SSV cuphistorian jättiläinen, divarijoukkue yllättänyt finaalissa kolmesti

Loviisan Torista tulee lauantaina seitsemäs divarijoukkue, joka yrittää TEHO Sport Suomen Cupin finaalissa liigaryhmän kaatamista. Kolmelta se on onnistunut.

Divarin Loviisan Tor yrittää lauantaina klo 18 Tampere Areenalla horjuttaa Salibandyliigaa dominoivaa Classicia TEHO Sport Suomen Cupin finaalissa. Tilastot eivät ole alempisarjalaisen osalta lohduttomat, sillä yllätyksiä on nähty ennenkin.

Salibandyn miesten cupfinaali on mitelty liigajoukkueen ja divarijoukkueen välillä kuudesti, ja voitot ovat 3-3. On kuitenkin myönnettävä, että yllätystulokset eivät ole aivan lajikehityksen viimeisimmiltä vuosilta.

Kaudella 1989 – 1990 Divarin Josba yllätti kestomestari S.C. Dalmacin 5-3. Heti seuraavana vuonna Viikingit löi Dalmacin 2-1 nousten samana keväänä pääsarjaan.

Kaudella 1991-1992 silloin jo liigaan noussut Josba nitisti Janne Innasen loistotorjunnoista eläneen Jönnin 1-0.

Vuosituhannen lopulla Divarissa vieraillut SSV nitisti vuosaarelaisten paikallisfinaalissa Viikingit 3-2 noustakseen saman kauden päätteeksi takaisin liigaan.

Puhutuin tapaus nähtiin sitten 2002 – 2003, jolloin Josba riepotti Janne Tähkän johdolla finaalissa NST:tä kiusallisin lukemin 19-4. Tämän vuoden finaalissa viilettää kaukalossa Loviisan Torin paidassa Janne Tähkän poika Kasper.

Lue myös Pääkallosta: Isä-Tähkällä kova kuitti pojalle: ”Sitten kun teet cupin finaalissa 8 maalia, niin jutellaan”

81.jpg

Vielä 2010 – 2011 ylsi Divarista finaaliin Krister Savosen johdolla Ilves, joka taipui SPV:lle 7-1.

Miesten Suomen Cup ratkottiin ensi kertaa jo 1988 – 1989, jolloin BET kaatoi finaalissa Dalmacin. Vaikka Jarmo Perttilän ja Heikki Vienolan tähdittämä Dalmac voitti kaksi Suomen mestaruutta ja yhteensä neljä SM-mitalia, helsinkiläisjuggernautin kaikki kolme perättäistä cupfinaalia 1989 – 1991 päättyivät tappioihin.

Seuraavat viisi vuotta cupia hallitsivat vuorovuosin Josba ja Viikingit, kunnes esiin alkoi putkahdella lajin tulevia suurmenestyjiä ensin SSV:n ja sitten Oilersin napatessa pokaalin.

Kaikkiaan SSV on voittanut Cupin kahdeksan kertaa, Josba neljästi ja Viikingit sekä Tapanilan Erä kolmesti. Aikanaan surkeana cupjoukkueena tunnettu Erä kasvoi sittemmin kilpailun spesialistiksi, vaikka liigaa joukkue ei kyennyt koskaan valloittamaan.

Tapanilan Erä ei koskaan hävinnyt cupfinaalia, kun taas lauantaina loppuottelussa taisteleva Classic on kokenut kahden voittonsa vastapainoksi peräti viisi finaalitappiota. Josba on lähtenyt loppuottelusta häviäjänä neljästi ja Oilers kolmesti.

Melkoinen voittoporosentti jäi myös SSV:lle, joka voitti yhdeksästä cupfinaalistaan kahdeksan.

Ensimmäinen cupvoitto on usein ennustanut tulevaa liigamenestyjää, sillä Josba (1989 – 1990), Viikingit (1990 – 1991), Oilers (1995 – 1996), Classic (2003 – 2004), SPV (2010 – 2011) ja Happee (2012 – 2013) valloittivat varoituksena Cupin ennen ensimmäistä liigamestaruuttaan.

Osta lippusi lauantaiseen TEHO Sport Suomen Cupin huipennukseen: lippu.fi/salibandy

25_1.jpg

Teksti: Mika Hilska

Jaa artikkeli