Prahan MM-kisaisännäksi lähtevä Toni Lötjönen: Suomalaiset maajoukkuefanit ovat huippuluokkaa

Suomalaisten fanien ei tarvitse ottaa missään mallia ruotsalaisista vaan päinvastoin, Prahan MM-kisoihin valmistautuva Ylijohtava naulaa.

Salibandyliiton ja Elämysmatkojen järjestämä fanimatka joulukuussa Prahan MM-kisoihin tehdään kovan luokan seurassa, kun matkaisäntinä toimivat Toni Lötjönen ja Mikko Kohonen. Molemmat tunnetaan paitsi lajin huippupelaajina myös sanavalmiina ja esiintymistaitoisina lajipersoonina.

– Tarkka tehtävänanto on vasta tulossa, mutta mukaan on lähdössä paljon yhteistyökumppaneita ja faneja, ja meidän päätehtävämme on tietysti pitää fiilistä korkealla, salibandyn Ylijohtavana tunnettu Toni Lötjönen vinkkaa.
– Yhteisen fiiliksen hitsaamisen ja asiaan totta kai kuuluvan Suomi-hengen nostatuksen lisäksi pystymme varmasti tuomaan myös asiantuntemusta porukan käyttöön ja analysoimaan pelejä. Siten reissulle osallistujat saavat kättä pitempää siitä, mitä on tulossa ja mitä kaukalossa tapahtui.
Varsinaista rooli- tai tehtäväjakoa Toni Lötjösen ja Mikko Kohosen välillä tuskin tarvitaan.
– Mikollahan on paljon maajoukkuekokemusta ja kaapissa MM-kultaa, joten hän varmaan hallitsee maajoukkuepuolen parhaiten mutta itse odotan pystyväni täydentämään sitten analyysipuolta. Persooninahan olemme aika samanlaisia, ja tänä syksynä tulee itse asiassa 20 vuotta siitä, kun tapasin Mikon ensimmäistä kertaa nuorten maajoukkueleirillä, Toni Lötjönen paljastaa.

20988895841_c864e3a993_z.jpgLiigapelit legendaarisessa SBS Porissa 1999 aloittanut Toni Lötjönen pelasi 207 pääsarjapeliä, joissa kertyi yhdeksän syöttöpistettä ja 12 jäähyminuuttia. Kolme perättäistä Suomen mestaruutta SSV:ssä sai seurakseen pronssin HIFK:ssa 2003 ja hopeaa SSV:ssä 2012. Tuolloin keväällä 2012 juhli toisessa päässä kenttää SPV:n punaisissa mestaruutta Mikko Kohonen, jonka uran tiivistämiseen tarvitaan vielä enemmän merkkejä. Ennen tätä kautta 508 liigapeliä tehoilla 541+302=843, ja lisää tulee koko ajan. Kaikki kolme SPV:n Suomen mestaruutta, kaksi hopeaa ja neljä pronssia, joista yksi kumpaakin Happeessa, jota liigassa 1997 debytoinut Kohonen edusti kesään 2007 saakka. Maajoukkuetilastoissa eroa syntyy vielä enemmän: Lötjösellä kuusi miesten maaottelua ja Kohosella 83, joissa 68 tehopistettä ja kaksi maailmanmestaruutta ja kaksi MM-hopeaa.

– Muutamat MM-kisat on tullut seurattua katsomosta Suomi-fanipaita päällä, urheiluun laajalti perehtynyt Toni Lötjönen vähättelee.
– Liigan fanitoiminnassa on edetty vielä pienin askelin, mutta onhan se jopa kumma juttu, miten suomalaiset aina syttyvät, kun maajoukkue pelaa. Mistä aina kaivautuukin tuhansia Suomi-faneja pelipaidoissaan ja hienossa karnevaalitunnelmassa. Liigapeleihin verrattuna sitä varmaan helpottaa, että kisoja on kahden vuoden, tai jos miesten ja naisten kisat lasketaan, vuoden välein, ja tarjolla on hieno elämys, jossa pääsee reissaamaan. Vastaava tilanne näyttää olevan muissakin palloilulajeissa.

Ja kuuleeko pelaaja kannustuksen sinne kaukaloon? No totta kai kuulee. Ja ”kannustuksen” myös.
– Mitä enemmän porukkaa ja ääntä, sitä parempi tunnelma, ja vaikuttaahan se jokaiseen pelaajaan, Toni Lötjönen naulaa ja naurahtaa omalle spesiaalilleen:
– Itsehän tykkäsin aina erityisesti pelata vieraskentillä, joilla porukka yritti psyykata, ja maalivahdillahan pakettiin kuuluu parhaimmillaan se maalin takana seisova äijä, jolla herjoja riittää. Mitä rääväsuisempaa, sitä parempi, ja itse sain negatiivisesta huutelusta aina valtavan määrän positiivista latausta.

Huipullakin pelaa pelaajia, jotka hoitavat oman ruutunsa mieluiten ilman isompaa hässäkkää ja huomiota. Toni Lötjönen ja Mikko Kohonen eivät siihen joukkoon ole koskaan kuuluneet.
– Varmasti ollaan molemmat nautittu eniten isoista peleistä, isoista panoksista ja isoista yleisöistä. Se näkyy meidän kaltaisillamme pelaajilla kaikessa. elekielessä, olemuksessa, tuuletuksissa…

Toni Lötjönen on torjunut palloja myös Ruotsin liigassa ja tuntee muutenkin hyvin tuon merentakaisen naapurimme, jonka urheilukulttuuria esimerkiksi suomalainen jalkapalloväki päivittäin haikailee tänne.
– Minun kokemieni maajoukkuetapahtumien perusteella suomalaisten salibandyfanien ei todellakaan tarvitse hävetä meininkiään tai ottaa mallia ruotsalaisista, Ylijohtava yllättää.
– Suomalaisten kannustus omalle maajoukkueelle on ollut todella äänekästä ja fiksua, ja hyvin käyttäytyvistä suomalaisfaneista voivat muut mieluusti ottaa mallia.

Suomen Salibandyliiton virallisen MM-fanimatkan kisakone on täyttynyt hyvää vauhtia; jäljellä on vielä parisenkymmentä paikkaa. Suomalaisten fanikatsomo finaaliviikonlopun ratkaisupeleihin on muutoin käytännössä loppuunmyyty, joten ainoastaan fanimatkapaketin varaamalla voit varmistaa paikkasi omien joukoissa katsomossa, jossa tunnelma on taatusti korkealla! Lue lisää ja varaa paikkasi unohtumattomalle kisamatkalle, jonka matkaisäntinä toimivat lajin kaksinkertainen maailmanmestari Mikko Kohonen sekä sosiaalisessa mediassa urheilukommenteillaan tunteita herättävä ”Ylijohtava” Toni Lötjönen.

Täydellinen fanimatkapaketti sisältää suorat meno- paluulennot Prahaan, kahden yön majoituksen vanhassa kaupungissa aamiaisineen suositussa ja modernissa MotelOne -hotellissa, lentokenttäkuljetukset Prahassa, matkaisäntien otteluennakot ja muun matkaohjelman, fanipaidan sekä otteluliput Suomen fanikatsomoon finaaliviikonlopun peleihin hintaan alkaen 890 €

Lennot + lippupaketti sisältää suorat meno- paluulennot Prahaan sekä otteluliput Suomen fanikatsomoon finaaliviikonlopun peleihin alk. 495 €. Lue lisää MM2018 Praha -sivuilta

15833711499_ceceb3f30b_z.jpg

Teksti: Mika Hilska
Alakuva: Ville Vuorinen

Jaa artikkeli