kodiksi, sillä kiinteistö on saanut purkutuomion.
– Mutta kyllä me täällä voimme arviolta viitisen vuotta olla, Hämeen-Anttila sanoo.
– Se on meidän näkövinkkelistämme suhteellisen pitkä aika. Ja kun sitten aikanaan muutamme, viemme ainakin maton ja kaukalon mukanamme.

Kolmanneksi suurin tarvitsi oman
Jyväskylässä O2:n kovavauhtinen kasvu teki välttämättömäksi oman salibandykentän saamisen.
– Kaupungissa on tosi vähän varsinkin isoja salibandytiloja, O2:n toiminnanjohtaja Jani Saukko toteaa.
– Kaupungin omia kenttiä on kaksi, ja lisäksi Buugin liikuntakeskuksessa oli yksi.

Juuri Buugin liikuntakeskukseen O2 sitten päätyi rakentamaan oman kentän, paikalle, jossa oli aiemmin ollut salibandykenttä.
– Toiselle salibandykentälle ei kuitenkaan ollut riittävästi käyttöä vielä silloin 11 vuotta sitten, kun Buugi perustettiin. Niinpä se muokattiin sulkapallon ja tenniksen käyttöön. Me muokkasimme sen takaisin salibandyareenaksi, Saukko kertoo.

O2:n kenttä on ollut nyt käytössä noin vuoden.
– Pari vuotta olimme etsineet sopivaa paikkaa, Saukko jatkaa.
– Marraskuussa 2017 teimme Buugin kanssa sopimuksen.

O2 Jyväskylän halli

O2:ssa on kaiken kaikkiaan 1200 jäsentä, joista noin tuhannella on liiton pelipassi. O2-Jyväskylä on pelipasseilla mitattuna Suomen kolmanneksi suurin salibandyseura.
– Varsinaista talkooväkeä oli parikymmentä. Toki enemmänkin olisi voinut olla, Saukko myöntää.
– Yhtenä tärkeänä aktiivisena tekijänä oli eräs remonttifirmassa työskentelevä henkilö, joka sitten osasi kysyä vinkkejä muilta alan ammattilaisilta. Toki kyselimme ratkaisumalleja muualtakin muun muassa lattia-asioissa. Joustolattian asentaminen oli se suurin homma.

Talkootyön arvo 40 000 euroa
O2 tilasi kentälleen uuden Taraflex-maton pohdittuaan ensin käytettyä ja paljon edullisempaa mattoa, joka löytyi Joensuusta.
– Tulimme kuitenkin siihen tulokseen, ettei vanha matto olisi ollut uudelleen asennettuna riittävän tasainen.

Myös kaukalo ostettiin uutena.
– Talkootyöt mukaan luettuna kokonaisbudjetti oli noin 100 000 euroa. Talkootyön arvoksi olemme siitä laskeneet 40 000 euroa, toiminnanjohtaja Saukko kertoo.
– Lattiavanerit saimme UPM:ltä niin edullisesti, että siltä osin voidaan puhua noin 20 000 euron arvoisesta lahjoituksesta.

Mesenaattikampanjan kautta yritykset, seuran jäsenet ja muut yksityishenkilöt pystyivät tukemaan O2:n hanketta. Kampanja tuotti noin 18 000 euroa. Jäljelle jäänyt kustannus katettiin edelliskausien ylijäämillä.

Oma ponnistus kannatti
Uusi kenttä on 90-prosenttisesti O2:n omien joukkueiden käytössä. Seuran miesten edustusjoukkue pelaa Divarissa ja naisten edustusjoukkue NLB-liigassa. Ne pelaavat kuitenkin kotiottelunsa Palokan koulukeskuksessa, koska oma areena ei täytä ko. sarjatasoille asetettuja kriteerejä. Esimerkiksi 200 hengen katsomo ei riitä kuten eivät myöskään turva-alueet kaukalon laitojen ja seinien välillä.
– Arkipelejä kentällämme pelataan tällä kaudella noin parikymmentä, muun muassa A-tyttöjen ja B-poikien SM-sarjaa.

Miesten että naisten edustusjoukkueetkin harjoittelevat Buugissa kerran viikossa.
O2 on vuokrannut kenttä- ja katsomotilan Buugilta viiden vuoden sopimuksella. Tänä syksynä areenalle rakennettiin videokamerajärjestelmä.
– Se on iso parannus kokonaisuuteen, Saukko myhäilee.
– Siitä on valmennuksellekin paljon hyötyä.

O2:n oma ponnistus oli vähintäänkin omasta kentästä tulevan hyödyn väärti.
– Niin paljon tuskailimme aiemmin kunnollisten harjoitustilojen puutteen vuoksi. Olisimme varmaankin jossain vaiheessa joutuneet vähentämään joukkueiden määrää.  Nyt meillä ei ole tarvetta laittaa kasvulle jarrua, kun olosuhdeongelma saatiin hetkellisesti ratkaistua, Jani Saukko painottaa.

Salibandyliiton olosuhde- ja vaikuttamistyön perusteet kumpuavat Salibandystrategiasta ”Visio 2028”:

Yhteiskunnan mahdollisuudet olla luomassa hyvinvointipalveluita kansalaisille ovat jatkossa yhä rajallisemmat. Haluamme olla mukana tekemässä yhteistyökunnistamme parempia ja viihtyisämpiä paikkoja asua ja elää edesauttamalla henkilöiden omaa kykyä ja halua pitää omasta hyvinvoinnistaan parempaa huolta. Salibandy on enemmän kuin urheilua. Lisäämme hyvinvointia salibandyn avulla. Olemme aktiivinen toimija suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin rakentamisessa sekä kansainvälisessä salibandy-yhteisössä. Tiedostamme oman yhteiskunnallisen vastuumme ja toimimme sen mukaisesti.  (Salibandystratgia – Visio 2028)

Teksti: Matti Hannula
Kuvat: Matti Hannula ja O2-Jyväskylä

Jaa artikkeli