Kysymyksiä ja vastauksia

Viimeksi päivitetty 11.1.2018 12:09

Lisenssien tiedot löytyvät lisenssit -sivulta. Lisenssien myyntijärjestelmästä (Suomisport) on kerrottu ja ohjeistettu tarkemmin tällä sivulla.

YLEISET LISENSSIKYSYMYKSET

Mikä lisenssi on ja miksi sitä tarvitaan?
Jokaisella liiton tai sen alueen järjestämään kilpailuun osallistuvalla pelaajalla, erotuomarilla tai valmentajalla tulee olla voimassaoleva salibandyn (kilpapelaamiseen oikeuttava) lisenssi. Pelaajien ja erotuomareiden lisensseistä on määrätty Kilpailusäännöissä §45 ja §58. Lisenssikortti tai lisenssimaksun kuitti on todiste lisenssin voimassaolosta ja se on pidettävä mukana otteluissa lisenssitarkastuksen varalta.

Lisenssien nimet ovat muuttuneet, on passeja ja lisenssejä. Miksi?
Alle 18-vuotiaille tarkoitetut lisenssit on nimetty kaudesta 2014-2015 lähtien passeiksi ja yli 18-vuotiaiden lisensseiksi. Näin suoraan nimestä pystyy näkemään mitkä ovat lasten ja nuorten lisenssejä ja mitkä aikuisten. Uudistuksessa lisenssien nimet seuraavat lasten ja nuorten pelimuotojen ja sääntöjen (KisaMaailma, PeliMaailma) nimiä, ja siten tavoitellaan helpommin hahmottuvaa peli- ja sääntökokonaisuutta.

Salibandyn harrastepelaamisen puolella lisenssien nimet seuraavat vastaavalla tavalla erilaisia harrastamisen muotoja. Pistemestarilisenssi liittyy liiton rekisteröimään nuorten ja aikuisten harrastetuotteeseen Pistemestariin, Kerhopassi viittaa lasten KerhoMaailman miniturnaustoimintaan ja on nuorimpien lajista innostuneiden ensimmäinen askel salibandyn joukkuepelaamiseen. Pistemestarilisenssi on tarkoitettu yli 18-vuotiaille, ja kerhopassi alle 18-vuotiaille. Pistemestarilisenssi EI oikeuta pelaamaan missään sarjassa, ei edes seniorisarjoissa. Korttelipassi on tarkoitettu vuonna 2002 ja myöhemmin syntyneille, ainoastaan Salibandyliiton organisoimiin kortteliliigoihin osallistuville pelaajille.

Mikä lisenssi tai passi minun pitää hankkia?
Lisenssi hankitaan ensisijaisesti syntymävuoden mukaan. Lisäksi pitää tietää, minkä tason kilpailutoimintaan osallistuu vai harrastaako sählyä tai salibandya seurassa ilman sarjatoimintaa. Mikäli pelaaja aikoo osallistua kilpailutoimintaan, on hänen lunastettava kilpailuun oikeuttava lisenssi, joita ovat Pääsarjalisenssi, Kilpailulisenssi (vuonna 1999 ja aikaisemmin syntyneet), Pelipassi (2000-2005 syntyneet) tai Kisapassi (2006 ja myöhemmin syntyneet). Ainoastaan seniorisarjoissa pelaavat hankkivat Seniorisarjalisenssin. Seniorisarjassa voi pelata myös kilpalisenssillä.

Erotuomarin tulee lunastaa erotuomarilisenssi tai pelaamiseen oikeuttava pääsarja-, kilpailulisenssi / pelipassi syntymävuodesta ja sarjatasosta riippuen. Toimitsijoille ja muille joukkueen toimihenkilöille toimihenkilölisenssiä suositellaan, mutta se ei ole pakollinen.

Valmentajan tulee lunastaa valmentajalisenssi tai kilpalisenssi.

Salibandyn harrastamiseen tarkoitetut lisenssit ovat Pistemestarilisenssi (vuonna 1999 ja aikaisemmin syntyneet) ja Kerhopassi (2000 ja myöhemmin syntyneet). 

Lisenssien myyntijärjestelmä osaa ehdottaa oikeantyyppisiä lisenssejä henkilön syntymävuoden perusteella. Ostajan tulee tietää tarvitseeko hän vakuutuksellisen vai vakuutuksettoman lisenssin ja kilpapelaamiseen vai salibandyn harrastamiseen tarkoitetun lisenssin.

Miksi en löydä haluamaani seuraa lisenssin ostosivulta?
Tarkista seurastasi nimen tarkka kirjoitusmuoto. Ostosivun hakutoiminto löytää seuroja osittaisellakin nimellä. Huomaa kuitenkin, että lisenssin voi ostaa vain Salibandyliiton jäsenseuraan, ei esim. seniorijoukkueeseen tai muuhun harrastejoukkueeseen. Myyntisivulla näytetään siis vain aktiiviset jäsenseurat. Mikäli haluamaasi seuraa ei listalta kuitenkaan löydy, valitse seuraksi "#Ei seuraa tiedossa".

Voiko Try-out vakuutuksella pelata liiton järjestämissä kilpa- tai harrastesarjoissa? 
Ei voi. Try-out vakuutus on voimassa uuden seuran harjoituksissa ja mahdollisissa harjoitusotteluissa silloin, kun on vasta tutustumassa uuteen seuraan ja joukkueeseen. Try-out vakuutus ei liity edustusoikeuteen. Try-out vakuutus sopii myös lajiin tutustumisvaiheen ensimmäiseksi vakuutukseksi.

Kenelle salibandyn harrastamisen lisenssit on tarkoitettu?
Pistemestarilisenssi on tarkoitettu vuonna 1999 ja aikaisemmin syntyneille salibandyn harrastajille.

Kerhopassi on tarkoitettu vuonna 2000 ja myöhemmin syntyneille sählyn ja salibandyn harrastajille ja Kerhomaailman (G) pelaajille.

Korttelipassi on tarkoitettu vuonna 2002 ja myöhemmin syntyneille Salibandyliiton järjestämissä Kortteliliigoissa pelaaville.

Muutoin harrastamisen lisenssit eivät oikeuta pelaamaan liiton virallisissa kilpasarjoissa. Harrastepelaamiseen oikeuttava lisenssi ei myöskään riitä tuomaritehtävissä toimivalle.

Kenelle mitkäkin salibandyn kilpapelaamiseen oikeuttavat lisenssit on tarkoitettu?
Pääsarjalisenssi on tarkoitettu miesten Salibandyliigassa, naisten Salibandyliigassa ja miesten 1.divisioonassa pelaaville.

Kilpailulisenssi on tarkoitettu vuonna 1999 ja aikaisemmin syntyneille pelaajille, jotka pelaavat muissa liiton sarjoissa, kuten divisioonissa (miesten 2.-6. divisioonat, naisten 1.-4. divisioonat, ja vanhimmat juniorisarjat). Kilpailulisenssillä voi pelata myös seniorisarjoissa (M35-M60, N30-N35).

Pelipassi on tarkoitettu vuosina 2000-2005 syntyneille ja kisapassi vuonna 2006 ja myöhemmin syntyneille junioripelaajille. Myyntijärjestelmä tunnistaa oikean lisenssityypin syntymävuoden perusteella. A-, B- ja C-juniorit voivat pelata miesten ja naisten pääsarjoissa ja muissa aikuisten sarjoissa kilpailusääntöjen muut määräykset huomioiden myös kilpailulisenssilla tai pelipassilla.

Erotuomarilisenssi on erotuomareille tarkoitettu lisenssi. Erotuomareilla tulee olla joko kilpailuun oikeuttava pelaajalisenssi tai erotuomarilisenssi toimiakseen erotuomarina.

Kaudesta 2015-2016 alkaen pöytäkirjaan merkityllä valmentajalla tulee olla joko kilpailuun oikeuttava pelaajalisenssi tai valmentajalisenssi miesten salibandyliigassa, I ja II divisioonassa sekä naisten salibandyliigassa ja I divisioonassa ja A-E -junioreiden sarjoissa.

Toimitsijoille ja joukkueiden toimihenkilöille suositellaan toimihenkilölisenssiä. Pääsarja-, Kilpailulisenssi tai Pelipassi oikeuttaa pelaamiseen sekä valmentajana, erotuomarina ja toimitsijana toimimiseen.

Missä sarjoissa valmentajalisenssi on pakollinen?
Pöytäkirjaan merkityillä valmentajalla tulee olla kilpailuun oikeuttava pelaajalisenssi tai valmentajalisenssi miesten salibandyliigassa, I ja II divisioonassa sekä naisten salibandyliigassa ja I divisioonassa ja A-E – junioreiden sarjoissa kaudella 2017-2018.

Saako pelaaja- tai erotuomarilisenssillä valmentaa yllä mainituissa sarjoissa?
Kilpailuun oikeuttavalla pelaajalisenssillä saa valmentaa. Erotuomarilisenssillä ei saa valmentaa. Jos haluaa valmentajalisenssiin kuuluvat käyttöoikeudet Floorball Centre -palveluun (valmentajien harjoite- ja ideointipankki) täytyy lunastaa valmentajalisenssi.

Miten valmentajalisenssin ostanut henkilö saa Floorball Centren (harjoite- ja ideointipankki) käyttöönsä?
Kun valmentaja on ostanut lisenssin, niin hän saa ilmoittamaansa sähköpostiin palvelun käyttäjätunnuksen ja salasanan 3-7 päivän kuluessa. Palveluun kirjautuminen: http://www.floorballcentre.com

Pitääkö juniorijoukkueen valmentajaa tuuraamaan menevän henkilön hankkia valmentajalisenssi yhtä peliä varten?
Ei tarvitse. Valmentajan tuuraaja merkitään pöytäkirjaan toimihenkilönä. Lisenssitarkistuksissa katsotaan onko joukkueella yhtään valmentajalisenssin omaavaa henkilöä.

Olen ostanut vakuutuksellisen kilpalisenssin ja aion ostaa vielä valmentajalisenssin. Voinko ostaa sen vakuutuksettomana?
Kyllä. Kilpalisenssin vakuutus kattaa toisen lisenssin.

Onko valmentajalisenssi seurakohtainen (esim. jos valmentaa useammassa seurassa, niin kattaako lisenssi oikeuden valmentaa eri seuroissa?)
Jokaiselle valmentajalle riittää yksi lisenssi. Jos vaihtaa seuraa ja haluaa valmennuslisenssin linkittyvän uuteen seuran, niin seuravaihdon voi halutessaan ilmoittaa sähköpostilla. Otsikko: Valmentajalisenssi / seuran vaihto. Viestiin mukaan henkilötiedot, vanha ja uusi seura. Lähetä viesti osoitteeseen lisenssit@floorball.fi

Onko lasten salibandylisenssin vakuutus voimassa myös muissa lajeissa?
Turva on lapsilla voimassa (alle 12-vuotiailla) kaikissa lajeissa tuoteselosteessa mainituissa vakuutuksen alaryhmissä. Vakuutus on voimassa myös muiden urheilulajien otteluissa, kilpailuissa ja harjoituksissa sekä niihin välittömästi liittyvillä matkoilla. Myös vaaralliset tai riskialttiit lajit kuuluvat Sporttiturvan piiriin.

Nippulisenssi, seurakäyttäjätunnus ja lisenssitietojen selailuoikeudet
Seurojen yhdyshenkilöillä on käytössään Suomisportin seurakäyttäjätunnukset, joiden ominaisuuksiin kuuluu mm. lisenssien nippumaksumahdollisuus. Tunnuksella seuran yhdyshenkilö pääsee myös selailemaan oman seuransa lisenssitietoja. Näin seuran on helpompi kontrolloida sitä, että joukkueessa pelaavien pelaajien lisenssit ovat asianmukaisesti kunnossa. Kilpailusääntöjen mukaan seura vastaa otteluissa peluuttamiensa pelaajien edustusoikeudesta.

Liitto voi koostaa tilauksesta nippulisenssin esim. seuran pelaajalistan pohjalta. Tämä on maksullinen palvelu (0,85e / pelaaja). Tiedustelut numerosta 0400-529017.

Uudet Suomisport seuratunnukset aktivoidaan seurakäyttäjälle Suomisport-palveluun rekisteröitymisen jälkeen. Seurat voivat tämän jälkeen itse jakaa jäsenilleen uusia seurakäyttäjätunnuksia. Katso tarkemmat ohjeet tältä sivulta.

Tutustu kilpailusääntöihin ja hoida edustusoikeusasiat kuntoon
Pelaajalisenssin maksaneille toimitetaan lisenssikortti ainoastaan Suomisport-profiiliin, pelaajien kilpailuun oikeuttavissa luokissa. Lisenssikortti on todistus maksetusta lisenssistä. Muista kuitenkin, ettei lisenssikortti ole todistus edustusoikeudesta. Pelaajan edustusoikeuden edellytyksenä on lisenssimaksun lisäksi mm. se, että mahdollinen pelaajasiirto on tehty asianmukaisesti. Tutustu huolella kilpailusääntöihin.

Erotuomarilla on joukkueen kapteenin tai toimihenkilön pyynnöstä velvollisuus tarkastaa otteluun osallistuvan pelaajan lisenssikortti sekä henkilöllisyys. Tarkastamispyyntö ja tarkastuksen tulos on aina kirjattava ottelupöytäkirjaan. Erotuomarilla on myös velvollisuus tehdä havaitsemistaan epäkohdista ja pelioikeuden puuttumisesta raportti liittoon sekä määrätä asiassa pelisääntöjen mukainen rangaistus.

Lisätietoja tai apua lisenssien lunastukseen saat Salibandyliiton puhelinpalvelusta 0400-529 017 (ma-pe klo 9:30-16) Sähköpostilla tavoitat meidät osoitteesta lisenssit@salibandy.fi (vain kiireettömät yhteydenotot). Voit ottaa meihin yhteyttä myös Facebookissa.

palaa ylös

LISENSSIN HANKINTAAN, MAKSAMISEEN JA KOROTTAMISEEN LIITTYVÄT KYSYMYKSET

Miten lisenssi hankitaan ja maksetaan?
Kaikki Salibandyliiton lisenssit lunastetaan internetistä, Olympiakomitean ylläpitämästä Suomisport-myyntijärjestelmästä. Lisenssejä lunastetaan täyttämällä myyntisivulla tarvittavat henkilö- ja seuratiedot. Lisenssi maksetaan Maksuturvan palvelussa. Kaikki yleisimmät maksuvaihtoehdot on tuettu.

Kun maksu kirjaantuu järjestelmään, saat Suomisport-profiiliisi merkinnän lisenssistä (lisenssikortin). Lisenssisi on voimassa maksuhetkestä alkaen.

Seurat voivat lunastaa lisenssejä myös nipussa käyttämällä Suomisportissa seuratunnuksia (kts. lisäohje).

Ostan useamman eri lisenssin itselleni. Pitääkö huomioida jotain?
Voit lunastaa vain yhden lisenssin kerrallaan. Tämä siksi, että eri lisensseille pitää muodostua oma viitenumero.

Maksaessani lisenssiä tuli virhetilanne. Epäilen että maksu lähti tililtäni useaan kertaan. Mitä teen?
Tee asiasta lyhyt selvitys osoitteeseen lisenssit@floorball.fi Tarvittavat tiedot: henkilön nimi, sportti-id ja maksussa käytetty viitenumero / viitenumerot. Liitä mukaan myös tilinumerosi johon mahdollinen tuplamaksu palautetaan.

Maksoin lisenssin ilman viitenumeroa suoraan liiton tilille. Kuulin jälkeenpäin että näin ei saa tehdä. Apua?
Toimita maksusta kuitti osoitteeseen lisenssit@salibandy.fi ja kerro henkilön nimi, sportti-id ja seura johon lisenssimaksu on tarkoitus kohdentaa. Mikäli kuittia ei ole saatavilla, anna mahdollisimman tarkat maksutiedot, jotta pystymme paikallistamaan maksusi.

Voiko vakuutuksellisen lisenssin lunastaa ilman täydellisiä henkilötietoja?
Ei. Vakuutusyhtiö OP Vakuutus edellyttää täydellisten henkilö- ja yhteystietojen antamista. Tämä pätee myös nippulisenssiin. Ainoa poikkeus ovat ulkomaan kansalaiset, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta. Tällöin lisenssiostossa rastitetaan kohta "Olen ulkomaan kansalainen eikä minulla ole suomalaista henkilötunnusta".

Voiko vakuutuksettoman lisenssin lunastaa ilman täydellisiä henkilötietoja?
Ei. Henkilön tulee tunnistautua antamalla täydelliset henkilö- ja osoitetiedot.

Voiko lisenssiluokkaa vaihtaa kesken kauden, tai korottaa vakuutuksettoman lisenssin vakuutukselliseksi?
Mikäli haluat korottaa lisenssiluokkaasi, tai muuttaa vakuutuksettoman lisenssin vakuutukselliseksi, voit tehdä sen kirjautumalla uudelleen lisenssien verkko-ostoon (Suomisport-palveluun). Kirjautuminen on helppoa: Saat puhelinnumeroasi vastaan kertakäyttösalasanan. Myyntijärjestelmä tunnistaa edellisen, saman kauden lisenssin ja tarjoaa korotettavia vaihtoehtoja. Korotuksen maksutiedot saadaan välittömästi.

Vakuutuksen (vakuutuksellisen lisenssin) voi korottaa ainoastaan saman vakuutusnumeron lisensseihin. Vakuutusnumero on ilmoitettu tuoteselosteessa.

Korottamisesta on julkaistu myös pikaohje.

Muut kuin korotukset hoidetaan edelleen liitossa, ota yhteys palvelunumeroon 0400-529017 tai suoraan liiton jäsensihteeriin.

Yritän korottaa lisenssiäni verkko-ostossa, mutta järjestelmä ei tarjoa minulle korotusvaihtoehtoja.
Kts. edellisen vastauksen loppuosa: Korotettavan lisenssin maksu tulee näkyä lisenssirekisterissä ennen kuin korotus voidaan tehdä. Mikäli korotus on akuutti eikä se yrityksistä huolimatta onnistu Suomisport-palvelussa, ota yhteys suoraan liiton jäsensihteeriin p. 044-7629970 (ma-pe klo 9.30-16).

Olen hankkimassa pelkkää kilpailulisenssiä. En halua vakuutusta ja olen aikuisikäinen alasarjatason pelaaja. Miksi minulta silti tiedustellaan oman vakuutukseni tietoja vaikka sääntöjenne mukaan vakuutus ei ole minulle pakollinen?
Kyseistä lisenssiä myydään myös sellaisille pelaajille, joiden pitää hankkia vakuutus esim. A-juniorit. Järjestelmä siis tiedustelee vakuutustietoja kaikilta. Mikäli sääntöjemme mukaan vakuutus ei juuri sinulle ole pakollinen, niin voit ohittaa kentät kirjoittamalla niihin esim. "X". Suosittelemme kuitenkin kaikille pelaajille vakuutusturvaa, vaikkei säännöt sitä edellyttäisikään.

palaa ylös

LISENSSIKORTTIIN LIITTYVÄT KYSYMYKSET

Mikä on lisenssikortti?
Lisenssikortti on todistus suoritetusta lisenssimaksusta. Kortista käy ilmi pelaajan nimi, lisenssiluokka ja mihin seuraan lisenssi on ostettu. Kortti ei kuitenkaan takaa pelaajan edustusoikeutta kyseiseen seuraan / joukkueeseen, sillä edustusoikeuteen liittyy aina monia muitakin osatekijöitä, kuten esim. mahdollinen pelaajasiirto tai yli-ikäisyysilmoitus, jne. Jos olet epävarma edustusoikeudestasi, voit ottaa yhteyttä liiton puhelinpalveluun 0400-529017 (ma-pe klo 9.30-16).

Kaudella 2017-18 kortti toimitetaan vain Suomisport-profiiliin. Lisätietoa lisenssikortista.

Minulla ei ole internetselaimen käyttöön sopivaa puhelinta, miten voin todistaa lisenssini?
Voit pitää ottelutapahtumissa mukana lisenssimaksun kuittia. Lisenssin ostosta tulee lisäksi sähköpostiin kuittaus, joka kannattaa tulostaa ja pitää mukana otteluissa maksukuitin lisäksi.

En saanut Suomisportin varmistusviestiä, mitä teen?
Voit tarkastella lisenssiesi tilaa kirjautumalla Suomisport-palveluun. Ongelmatapauksissa yhteys liiton puhelinpalveluun 0400-529017.

Maksoin lisenssini pelipäivän aamuna. En saanut jostain syystä sähköpostivahvistusta. Enkö voi pelata illan pelissä?
Kyllä voit. Tulosta lisenssimaksusta kuitti pelikassiin.

Onko pdf-lisenssikortti poistunut?
Kyllä. Sen korvaa lisenssiostosta automaattisesti toimitettava sähköpostikuittaus. Kuittausviesti yhdessä lisenssimaksukuitin kanssa on syytä pitää mukana pelitapahtumissa, mikäli et voi käyttää (matkapuhelimen) internet-selainta.

palaa ylös

Onko sinulla jokin muu lisenssikysymys?
Kaikissa lisenssiasioissa auttaa Salibandyliiton palvelunumero 0400-529017 (ma-pe klo 9.30-16). Voit ottaa yhteyttä myös sähköpostitse: lisenssit@salibandy.fi tai lähettää meille yksityisviestin Facebookissa. Sähköisesti vain kiireettömät tiedustelut.