MAAJOUKKUETIE FBA on tarkkailuprosessi maajoukkueisiin tähtääville

Salibandyn MAAJOUKKUETIE FBA ei ole pelkästään pelaajien kehittämisen prosessi. Se on myös konkreettinen tarkkailupaikka maajoukkueisiin tähtääville pelaajille.

MAAJOUKKUETIE FBA ei ole vain systemaattinen tapa kehittää pelaajia ja seurata heidän edistymistään. Se on myös sitä, mitä nimi vinkkaa: tarkkailuprosessi seulottaessa ikäluokkien parhaimmistoa maajoukkueisiin.

– MAAJOUKKUETIE FBA -tapahtumat ovat maajoukkueiden virallisia tarkkailutapahtumia, Salibandyliiton huippu-urheilujohtaja Jarkko Rantala tiivistää.
– B- ja C-juniorien, jotka tähtäävät U16- tai U19-maajoukkueeseen, pitää olla mukana MAAJOUKKUETIE-toiminnassa vaikka tietysti perustellut kuten sairastumiset ja loukkaantumiset ja maajoukkuevalmennuksen kanssa yhdessä sovitut poissaolot ovat mahdollisia. Olemme hakeneet malleja muista lajeista. Toiminnan pitää olla vahvasti integroitu U19- ja U16-maajoukkueisiin.
Rantala listaa toiminnan etuja.
– On tärkeää, että maajoukkuevalmentajat pääsevät tarkkailemaan pelaajia tasalaatuisessa ympäristössä, kun he muuten pelaavat pitkälti eri konteksteissa. Samalla, kun toiminta on tarkoitettu koko ikäluokalle, seuraavakin porras pääsee näkemään itse, missä ikäluokan kärki menee, huippu-urheilujohtaja sanoo.,
– Tapahtumien ansiosta maajoukkuevalmentajat näkevät pelaajat kolme kertaa vuodessa, joten he näkevät nuorten pelaajien kehittymisen hyvin läheltä ja säännöllisesti. Tapahtumissa he tapaavat myös ison joukon seuravalmentajia, jolloin myös kommunikointi heidän kanssaan nousee eri tasolle. Toivoisin vielä lisää paikalle myös United-pelaajien seuravalmentajia katsomaan pelejä ja tapaamaan niin maajoukkuevalmentajia kuin muita seuravalmentajiakin. Maajoukkueiden toiminta on osa tätä kokonaisuutta eikä vai tapahdu erillään tuolla jossain.

Jopa 250 pelaajaa samana viikonloppuna maajoukkuevalmentajien silmien alla

Suomen U19-maajoukkuetta kohti kahden vuoden päässä Tshekissä häämöttäviä MM-kisoja vievä Jarmo Härmä nostaa esiin niin potentiaalisten maajoukkuepelaajien kokoamisen yhteen ja lähentymisen seurojen kanssa kuin myös koko ikäluokan kehittämisen.
– Tämä on iso paketti, ja U19-maajoukkueen valmennus pääsee tarkkailemaan 240-250 pelaajan otteita per tapahtuma. On ensiarvoisen tärkeää nähdä heidät pelaamassa tasokkaita pelejä toisiaan vastaan eikä tarvitse tehdä ihan niin paljon tarkkailukierroksia ympäri Suomenniemen. Toki niitäkin edelleen tehdään, vaikka ensi kaudella iso osa junioreiden huippupeleistä näkyykin netissä.
Yhteiset tapahtumat helpottavat olennaisesti myös maajoukkuevalmentajien ja seuravalmentajien välistä kanssakäymistä.
– Maajoukkuevalmentajat ovat mukana valmennuskoulutuksissa keskustelemassa pelistä, ja haluan aina muistuttaa, että seuroissa se työ tehdään ja siksi haluamme kuulla seuravalmentajien näkemyksen asioista. Ilman sitä vuorovaikutusta maajoukkuevalmentajien työ olisi vaikeampaa.
Nimestään huolimatta MAAJOUKKUETIE FBA -toiminnan merkitys ei rajoitu vain nykyisiin ja tuleviin maajoukkuepelaajiin.
– Isommassa kuvassa tehtävämme on kehittää koko ikäluokkaa, ja toiminta seuraa ja tukee sitä, että pelaajat motivoituvat pitkässä juoksussa kehittämään itseään, Jarmo Härmä muistuttaa.

Seuravalmentajat avainasemassa

Suomen U16-poikien päävalmentaja Jussi Huovinen sanoo, että U16-toiminta on luonnollisestikin hyvin lähellä MAAJOUKKUETIE FBA -toimintaa.

– Pääsemme käytännössä tapahtuman kautta näkemään ikäluokan kärkiyksilöt koko maasta ja samalla viemään United –pelaajille samoja asioita, kuin maajoukkueessakin käydään läpi. United-pelaajien valmentaminen on pitkälti samaa kuin maajoukkueenkin, ja samalla pelaajien ymmärrys painottamistamme asioista kasvaa.
United-pelaajat saavat tapahtumien aikana palautetta, ja United seurojen valmentajille lähtee sitten yleisemmällä tasolla viestiä siitä, millaisia asioita haluaisimme toiminnassa nähdä ja missä asioissa saattaa olla puutteita kansainvälisen pelin näkökulmasta. Nämä ovat tietenkin asioita, jotka seuravalmentajat voivat halutessaan huomioida tai jättää huomioimatta, Jussi Huovinen painottaa.
– Meidän ei kuulu emmekä yritä sanella, miten seuroissa pitäisi pelata vaan seurojen erilaisuus on lajin rikkaus. Pyrimme aktivoimaan seuravalmentajia ja he voivat halutessaan olla meihin yhteydessä keskustellakseen pelaajiensa kehittämisestä.
Yhteys varsinaiseen maajoukkuetoimintaan on tiivis myös MAAJOUKKUETIE FBA -yhteistyöseurajoukkueiden kanssa.
– Tapahtumien aikainen koulutus liittyy C-ikäluokassa varsin tiiviisti U16-maajoukkuetoimintaan, jonka kautta pääsemme keskustelemaan säännöllisesti MAAJOUKKUETIE FBA -seuravalmentajien ja seurojen valmennuspäälliköiden kanssa pelaajista ja pelistä. Keskustelut avartavat meidän kaikkien yhteistä ymmärrystä ikäluokan kehityssuunnasta.
Maajoukkuevalmentajat ovat tapahtumissa näkyvästi läsnä, mutta se ei ole kaikkein tärkein asia.
– Meille isoin arvo tapahtumassa on pelaajien näkemisessä, tapahtumasta kertyvässä videomateriaalissa, johon pääsemme tapahtuman jälkeenkin palaamaan ja kohtaamisissa pelaajien, valmentajien ja valmennuspäälliköiden kanssa. Kun ikäluokan parhaat tuodaan samaan paikkaan se jo itsessään luo voimakkaan yhteisöllisyyden tapahtumaan.

Tyttöjen huippu on kapeampi ja tulee monesta suunnasta

– Tyttöjen kärkipelaajista iso osa tulee nimenomaan United-joukkueista, ja meillä pitää olla erittäin hyvä yhteistyö myös heidän seurojensa kanssa, U16-tyttöjen maajoukkueen päävalmentaja Hannu Santanen kertoo.
Ikäluokan kärjen kokoontuminen yhteen on kullanarvoinen asia.
– Maajoukkuevalmennuksen kannalta tärkeintä on saada pelaajat useamman kerran vuodessa pelaamaan keskenään verrattuna siihen, että kävisimme silloin tällöin katsomassa heidän pelaamistaan omien seurajoukkueiden otteluissa.
Salibandyn pelaaminen ikäluokan kärjen yhteisessä tapahtumassa saattaa olla yllättävän erilaista kuin omassa tutussa ja turvallisessa ympäristössä.
– Maajoukkueen kannalta on luonnollisesti hyödyllistä nähdä, miten pelaaja toimii oudossa ympäristössä, kun vierellä eivät olekaan omasta seurasta tutut ketjukaverit. Voi olla pelaajia, jotka onnistuvat hyvin seurajoukkueessa mutta eivät niin hyvin meidän tapahtumissamme mutta myös toisinpäin. Joku voi pelata loistavasti vaikkei seurajoukkueessa ollutkaan saanut itsestään vielä parasta irti, Hannu Santanen muistuttaa,
– Haluamme saada hyvän yhteistyön toimimaan myös United-seurojen kanssa, vaikka se ei seurojen suuren määrän vuoksi vielä olekaan ehtinyt kovin syvälliseksi. Ainakin itse olen kokenut, että keskustelu ja asioiden jakaminen on lisääntynyt paljonkin, ja sitä helpottaa, että seuravalmentajat, valmennuspäälliköt ja maajoukkuevalmentajat pääsevät tapaamaan säännöllisesti yhdessä. Samalla myös yhteydenpitoa helpottaa, että joukkueiden ja pelaajien määrä on tyttöpuolella pienempi. Yhteistyö maajoukkueen ja MAAJOUKKUETIEllä toimivien kanssa on jo hyvää, ja olemme päässeet keskustelemaan, miten viemme toimintaa eteenpäin nimenomaan tyttöpuolella.

MAAJOUKKUETIE FBA kasvattaa myös henkisesti eteenpäin

– MAAJOUKKUETIE FBA -ja seurajoukkuevalmentajien kanssa on ollut hyvä vuorovaikutus tapahtumissa ja olemme pystyneet linkittämään muun muassa pelillisiä teemoja sisältöön myös suoraan nuorten maajoukkuetoiminnasta, näkee U19-tyttömaajoukkueen päävalmentaja Aki Vilander.
– Tämän lisäksi on todettava, että valmennuksen laatu seurojen junioripuolella alkaa olemaan todella kovalla tasolla, ja sitä kautta olen myös itse saanut hyvää sparrausta minkälaisia pelaajia meille on tulevaisuuden maajoukkueisiin kasvamassa. Täytyy rehellisesti todeta, että tulevaisuus tyttöpuolella näyttää todella valoisalta, Vilander kiittää.
– Olen myös kokenut pelaajien kanssa keskusteltuani, että heidän, jotka tähtäävät huipulle, on helpompi ottaa seuraava askel maajoukkuetoimintaan jo pelkästään psyykkisiä tekijöitäkin ajatellen, koska joutuvat reagoimaan uuden ympäristön tuomiin ärsykkeisiin jo varhaisessa vaiheessa. Itse MAAJOUKKUETIE FBA -tapahtumissa meillä valmentajilla on iso vastuu saada poissuljettua pelaajien stressi, -pelko ja painetiloja jo heti ensimmäisistä tapahtumista, kohtelemalla heitä tasavertaisina ihmisinä ja heittäytymällä välillä pelaajien kanssa samalle aaltopituudelle. Silloin jokainen uskaltaa olla oma persoonansa ja pääsee suoriutumaan leirillä omien vahvuuksiensa kautta.

39363228204_0e059277dd_o.jpg

Teksti: Mika Hilska
Kuvat: Tommi Palonen ja Esa Takalo

Jaa artikkeli