Suomen pojat päättivät Sveitsi-voittoon – sukupolvi vaihtuu EFT-turnauksen jälkeen

Suomen U19-poikien saldoksi Sveitsin EFT-turnauksesta kertyi lopulta kaksi voittoa ja yksi tappio. Tshekistä irtosi torstain avausottelussa niukka voitto, Ruotsille kärsittiin rankkaritappio perjantaina ja lauantain päätöspelistä taisteltiin 9–4-voitto isäntämaa Sveitsistä.

Loppusijoitus ei Suomen osalta vielä selvinnyt lauantaina, koska turnaus jatkuu vielä sunnuntaina yhdellä ottelulla. Sveitsi–Ruotsi-ottelu ratkaisee loppusijoitukset.

– Eilisen Ruotsi-pelin jälkeen puhallettiin keuhkot tyhjäksi ja palkeille. Yritettiin ladata poikia tähän peliin, mutta haasteita oli alussa. Lähtö oli hankala, mutta todettiinkin ekalla erätauolla, että meillä on uusi mahdollisuus pelata, Suomen päävalmentaja Atte Juuti kommentoi.

Sveitsi ei osannut hyödyntää Suomen uinumista alussa, joten toisessa erässä alkoi tapahtua – Sveitsin päädyssä. Suomi naputteli toiseen erään viisi maalia ja ottelu oli käytännössä ratkennut.

Suomen tehokkain Sveitsiä vastaan oli Aaro Helin (2+1), joka palkittiin myös Suomen parhaana. Tulitukea tarjoilivat muun muassa Toni Rintala (2+0), Markus Salmi (1+1), Joonatan Kovanen (1+1) ja Joona Valkama (1+1).

Päävalmentaja Juuti oli melko tyytyväinen EFT-turnauksen antiin, vaikka Ruotsi-tappio kaivelikin.

– Isoin juttu oli tässä kohti seuraavaa MM-projektia se, että meillä oli nyt mukana 11 vuonna 1999 syntynyttä ja yhdeksän 2000 syntynyttä pelaajaa, ja viestikapulan siirtäminen uudelle sukupolvelle onnistui hienosti, Juuti iloitsi.

Sveitsin EFT-turnauksen jälkeen ei 1999-syntyneitä enää nähdä U19-maajoukkueessa. MM-kultaa keväällä voittaneiden Joona Rantalan, Justus Kainulaisen ja kumppanien tilalle täytyy siis löytää uusia vastuunkantajia.

– Kyllä, uusia vastuunkantajia tarvitaan, Juuti myönsi ja jatkoi:

– Kartoitusta on tehty jo kesästä asti. Tarvitaan kovia jätkiä. Tuollaisia Juppeja (Kainulainen) ja muita on aika hankala korvata.

Poikien seuraavat MM-kisat pelataan 2019 Kanadassa.

Minkälaisia pelaajia nuorten maajoukkueeseen haetaan?
– Vähän jo klisee on se, että arki ratkaisee. Pelinopeutta pitää olla. Pitää olla taitava ja nopea kentällä, jalalla ja pallolla. Syöttökovuuskin pitää olla kunnossa, että täällä kansainvälisissä peleissä pärjää. Vauhti on niin älyttömän kova.

U19-poikien maaottelu, EFT-turnaus, Kirchberg, Sveitsi

Sveitsi–Suomi 4–9 (2-2, 0-5, 2-2)

1. erä: 0-1 12.37 Markus Salmi (Aaro Helin), 0-2 13.37 Justus Kainulainen (Niko Uurtio), 1-2 14.22 Alan Strassle (Mauro Stingelin), 2-2 15.43 Severin Nigg (Nadir Monighetti).
2. erä: 2-3 29.31 Aaro Helin (Eetu Manninen), 2-4 33.29 Toni Rintala (Niko Uurtio), 2-5 37.25 Joona Valkama (Joonatan Kovanen), 2-6 37.50 Jasper Juuti (Markus Salmi), 2-7 39.21 Joonatan Kovanen (Joona Valkama).
3. erä: 2-8 43.10 Toni Rintala (Otto Kurronen), 2-9 49.34 Aaro Helin (Eetu Manninen), 3-9 54.01 Gianluca Persici (Harry Braillard), 4-9 59.42 Nadir Monighetti (Severin Nigg).