Ella Alanko ratkaisi vähämaalisen kamppailun

Suomen naiset ottivat tärkeän 3-0-voiton Tshekkiä vastaan EFT-turnauksen avausottelussa Tampereella. Ottelun voittomaali syntyi rangaistuslaukauksesta, kun Denisa Ratajova pelasi palloa korkealla mailalla maalivahdin alueella. Ratkaisun iski kylmän viileästi Ella Alanko. Marianne Hannosen kaksi lisäosumaa ja maalivahti Laura Loisan nollapeli kruunasivat Suomen naisten illan.

– Päätin, että pallo laitetaan maaliin ja sillä selvä, Alanko latasi.

– On siinä pari vaihtoehtoa, joiden mukaan menen. Yleensä luetaan veskarin liikkeistä, että mikä on mahdollinen, Alanko valaisi.

Ottelun ensimmäinen erä mentiin maalittomana, ilman tilastomerkintöjä. Ensimmäinen tilastomerkintä tuli toisen erän alkuun, kun Tshekki myöhästyi aloituksesta. Tilastomerkintöjä jäähyjen merkeissä saatiin peräti neljä toiseen erään.

– Eihän tämä mitenkään helppo peli ollut, kun Tshekki pelasi tosi passiivisesti ja niillä oli mökki tuolla alhaalla. Ei päästy niille varsinaisille maalipaikoille, Alanko kiteytti.

Toisen erän jäähyt jakaantuivat tasaisesti molempien joukkueiden saadessa kaksi kahden minuutin istuntoa. Ylivoimapyörityksistä ei maaleja kumpikaan joukkue onnistunut tekemään ja tasakentällisinkin puolustus oli tiukkaa, niin kolmanteen erään lähdettiin ilman maaleja.

– Ylivoimalla oli pari paikkaa kyllä ja uskon, että saadaan se vielä toimimaan, Alanko uskoi.

Tshekki onnistui omalla pelillään tekemään Suomen ottelusta hankalan. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun tshekkiläiset ovat aiheuttaneet Suomen valmennukselle harmaita hiuksia.

– Pelin hallinta oli meillä, mutta maalinteko oli suhteellisen nihkeätä, kuten Tshekkiä vastaan on ollut. Hyvä, että maltettiin jauhaa omaa systeemiä ja viimeisessä erässä saatiin tarvittavat maalit, Suomen joukkueen päävalmentaja Marko Paju mietti.

Suomelle voitto Tshekeistä oli hyvä startti viikonlopun turnaukseen. Kotikisoihin valmistautuva ryhmä jatkaa urakkaansa lauantaina, kun illan ottelussa vastaan tulee Sveitsi. Sveitsille turnauksen avaus ei ollut niin mieluisa, kun Ruotsi löylytti heidät 12-2.

– Pallomalttia tarvitaan lisää. Tänään oli tavallaan turhia pallonmenestyksiä, Myös kääntöpelin rohkeutta tarvitaan eli ei lähdetä luikkimaan maalin taakse piiloon, vaan uskalletaan lähteä hyökkäyspelin suuntaan, Paju esitti toiveita lauantaille.

Teksti: Joni Hildén.
Kuva: Topi Naskali.

Tshekki – Suomi 0-3 (0-0, 0-0, 0-3)
1. erä: maaliton.
2. erä: maaliton.
3. erä: 46.13 Ella Alanko 0-1 rl, 54.40 Marianne Hannonen (Kristiina Kauppila) 0-2, 59.34 Hannonen (Nina Rantala) 0-3 tm.

Torjunnat:
Lenka Kubickova, Tshekki: 7+5+2=14, Laura Loisa, Suomi: 2+3+2=7

Jäähyt: Tshekki 4 min, Suomi 4 min.

Erotuomarit:  Therese Edin ja Frida Nilsson, Ruotsi

Yleisöä: 205.

Suomen parhaana palkittiin Marianne Hannonen.

Jaa artikkeli