Huippu-urheiluohjelma käynnistyy Mäkelänrinteessä

Mäkelänrinteen urheilulukiossa, Helsingissä, alkaa lukuvuonna 2016-17 salibandyn huippu-urheiluohjelma, joka toteutetaan kolmikantayhteistyönä Salibandyliiton, Mäkelänrinteen urheilulukion ja Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikön kanssa.

Huippu-urheiluohjelma on osa uudistuvaa Salibandyliiton huippu-urheilijan polkua ja Huippu-urheiluyksikön suosittelemaa linjaa, jossa lajien huippuyksilöille tarjotaan valmennusta huippuvalmentajien kanssa parhaissa olosuhteissa.

”Märsky” on luonnollinen valinta yhteistyölle ja huippu-urheiluohjelman aloitukselle. Tällä hetkellä Märskyn lajiharjoitusryhmässä on jo 44 urheilijaa ja salibandy on ollut oppilaitoksen painopistelajina jo vuodesta 1996 alkaen.

Olympiavalmennuskeskus rakenteilla

Märsky on osa pääkaupunkiseudun urheiluakatemiaa, Urheaa, joka on vahvasti kehittämässä Märskyn yhteyteen Olympiavalmennuskeskusta. Oppilaitoksen yhteyteen nousee uusi lisärakennus, johon rakennetaan useita uusia harjoitustiloja. Näistä tulevista ja olemassa olevista harjoittelutiloista muodostuu arkinen harjoitteluympäristö myös salibandypelaajille.

Yksilön kehittäminen
osana seuravalmennusta

Huippu-urheiluohjelman tavoitteena on kehittää suomalaista salibandyvalmennusta ja synnyttää yksilön kehittämiseen uusia toimintatapoja seurojen ja huippu-urheiluohjelman valmentajien välillä. Yksilön näkökulmasta huippu-urheiluohjelman tavoitteet ovat kansainvälisessä huippusalibandyssa.

Lasse ErikssonIsossa kuvassa pelaajien valmiuksia kehitetään kohti miesten maajoukkuetta. Huippu-urheiluohjelmasta vastaa Nuorten Olympiavalmentaja (NOV) Lasse Eriksson (kuvassa).

Muut valmentajat ovat miesten maajoukkueen fyysinen valmentaja Ari Haapalainen ja fysioterapeutti Aleksi Öhman sekä Märskyn lajivalmentaja Kati Suomela. Näiden valmentajien avulla huippu-urheiluohjelmaan valittujen urheilijoiden henkilökohtaiset kehitys- ja harjoitussuunnitelmat toteutetaan.

Jokaiselle valitulle pelaajalle tehdään yksilöllinen kehitys- ja harjoitussuunnitelma yhteistyössä seuravalmennuksen kanssa. Suunnitelman pohjalta yksilöille laaditaan harjoitusohjelmat ja harjoittelun painopisteet eri ajanjaksoille. Kehittymisen seurantaa tehdään yhdessä seuravalmentajien kanssa.

Parhaat pelaajat, parhaassa
valmennuksessa, parhaissa olosuhteissa

Huippu-urheiluohjelmaan pääseminen edellyttää, että urheilija on tai hakee Märskyn oppilaaksi. Haku Märskyyn tapahtuu normaalisti yhteishaun kautta. Näistä hakijoista ja sisällä olevista oppilaista valitaan kohdennetusti huippu-urheiluohjelman urheilijat.

Kaikki parhaat yksilöt eivät valitse akateemista uraa tai eivät koe saavuttavansa parasta lopputulosta opiskelemalla suomen kielellä. Salibandyliitto on sopinut yhteistyökouluiksi huippu-urheiluohjelmaan ammatillisista oppilaitoksista Helmi Liiketalousopiston ja ruotsinkielisen lukion Brändö Gymnasiumin.

Huippu-urheiluohjelma on kohdennettu eri ikäluokkien terävimmälle kärjelle, joiden harjoittelua halutaan tehostaa matkalla kansainväliseen huippusalibandyyn. Tällä valinnalla Salibandyliitto haluaa tukea vahvemmin yksilöiden kehittymistä seuravalmennuksessa.

Huippu-urheiluohjelman sisällöt

  • Urheilijan lääkärintarkastus
  • Yksilöllinen kehitys- ja harjoitussuunnitelma
  • Kehityksen seurantapalvelut – testaus, otteluseuranta
  • Henkilökohtainen valmennus – ohjaus, opetus, keskustelut
  • Ajankäytön suunnittelu – koulu, ravinto, lepo, harjoittelu
  • Henkilökohtainen opintosuunnitelma – kaksoisura
  • Oppilaitoksen ja Urhean tukipalvelut

Lisätietoja Salibandyliitossa:
Lasse Eriksson
Nuorten Olympiavalmentaja
puh. 0400 529 016
lasse.eriksson(at)floorball.fi

Jaa artikkeli