Salibandyn pääsarjapelaajalle kahden kuukauden toimintakielto dopingrikkomuksesta

Salibandyliiton hallitus on määrännyt kahden kuukauden urheilun toimintakiellon Marianne Vitelille kiellettyä ainetta sisältäneen dopingtestinäytteen vuoksi.

Vitelin antamasta näytteestä löytyi pseudoefedriiniä, jota käytetään esimerkiksi flunssalääkkeissä.

Vuonna 1999 syntynyt Viteli antoi positiivisen dopingtestinäytteen syyskuun lopussa naisten Salibandyliigaottelun jälkeen Tampereella. Urheilija edustaa tamperelaista Kooveeta. Näytteestä todettiin pseudoefedriiniä yli Maailman antidopingtoimisto WADAn asettaman rajapitoisuuden. Pseudoefedriini kuuluu WADAn Kiellettyjen aineiden ja menetelmien luetteloon.

Antidopingasioiden valvontalautakunnalle antamansa selvityksensä mukaan urheilijalla oli pelipäivän aamuna ollut jo pitkään jatkuneen flunssan seurauksena tukkoisuutta. Hänen isänsä oli antanut vaivoihin omaa Duact-reseptilääkettään. Urheilija ei sanojensa mukaan tiennyt lääkkeen sisältävän pseudoefedriiniä. Hän luuli, että Duact on sallittu flunssalääke. Viteli ei pelannut kyseisessä ottelussa. Urheilija ilmoitti myös testissä käyttäneensä kyseistä lääkettä.

– Olihan se iso järkytys, kun tieto tuli ilmi. Sittemmin tukiverkoston kanssa asiaa läpi käytyäni mieli on jo kohentunut. Olen erittäin pahoillani tapahtuneesta ja vastedes aion olla enemmän kuin huolellinen, jos ja kun pitää turvautua lääkkeisiin. Sen olen nyt kantapään kautta oppinut, että koskaan ei voi olla liian varovainen näiden asioiden suhteen, Marianne Viteli toteaa.

Valvontalautakunnan näkemyksen mukaan Viteli ei ole syyllistynyt tahalliseen dopingrikkomukseen. Hän ei ole kuitenkaan toiminut riittävän huolellisesti asiassa selvittääkseen ottamansa lääkkeen ainesosat ja niiden kuulumisen WADAn kiellettyjen aineiden luetteloon. Kyseessä on reseptilääke, johon tulee suhtautua käsikauppalääkkeitä vakavammin.

Valvontalautakunta toteaa, ettei Vitelin menettelyssä voida katsoa olleen merkittävää tuottamusta tai laiminlyöntiä. Valvontalautakunta kuitenkin katsoo, että varoitus ei ole riittävä seuraamus urheilijan menettelystä ja suosittelee selvityksessään Vitelille kahden (2) kuukauden urheilun toimintakieltoa.  

Salibandyliiton hallitus asettui päätöksessään Valvontalautakunnan suosituksen kannalle.

– Erittäin harmillinen huolimattomuusvirhe ja rangaistus nuorelle pelaajalle. Dopingrikkomukset tulee aina ottaa vakavasti ja sen vuoksi rangaistukselta ei tässäkään voida välttyä. Tämä toivottavasti muistuttaa kaikkia pelaajia siitä kuinka huolellinen lääkkeiden ottamisen kanssa tulee olla, pahoittelee Salibandyliiton puheenjohtaja Ismo Haaponiemi ilmi tullutta tapausta.

Vitelille annettu päätös tuli voimaan 15.12.2017, jolloin Salibandyliiton hallitus käsitteli asian kokouksessaan.

———–
Lisätietoja: Salibandyliiton puheenjohtaja Ismo Haaponiemi, puh. 050 408 0045.

Jaa artikkeli