Slovakia pisti Suomen U19-pojat ahtaalle

Suomen U19-salibandypoikien MM-avauksesta kehkeytyi kovin toisenlainen ottelu kuin etukäteen arveltiin. Salibandymaana keskikastiin lukeutuva Slovakia piti Suomea pihdeissään aina kolmannen erän viimeiselle kymmenminuuttiselle saakka. Lopussa maalivainu löytyi ja Suomi punnersi 8-6-voiton (2-0, 1-4, 5-2).

MM-turnauksen avausottelun kaavaan kuuluu pieni hermoilu ja jännitys. Nämä olivat havaittavissa Suomen-leirissä. Pelin luonne oli tiedossa. Taitavampi Suomi hallitsi palloa ja Slovakia keskittyi tiiviseen puolustamiseen ja vastaiskuihin. Mutta se, että Slovakia onnistui pelitavassaan liki täydellisesti ja iski vielä kuusi maalia Suomen verkkoon, oli yllätys suurimmasta päästä.

– Voitto ja kaksi pistettä saatiin, se on tärkeintä. Tästä ottelusta otetaan ne hyvät asiat mukaan, huoahti päävalmentaja Heikki Luukkonen pelin jälkeen haastattelualueella.

Ne ovat Luukkosen mukaan luotto ja usko omaan pelitapaan. Helpoksi Slovakia ei meikäläisten iltapäiväpuhdetta tehnyt. Suomen ensimmäisen erän 2-0-johto vaihtui toisessa erässä 3-4-tappiotilanteeksi, kun Slovakia onnistui maalipaikoissaan erinomaisesti. Suomen viimeistely ja syöttöpeli oli hermostunutta kaksi erää ja lipsahduksia tuli puolustajillekin. Slovakian maalivahti Rudolf Turiak voi olla tyytyväinen esitykseensä 34 torjunnan myötä.

Mistä Suomen kipsi sitten johtui, koska Slovakia ei kuitenkaan lukeudu turnauksen suosikkeihin?
– Valmistautuminen oli hankalaa, sillä Slovakia ei ole pelannut viime kisojen jälkeen yhtään virallista maaottelua ja tämä oli arvokisakaste meidän pelaajille, Luukkonen muistutti.

Olli Kinnusen ylivoimalla kiskaiseman 4-4-tasoituksen jälkeen Slovakia osoitti sitkeytensä iskemällä heti seuraavassa vaihdossa. Juho Sorrin, Eero Nuutisen ja ottelun parhaana palkitun, tehot 1+4 hurjastelleen Rasmus Kainulaisen osumien jälkeen tilanne näytti jo valoisammalta, mutta Michal Dudovic iski vielä kantaan, kunnes Eino Heinonen teki 8-6-voiton sinetöineen niitin.

– Vaikeimman kauttahan tämä tuli, mutta tämä oli hyvä jatko kasvutarinaamme. Loppukirivaiheessa pojat totesivat, että ketään ei jätetä yksin. Se oli hienosti todettu nuorilta miehiltä, päävalmentaja Luukkonen muistutti.

Suomen urakka ei helpotu huomenna, kun Sveitsi juoksee vastaan.
– Uskon, että pelaamisen rentous löytyi nyt, päävalmentaja päätti.

Alle U19-vuotiaiden poikien MM-kisat
Helsingborg

29.4. Slovakia – Suomi 6-8 (0-2, 4-1, 2-5)
1. erä: 6.22 Jesse Ruokostenpohja (Juho Sorri) 0-1, 6.29 Eero Nuutinen (Rasmus Kainulainen) 0-2.
2. erä: 24.50 Oliver Kubasky (Maros Koval) 1-2, 29.44 Michal Chudina (Michal Dudovic) 2-2, 32.20 Filip Conka-Skyba    (Lubos Sefcik) 3-2, 38.19 Ville Lastikka (Kainulainen) 3-3 yv, 39.17 Martin Grlicky (Michal Miske) 4-3.
3. erä: 41.44 Olli Kinnunen (Sorri) 4-4 yv, 42.16 Conka-Skyba (Dudovic) 5-4, 49.03 Sorri (Matias Lintula) 5-5, 50.53 Nuutinen (Kainulainen) 5-6, 55.29 Kainulainen (Lastikka) 5-7, 55.48 Dudovic (Conka-Skyba) 6-7, 58.36 Eino Heinonen (Rasmus Kainulainen) 6-8.

Suomen parhaana palkittiin Rasmus Kainulainen.

Rudolf Turiak, Slovakia: 9 + 10 + 15 = 34
Santeri Pohjonen, Suomi: 4 + 5 + 4 = 13

Jäähyt: Slovakia 5×2 min, Suomi 0 min

Erotuomarit: Dennis Lim ja Sharil Ismail, Singapore